Sydafrika förblir på lägsta låsningsnivå; kräver att reseförbudet omedelbart upphör

0
58

Sydafrikas president Cyril Ramaphosa. (REUTERS/Rogan Ward)

Sydafrika kommer att förbli på den lägsta ‘Level One’ av sin nedlåsningsstrategi på fem nivåer för att bekämpa covid-19-pandemintrots den globala paniken kring upptäckten av Omicron-varianten i landet, meddelade president Cyril Ramaphosa på söndagen.

Ramaphosa uppmanade också mer än 20 länder som har infört reseförbud till och från Sydafrika och dess grannar att omedelbart avsluta förbudet för att undvika ytterligare skada på ekonomierna i dessa länder, som redan har drabbats av pandemin.

“När vi fattade beslutet att inte införa ytterligare restriktioner i detta skede tog vi hänsyn till det faktum att när vi stötte på tidigare infektionsvågor var vacciner inte allmänt tillgängliga och mycket färre människor vaccinerades,” sa Ramaphosa i en nationell sändning.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

“Det är inte längre fallet. Vaccin är tillgängliga för alla som är 12 år och äldre, gratis, på tusentals platser över hela landet.

“Vi vet också att coronaviruset kommer att vara med oss ​​på lång sikt. Vi måste därför hitta sätt att hantera pandemin samtidigt som vi begränsar störningar i ekonomin och säkerställer kontinuitet,” tillade presidenten.

Ramaphosa kommenterade reseförbudet och efterlyste ett omedelbart upphävande av förbudet.

“(Förbudet) är ett tydligt och helt omotiverat avsteg från det åtagande som många av dessa länder gjorde vid mötet mellan G20-länderna i Rom förra månaden.”

“De lovade vid det mötet att återuppta internationella resor på ett säkert och ordnat sätt, i överensstämmelse med arbetet i relevanta internationella organisationer såsom Världshälsoorganisationen, Internationella civila luftfartsorganisationen, Internationella sjöfartsorganisationen och OECD.< /p> Läs |Frankrike säger upptäckte åtta möjliga fall av Omicron-variant

“G20 Romdeklarationen noterade den svåra situationen för turismsektorn i utvecklingsländer och åtog sig att stödja en snabb, motståndskraftig, inkluderande och hållbar återhämtning av turistsektorn,” sa Ramaphosa.

“Dessa restriktioner är omotiverade och diskriminerar på orättvist sätt vårt land och våra systerländer i södra Afrika. Reseförbudet är inte informerat av vetenskapen, och det kommer inte heller att vara effektivt för att förhindra spridningen av denna variant. Det enda reseförbudet kommer att göra är att ytterligare skada ekonomierna i de drabbade länderna och undergräva deras förmåga att reagera på och återhämta sig från pandemin.”

Ramaphosa sa att det inte fanns någon vetenskapliga motiveringar för att hålla dessa restriktioner på plats.

Med stor tonvikt på behovet av att använda vaccination som det primära försvarsverktyget för att bekämpa viruset, sa Ramaphosa att en arbetsgrupp ledd av vicepresident David Mabuza har inrättats för att rapportera tillbaka om förslag om att vaccin ska göras obligatoriskt under vissa omständigheter.

“Som individer, som företag och som regering har vi ett ansvar att se till att alla människor i det här landet kan arbeta, resa och umgås säkert.

Läs |Covid-19-varianten sprider sig till fler länder som världen på alert

“Vi har därför inlett åtaganden med arbetsmarknadens parter och andra intressenter om att införa åtgärder som gör vaccination till ett villkor för tillgång till arbetsplatser, offentliga evenemang, kollektivtrafik och offentliga anläggningar, sa presidenten.

Ramaphosa sa att diskussioner redan har pågått med näringslivet och arbetsmarknaden, med bred enighet om behovet av obligatorisk vaccination.

Han kommenterade inte de växande förespråkarna för anti-vaccination, inklusive vissa politiska partier, och till och med några advokater som har hävdat att att tvinga människor att ta vaccinationer skulle undergräva deras konstitutionella rättigheter.

“Vi inser att införandet av sådana åtgärder är en svår och komplex fråga, men om vi inte tar upp detta på allvar och som en brådskande fråga kommer vi att fortsätta att vara sårbara för nya varianter och kommer att fortsätta att drabbas av nya vågor av infektion,” Ramaphosa sa.

“Vi vet också att sannolikheten för uppkomsten av svårare former av varianter ökar avsevärt där människor inte är vaccinerade. Uppkomsten av Omicron-varianten borde vara en väckarklocka till världen om att ojämlikhet mellan vaccin inte kan tillåtas fortsätta,” sa presidenten när han upprepade sitt krav på att ojämlikheten mellan vaccinerna ska upphöra.

“Dessa varianter kan mycket väl vara mer överförbara, kan orsaka allvarligare sjukdomar och kanske mer resistenta mot de nuvarande vaccinerna.

Läs |Tretton fall upptäcktes i Nederländerna när Omicron-varianten sprider sig

“Istället för att förbjuda resor måste de rika länderna i världen stödja utvecklingsekonomiernas ansträngningar för att få tillgång till och tillverka tillräckligt med vaccindoser för sitt folk utan dröjsmål,” Ramaphosa avslutade.

Sydafrika registrerade 3 220 koronavirusfall under de senaste 24 timmarna, upp från cirka 100 dagligen för drygt en vecka sedan, men forskare sa att det inte fanns något behov av att få panik om Omnicron ännu eftersom man inte visste tillräckligt om det.

Omicron-varianten, som befaras spridas snabbare och delvis minska vaccinskyddet, identifierades i Sydafrika tidigare i veckan och klassades som en variant av oro av Världshälsoorganisationen (WHO).

En variant av oro är WHO:s högsta kategori av oroande covid-19-varianter.

Länder runt om i världen tävlar för närvarande om att införa reseförbud och restriktioner för södra afrikanska länder i ett försök att begränsa Omicron’s spridning.

Europeiska länder tillsammans med Storbritannien har förbjudit resor till och från Sydafrika och grannländerna Namibia, Zimbabwe och Botswana, samt Lesotho och Eswatini (tidigare Swaziland), som båda är instängda i Sydafrika.

Andra länder inkluderar Mauritius, Israel, Sri Lanka, Pakistan, USA, Kanada och Nederländerna.

I New Delhi bad den indiska regeringen alla stater och fackliga territorier att genomföra noggrann screening och testning av alla internationella resenärer som kommer från eller transiterar genom Sydafrika, Hong Kong och Botswana, där den nya varianten har upptäckts.

 

📣 Indian Express finns nu på Telegram. Klicka här för att gå med i vår kanal (@indianexpress) och håll dig uppdaterad med de senaste rubrikerna

För alla de senaste världsnyheterna, ladda ner Indian Express-appen.

  • Indian Express-webbplatsen har varit betygsatt GREEN för sin trovärdighet och pålitlighet av Newsguard, en global tjänst som betygsätter nyhetskällor för deras journalistiska standarder.