Förklarat: Är kärnkraft bra för klimatet?

0
75

Kärnkraft är dyrt, särskilt när man tar hänsyn till uppföljningskostnader

Skrivet av Joscha Weber

Anhängare av kärnenergi säga att det kan hjälpa oss att avvänja våra ekonomier från förorenande fossila bränslen. Ingen överraskning, det är ett hett problem. Men hur är det med fakta? Kan kärnkraft verkligen hjälpa till att rädda klimatet?

De senaste siffrorna om globala koldioxidutsläpp ifrågasätter världens ansträngningar att ta itu med klimatkrisen. CO2-utsläppen kommer att stiga med 4,9 % år 2021, jämfört med föregående år, enligt en studie publicerad tidigare denna månad av Global Carbon Project (GCP), en grupp forskare som spårar utsläpp.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

Under 2020 sjönk utsläppen med 5,4 % på grund av covid-19-pandemin och tillhörande nedstängningar. De flesta observatörer förväntade sig en återhämtning i år – men inte i sådan utsträckning. Energisektorn fortsätter att vara den största utsläpparen av växthusgaser, med en andel på 40 % — och stigande.

Men hur är det med kärnkraft? Anhängare av den kontroversiella energikällan säger att det är ett klimatvänligt sätt att generera el. Åtminstone är det något vi kan använda tills vi kan utveckla heltäckande alternativ. Under de senaste veckorna, särskilt under klimattoppmötet COP26, har förespråkare skapat uppståndelse online med uttalanden som “om du’är emot kärnenergi, är du emot klimatskydd” och “kärnenergi är på väg att göra comeback.” Men är det något med det?

Best of Explained

Klicka här för mer

Är kärnkraft en energi med nollutsläpp källa?

Nej. Kärnenergi är också ansvarig för utsläppen av växthusgaser. Faktum är att ingen energikälla är helt fri från utsläpp, men mer om det senare.

När det kommer till kärnkraft ger uranutvinning, transport och bearbetning utsläpp. Den långa och komplexa byggprocessen av kärnkraftverk frigör också CO2, liksom rivningen av nedlagda platser. Och sist men inte minst måste även kärnavfall transporteras och lagras under strikta villkor – även här måste utsläppen beaktas.

Och ändå hävdar intressegrupper att kärnenergi är utsläppsfri. Bland dem finns det österrikiska konsultföretaget ENCO. I slutet av 2020 släppte den en studie förberedd för det nederländska ministeriet för ekonomi och klimatpolitik som tittade positivt på kärnkraftens möjliga framtida roll i Nederländerna.

“De viktigaste faktorerna för dess val var tillförlitlighet och leveranssäkerhet, utan CO2-utsläpp,” det stod. ENCO grundades av experter från Internationella atomenergiorganet och arbetar regelbundet med intressenter inom kärnkraftssektorn, så det är inte helt fritt från egenintressen.

Vid COP26 presenterade miljöinitiativet Scientists for Future (S4F) en artikel om kärnenergi och klimatet. Gruppen kom till en helt annan slutsats. “Med hänsyn till det nuvarande övergripande energisystemet är kärnenergi på intet sätt CO2-neutral,” sa de.

Ben Wealer från Technical University of Berlin, en av rapportens författare, sa till DW att förespråkare för kärnenergi “misslyckas med att ta hänsyn till många faktorer,’ 8221; inklusive de utsläppskällor som beskrivs ovan. Alla studier som granskats av DW sa samma sak: Kärnkraft är inte utsläppsfri.

Hur mycket CO2 producerar kärnkraft?

Resultaten varierar avsevärt, beroende på om vi bara tar hänsyn till processen för elproduktion, eller tar hänsyn till hela livscykeln för ett kärnkraftverk. En rapport som släpptes 2014 av FN:s mellanstatliga panel för klimatförändringar (IPCC) uppskattade till exempel ett intervall på 3,7 till 110 gram CO2-ekvivalenter per kilowattimme (kWh).

Det har länge antagits att kärnkraftverk genererar i genomsnitt 66 gram CO2/kWh – även om Wealer tror att den faktiska siffran är mycket högre. Nya kraftverk genererar till exempel mer CO2 under byggandet än de som byggts under tidigare decennier, på grund av strängare säkerhetsbestämmelser.

Studier som omfattar hela livscykeln för kärnkraftverk, från utvinning av uran till lagring av kärnavfall, är sällsynta, och vissa forskare påpekar att data fortfarande saknas. I en livscykelstudie beräknade den nederländska baserade World Information Service on Energy (WISE) att kärnkraftverk producerar 117 gram CO2-utsläpp per kilowattimme. Det bör dock noteras att WISE är en anti-nukleär grupp, så den är inte helt opartisk.

Men andra studier har kommit fram till liknande resultat när man tar hänsyn till hela livscykler. Mark Z. Jacobson, chef för Atmosphere/Energy Program vid Kaliforniens Stanford University, beräknade en klimatkostnad på 68 till 180 gram CO2/kWh, beroende på elmixen som används vid uranproduktion och andra variabler.

Förklarat |Hur klimatet har värmts upp under de senaste 24 000 åren

Hur klimatvänligt är kärnkraft jämfört med andra energikällor?

Om hela livscykeln för ett kärnkraftverk räknas med i beräkningen kommer kärnenergin säkert ut före fossila bränslen som kol eller naturgas. Men bilden är drastiskt annorlunda jämfört med förnybar energi.

Enligt nya men fortfarande opublicerade uppgifter från den statliga tyska miljömyndigheten (UBA) samt WISE-siffrorna släpper kärnkraft ut 3,5 gånger mer CO2 per kilowattimme än solcellssystem för solpaneler. Jämfört med vindkraft på land hoppar den siffran till 13 gånger mer CO2. När vi ställs mot elektricitet från vattenkraftsanläggningar genererar kärnkraft 29 gånger mer kol.

Kan vi lita på kärnenergi för att hjälpa till att stoppa den globala uppvärmningen?

Runt om i världen har företrädare för kärnenergi, liksom vissa politiker, efterlyst en utbyggnad av atomkraften. I Tyskland har till exempel det högerpopulistiska partiet AfD stött kärnkraftverken och kallat dem “moderna och rena.” AfD har krävt en återgång till energikällan, som Tyskland har lovat att fasa ut helt i slutet av 2022.

Andra länder har också stött planer på att bygga nya kärnkraftverk, med argumentet att energisektorn kommer att vara ännu mer skadligt för klimatet utan det. Men Wealer från Berlins tekniska universitet, tillsammans med många andra energiexperter, ser en annan uppfattning.

“Kärnenergins bidrag ses för optimistiskt,” han sa. “I verkligheten är byggtiden för [kraftverk] för lång och kostnaderna för höga för att ha en märkbar effekt på klimatförändringarna. Det tar för lång tid för kärnkraft att bli tillgänglig.”

Mycle Schneider, författare till World Nuclear Industry Status Report, håller med.

“Kärnkraftverk är ungefär fyra gånger så dyra som vind eller sol, och tar fem gånger så lång tid att bygga,” han sa. “När du räknar in det hela tittar du på 15 till 20 års ledtid för ett nytt kärnkraftverk.”

Han påpekade att världen behövs för att få växthusgaserna under kontroll inom ett decennium. “Och under de kommande 10 åren kommer inte kärnkraften att kunna ge ett betydande bidrag,” lade till Schneider.

“Kärnkraft betraktas för närvarande inte som en av de viktigaste globala lösningarna för klimatförändringar,” sa Antony Froggatt, biträdande chef för miljö- och samhälleprogrammet vid tankesmedjan Chatham House i London i London.

Han sa att en kombination av alltför höga kostnader, miljökonsekvenser och bristande offentligt stöd var alla argument mot kärnkraft. makt.

Nyhetsbrev | Klicka för att få dagens bästa förklaringar i din inkorg

Kärnkraftsfinansiering kan gå till förnybara energikällor

På grund av de höga kostnaderna förknippade med kärnenergi blockerar det också viktiga ekonomiska resurser som istället skulle kunna användas för att utveckla förnybar energi, säger Jan Haverkamp, ​​kärnkraftsexpert och aktivist med miljö-NGO Greenpeace i Nederländerna. De förnybara energikällorna skulle ge mer energi som är både snabbare och billigare än kärnkraft, sa han.

“Varje dollar som investeras i kärnenergi är därför en dollar som avleds från verkligt brådskande klimatåtgärder. I den meningen är kärnkraft inte klimatvänlig,” sa han.

Dessutom har själva kärnkraften påverkats av klimatförändringarna. Under världens allt hetare somrar har flera kärnkraftverk redan behövt stängas tillfälligt eller tas bort från nätet. Kraftverk är beroende av närliggande vattenkällor för att kyla sina reaktorer, och med många floder som torkar är dessa vattenkällor inte längre garanterade.

Den mycket omtalade “renässansen för kärnkraft” är allt annat än när alla fakta tas i beaktande, sa Mycle Schneider till DW. Han sa att kärnkraftsindustrin har krympt i flera år.

“Under de senaste 20 åren har 95 kärnkraftverk gått online och 98 har stängts. Om man tar Kina ur ekvationen så har antalet kärnkraftverk krympt med 50 reaktorer under de senaste två decennierna,” tillade Schneider. “Kärnkraftsindustrin blomstrar inte.”

📣 Indian Express finns nu på Telegram. Klicka här för att gå med i vår kanal (@indianexpress) och hålla dig uppdaterad med de senaste rubrikerna

För alla de senaste Explained News, ladda ner Indian Express App.

  • Indian Express-webbplatsen har varit betygsatt GREEN för sin trovärdighet och pålitlighet av Newsguard, en global tjänst som betygsätter nyhetskällor för deras journalistiska standarder.