Covid-19-skott mindre effektiva mot Omicron, varnar Moderna vd

0
65

De globala trottoarkanterna har dock utlöst oro över vaccinojämlikhet. (Arkiv)

Drogtillverkaren Moderna slog igång nya varningsklockor på finansmarknaderna på tisdagen när företagets chef varnade för att covid-19-vacciner sannolikt inte kommer att vara lika effektiva mot Omicron-varianten som de har varit emot Delta-versionen.

Råoljeterminer tappade mer än en dollar, den australiensiska valutan slog ett års lägsta nivå och Nikkei gav upp sina vinster när Stephane Bancels kommentarer väckte rädsla för vaccinet motstånd kan leda till fler sjukdomar och sjukhusinläggningar, vilket förlänger pandemin.

“Det finns ingen värld, tror jag, där (effektiviteten) är på samma nivå. . . vi hade med Delta,” Modernas vd Bancel berättade för Financial Times i en intervju.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png Toppnyheter just nu

Klicka här för mer

“Jag tror att det kommer att bli en materiell nedgång. Jag vet bara inte hur mycket eftersom vi måste vänta på uppgifterna. Men alla vetenskapsmän jag har pratat med . . . är som ‘det här kommer inte att bli bra’,” Bancel sa.

Förklarat |Förklarat: Varför den har fått namnet Omicron och inte Nu eller Xi

Omicron – som Världshälsoorganisationen (WHO) sa har en “mycket hög” risk för infektionöverspänningar & # 8211; har utlöst ett globalt larm, med gränsstängningar som kastar en skugga över en begynnande ekonomisk återhämtning från en tvåårig pandemi.

Nyheter om dess uppkomst tog bort cirka 2 biljoner dollar av värdet på globala aktier på fredagen, även om en del lugnare återställdes den här veckan eftersom investerare väntade på mer information om egenskaperna hos Omicron.

Uttalanden av president Joe Biden om att USA inte skulle återinföra låsningar hade också hjälpt till att lugna marknaderna innan kommentarer från Moderna-chefen skrämde investerarna.

Läs också |Omicron-nyheter från Sydafrika: hög trötthet, låg sjukhusvistelse

Biden har efterlyste bredare vaccination, medan USA:s Centers for Disease Control and Prevention har uppmanat alla i åldrarna 18 år och äldre att få en boosterspruta. Även Storbritannien har utökat sitt boosterprogram för covid-19 bland Omicrons rädsla.

Hongkong utökar trottoarkanterna

Rädslan för den nya varianten har fått länder runt om i världen att gå snabbt för att skärpa gränskontrollerna för att förhindra en upprepning av förra årets strikta nedstängningar och kraftiga ekonomiska nedgångar.

Hongkongs myndigheter har utökat ett förbud. vid inresa för utlänningar från flera länder. Den sade att icke-invånare från Angola, Etiopien, Nigeria och Zambia inte skulle tillåtas komma in från och med den 30 november.

En personal som håller regeringens kontakt för att spåra QR-koden för “LeaveHomeSafe” Covid-19-mobilappen när människor ställer sig i kö för att ta emot Kinas Sinovac Covid-19-coronavirusvaccin på ett gemenskapsvaccinationscenter i Hong Kong. (AP)

Dessutom skulle icke-invånare som har varit i Österrike, Australien, Belgien, Kanada, Tjeckien, Danmark, Tyskland, Israel och Italien under de senaste 21 dagarna inte få komma in i staden från och med den 2 december , lade den till.

Det globala finansiella navet, bland de sista platserna som driver en noll-COVID-strategi, har redan förbjudit icke-invånare att anlända från Sydafrika, Botswana, Eswatini, Lesotho, Malawi, Moçambique, Namibia och Zimbabwe.

I Australien. , testade fem resenärer positivt för Omicron.

De är vaccinerade och i karantän, sa tjänstemän och tillade att de är asymtomatiska eller uppvisar mycket milda symtom.

Läs också |Omicron: Indien ska granska Covid SOP, länder inför resebegränsningar och andra viktiga utvecklingar idag

Singapores hälsoministerium sa att två resenärer från Johannesburg som testade positivt för varianten i Sydney hade passerat genom dess Changi-flygplats.

Australiska myndigheter har också identifierat en sjätte resenär som med största sannolikhet var infekterad med varianten och hade tillbringat tid i samhället.

Canberra försenade på måndagen återöppningen av landets gränser för internationella studenter och skickliga migranter, mindre än 36 timmar innan de skulle släppas in igen.

“Vi gör det här av stor försiktighet, men vår överväldigande uppfattning är att även om (Omicron) är en ny variant, är det en hanterbar variant,” Den federala hälsoministern Greg Hunt berättade på en mediakonferens.

Kurbs och oro

Omicron rapporterades först den 24 november från Sydafrika och har sedan dess spridit sig till över en dussin länder.

WHO har uppmanat länder att använda en “riskbaserad strategi för att anpassa internationella reseåtgärder”.

De globala trottoarkanterna har dock utlöst oro för ojämlikhet mellan vacciner.

“Afrikas folk kan inte skyllas för den omoraliskt låga nivån av vaccinationer som finns i Afrika – och de bör inte straffas för att de identifierar och delar viktig vetenskap och hälsoinformation med världen,” FN:s generalsekreterare Antonio Guterres sa i ett uttalande.

Indien, hem till världens största vaccintillverkare, har godkänt leveranser av covid-19-vacciner till många afrikanska länder och sa att de är redo att “snabbt” skicka mer. Även Kina har utlovat 1 miljard doser till kontinenten.

📣 Indian Express finns nu på Telegram. Klicka här för att gå med i vår kanal (@indianexpress) och håll dig uppdaterad med de senaste rubrikerna

För alla de senaste världsnyheterna, ladda ner Indian Express-appen.

  • Indian Express-webbplatsen har varit betygsatt GREEN för sin trovärdighet och pålitlighet av Newsguard, en global tjänst som betygsätter nyhetskällor för deras journalistiska standarder.