Barbados lämnar Storbritanniens drottning Elizabeth för att bli en republik

0
98

Barbados premiärminister Mia Mottley anländer för att delta i presidentinvigningsceremonin för att markera födelsen av en ny republik i Barbados, Bridgetown, Barbados den 29 november 2021. (Reuters)

Barbados lämnade Storbritanniens drottning Elizabeth som statschef, bildade en ny republik på tisdagen med sin första president någonsin och bröt sina sista kvarvarande koloniala band nästan 400 år efter att de första engelska fartygen anlände till den karibiska ön.

< Vid midnattsstrejken föddes den nya republiken till jubel från hundratals människor längs Chamberlain Bridge i huvudstaden Bridgetown. En salut med 21 kanoner avlossades när Barbados nationalsång spelades över ett fullsatt Heroes Square.

Prins Charles, arvtagare till den brittiska tronen, stod dystert när drottning Elizabeths kungliga standard sänktes och det nya Barbados deklarerades, ett steg som republikanerna hoppas kommer att stimulera diskussioner om liknande förslag i andra tidigare brittiska kolonier som har drottningen som sin suverän.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png Toppnyheter just nu

Klicka här för mer

“ Vi folket måste ge Republiken Barbados dess anda och dess substans,” Det sa president Sandra Mason, öns första president. “Vi måste forma dess framtid. Vi är varandras och vår nations skötare. Vi människor är Barbados.”

Barbados visar avlägsnandet av Elizabeth II, som fortfarande är drottning av 15 andra världar inklusive Storbritannien, Australien, Kanada och Jamaica, som ett sätt att äntligen bryta med demonerna i dess koloniala historia.

&# 8220;Skapandet av denna republik erbjuder en ny början,” sa prins Charles, vars mamma skickade sina varmaste önskningar. “Från de mörkaste dagarna i vårt förflutna och slaveriets fruktansvärda illdåd som för alltid fläckar vår historia, har människorna på den här ön slagit sin väg med extraordinär mod.”

Läs också |Förklarat: Barbados – världens nyaste republik

Efter en bländande uppvisning av barbadisk dans och musik, komplett med tal för att fira slutet på kolonialismen, förklarades den barbadiska sångerskan Rihanna en nationell hjälte av premiärminister Mia Mottley, ledaren för Barbados’ republikansk rörelse.

Republikens födelse, 55 år till dagen sedan Barbados utropade självständighet, frigör nästan alla koloniala band som har hållit den lilla ön bunden till England sedan ett engelskt skepp gjorde anspråk på den för kung James I 1625. Det kan också vara ett förebud. av ett bredare försök från andra före detta kolonier att bryta banden till den brittiska monarkin när den står för slutet av Elizabeth’s nästan 70-åriga regeringstid och Charles framtida anslutning.

“ Punkt för denna koloniala sida,” Winston Farrell, en barbadisk poet berättade för ceremonin. “Några har växt upp dumma under Union Jack, förlorade i sin huds slott.”

“Det handlar om att vi reser oss ur sockerrörsfälten och återtar vår historia,” han sa. “Sluta allt hon menar, lägg en Bajan där istället.”

Slavhistoria

Prins Charles’ talet belyste den fortsatta vänskapen mellan de två nationerna även om han erkände fasorna i den transatlantiska slavhandeln.

Medan Storbritannien betraktar slaveriet som en synd från det förflutna, kräver vissa barbadianer kompensation från Storbritannien.< /p>

Aktivisten David Denny firade skapandet av republiken men sa att han motsätter sig besöket av prins Charles och noterade att kungafamiljen i århundraden dragit nytta av slavhandeln. “Vår rörelse skulle också vilja att kungafamiljen betalar ett skadestånd,” Denny sa i en intervju i Bridgetown.

Engelsmännen använde till en början vita brittiska kontrakterade tjänare för att slita på plantagerna av tobak, bomull, indigo och socker, men Barbados på bara några decennier skulle bli England’ s första verkligt lönsamma slavsamhälle.

Barbados tog emot 600 000 förslavade afrikaner mellan 1627 och 1833, som sattes att arbeta i sockerplantagerna och tjänade förmögenheter till de engelska ägarna. Mer än 10 miljoner afrikaner var fjättrade i den atlantiska slavhandeln av europeiska nationer mellan 1400- och 1800-talen. De som överlevde den ofta brutala resan slutade med att slita på plantager.

“Jag är överlycklig,” Ras Binghi, skomakare i Bridgetown, berättade för Reuters före ceremonin. Binghi sa att han skulle hälsa den nya republiken med en drink och en rök.

Barbados kommer att förbli en republik inom Commonwealth, en grupp av 54 länder i Afrika, Asien, Amerika och Europa.

Utanför den påkostade officiella ceremonin sa några barbadier att de var osäkra på vad övergången till en republik ens innebar eller varför det var viktigt. “De borde låta drottning Elizabeth vara — lämna henne som chef. Jag förstår inte varför vi behöver vara en republik,” sa Sean Williams, 45, som stod i skuggan av ett självständighetsmonument.

Senast drottningen avsattes som statschef var 1992 när ön Mauritius i Indiska oceanen utropade sig själv till en republik.

📣 Indian Express finns nu på Telegram. Klicka här för att gå med i vår kanal (@indianexpress) och håll dig uppdaterad med de senaste rubrikerna

För alla de senaste världsnyheterna, ladda ner Indian Express-appen.

  • Indian Express-webbplatsen har varit betygsatt GREEN för sin trovärdighet och pålitlighet av Newsguard, en global tjänst som betygsätter nyhetskällor för deras journalistiska standarder.