Mobb attackerar pakistansk polis, misslyckas med att gripa misstänkt hädelse

0
64

Poliser kontrollerar en arg folkmassa som protesterar mot en mentalt instabil man anklagad för hädelse, i Mandani, ett område i Charsadda-distriktet, Pakistan (AP)

En muslimsk mobb brände en polisstation och fyra poliser tjänster över natten i nordvästra Pakistan efter att poliser vägrat överlämna en mentalt instabil man anklagas för att ha vanhelgat islams heliga bok, Koranen, sade myndigheterna i måndags.

Inga poliser skadades i attackerna, vilket tvingade fram polisen ska kalla trupper för att återställa ordningen i Charsadda, ett distrikt i Khyber Pakhtunkhwa-provinsen, sade den lokala officeren Asif Khan.

En video som publicerades på sociala medier visade hur polisstationen brinner.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

Khan sa att poliser avbröt ett försök från mobben att lyncha den fånge och polisen flyttade honom till ett annat distrikt. Han avslöjade inte namnet på mannen och sa att poliser fortfarande utreder och att den misstänkte greps för en dag sedan.

Bilar, som brändes av ilskna folkmassa, ses framför en skadad polisstation i Mandani, ett område i Charsadda-distriktet (AP)

Khan sa att poliser initialt gjorde motstånd men flydde efter att tusentals demonstranter attackerat polisbyggnaderna. Han sa att polisen undvek att använda våld för att förhindra offer bland demonstranter. Situationen i Charsadda var normal i måndags, sade han, och polisen försökte arrestera personer med koppling till attackerna.

Hädning innebär dödsstraff i Pakistan, där bara anklagelser om brottet ofta räcker för att framkalla pöbelvåld. Internationella och inhemska rättighetsgrupper säger att anklagelser om hädelse ofta har använts för att skrämma religiösa minoriteter och göra upp personliga poäng.

2017 attackerade en grupp studenter vid Abdul Wali Khan-universitetet i den nordvästra staden Mardan och dödade en annan student, Mohammad Mashal, efter att ha anklagat honom för att dela hädiskt innehåll på Facebook.

En Punjab-guvernör i Islamabad sköts också och dödades av sin egen vakt 2011, efter att han försvarat en kristen kvinna, Aasia Bibi, som anklagades för hädelse. Hon frikändes efter att ha suttit i dödscell i åtta år och, efter att ha mottagit hot, lämnade hon Pakistan till Kanada för att ansluta sig till sin familj.

 

📣 Indian Express finns nu på Telegram. Klicka här för att gå med i vår kanal (@indianexpress) och håll dig uppdaterad med de senaste rubrikerna

För alla de senaste världsnyheterna, ladda ner Indian Express-appen.

  • Indian Express-webbplatsen har varit betygsatt GREEN för sin trovärdighet och pålitlighet av Newsguard, en global tjänst som betygsätter nyhetskällor för deras journalistiska standarder.