Analyser: Abortmotståndare har jobbat mot detta i år

0
53

Efter att ha lyssnat på förhandlingarna i USA:s högsta domstol lutar det åt att Mississippis lag som förbjuder aborter efter graviditetsvecka 15 kommer att bli kvar. Det skriver Washington Posts Amber Phillips i en analys. Hon nämner de konservativa Clarence Thomas, Samuel Alito, Brett Kavanaugh och Amy Coney Barrett som domare som ställde ”snälla frågor”. ”Domstolen behöver bara fem röster för att radikalt ändra aborträtten”, skriver Phillips. BBC:s Anthony Zurcher skriver att det historiska utfallet i målet Roe vs Wade från 1973, som kom fram till att abort ingår i rätten till grundlagsskyddade privatliv, är i allvarlig fara, något som inte är en överraskning. ”Tre av domarna i HD tillsattes av Donald Trump med det uttalade målet att omkullkasta Roe”, skriver han.