“Skamlös”: Opp attackerar regeringen

0
129

Oppositionslagstiftare håller en protest nära en Gandhi-staty och kräver upphävande av tre kontroversiella jordbrukslagar på öppningsdagen av parlamentets vintersession i New Delhi, Indien, måndagen den 29 november 2021. (AP)

OPPOSITIONSpartierna kritiserade regeringen för att stenmura deras krav på en diskussion om lagförslaget om upphävande av jordbrukslagar, 2021, som antogs av parlamentet i måndags.

Medan kongressen sa att regeringen var “livrädd” för att ha en diskussion kallade CPI(M) det för ett “mord på Indiens parlamentariska demokrati”, Trinamool-kongressen kallade det “skamlöst”, och RJD sa att det var “odemokratiskt”.

I ett tal till reportrar sa den senior kongressledaren Rahul Gandhi att kongressen hade förutspått att regeringen skulle behöva ta tillbaka gårdslagarna eftersom den visste att “kraften hos tre-fyra stora kumpankapitalister inte kan stå emot böndernas och arbetarnas makt”.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

“Det som är olyckligt är hur lagförslagen har upphävts utan någon diskussion, utan någon konversation. Vi ville ha ett samtal om krafterna bakom dessa lagförslag, för dessa lagförslag speglar inte bara premiärministerns syn, de speglar makten bakom premiärministern, makten hos människor och krafter bakom premiärministern, och det är vad vi ville diskutera”, sa han.

Om BJP:s argument att det inte fanns något behov av en diskussion eftersom gårdsförslagen upphävdes, sa han: “Vad är då behovet av parlamentet. Stänga av den. Då kan premiärministern säga vad han vill och stifta vilka lagar han vill stifta.”

CPI(M) generalsekreterare Sitaram Yechury sa medan premiärministern predikar om debatter i parlamentet, att ingen diskussion var tillåten i båda kamrarna. “Det är ett mord på Indiens parlamentariska demokrati”, sa han.

“Modi I (2014-19): Upphävande & Ändringsproposition 2017 var ett exempel. Sex riksdagsledamöter deltog i diskussionen. Ett fikonblad av demokrati alltså. Lite skam. Modi II (2019-idag): #FarmLaws Repeal Bill 2021 togs upp och antogs. Ingen debatt tillåten. Inte ens demokratins fikonlöv. Skamlös”, twittrade TMC Rajya Sabhas golvledare Derek O'Brien.

BSP-chef Mayawati sa att antagandet av lagförslaget var en “riktig seger för demokratin” men ifrågasatte regeringens “tystnad” över kravet på en juridisk garanti för lägsta supportpris.

“Människor kan inte glömma det sätt på vilket jordbrukslagar antogs och de skulle alltid komma ihåg den “odemokratiska” stilen där jordbrukslagarna upphävdes… den enda konsekventa egenskapen hos denna regim är att decimera demokratiska processer och förfarande 24×7. Ändå kommer även denna “fas” att passera”, sa senior RJD-ledare Manoj Jha.

“Gjorde utan diskussion; upphävs utan diskussion. En ny modell av demokrati för ett nytt Indien,” twittrade Nationella konferensens ledare Omar Abdullah.

📣 Indian Express finns nu på Telegram. Klicka här för att gå med i vår kanal (@indianexpress) och hålla dig uppdaterad med de senaste rubrikerna

För alla de senaste nyheterna från Indien, ladda ner Indian Express-appen.

  • Indian Express-webbplatsen har varit betygsatt GREEN för sin trovärdighet och pålitlighet av Newsguard, en global tjänst som betygsätter nyhetskällor för deras journalistiska standarder.