Japan, Israel hindrar utlänningar när WHO flaggar global risk från Omicron

0
132

En man står framför en monitor och visar flygscheman vid en ankomsthall på flygplatsen Haneda-sjukan, den internationella flygplatsen Haneda-sjukan&#,039 (VID) utbrott, i Tokyo, Japan, 29 november 2021. (Reuters)

Omicron-varianten av coronavirus har en “mycket hög” global risk för överspänningar, varnade WHO på måndagen, eftersom fler länder rapporterade fall, vilket ledde till att gränser stängdes och återupplivade oro för den ekonomiska återhämtningen från en tvåårig pandemi.

Forskare har sagt att det kan ta veckor att förstå svårighetsgraden av Omicron, som först identifierades i södra Afrika. Dess uppkomst har orsakat en stark global reaktion, med länder som infört resebegränsningar och andra restriktioner, oroliga för att det skulle kunna spridas snabbt även i vaccinerade populationer.

Skräckta investerare torkade bort cirka 2 biljoner dollar av värdet på globala aktier på fredagen men finansmarknaderna var lugnare på måndagen, även efter Japan, världens tredje största ekonomi, sa att de skulle stänga sina gränser för utlänningar.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

“Den övergripande globala risken relaterad till den nya varianten av oro Omicron bedöms som mycket hög,” Världshälsoorganisationen underrättade sina 194 medlemsländer och varnade för “allvarliga konsekvenser” i vissa områden.

Det stod att inga dödsfall kopplade till Omicron-varianten hade rapporterats hittills.

En ledande sydafrikansk expert på infektionssjukdomar sa att Omicron verkar vara mer överförbart än tidigare varianter, inklusive till personer med immunitet från vaccination eller tidigare infektion. Sydafrikanska fall kommer sannolikt att toppa 10 000 per dag den här veckan, från 2 858 på söndagen och knappt 300 per dag för två veckor sedan, sa professor Salim Abdool Karim.

Men han tillade att det var för tidigt att säg om symtomen var allvarligare och sa att befintliga Covid-19-vacciner förmodligen är effektiva för att stoppa Omicron från att orsaka allvarlig sjukdom.

I söndags sa en sydafrikansk läkare som var en av de första att misstänka en ny stam Omicron verkade hittills ge lindriga symtom.

Portugal hittade 13 fall av varianten på en fotbollsklubb i Lissabon. Skottland och Österrike rapporterade också sina första Omicron-fall i måndags.
Ett antal länder har infört reserestriktioner, inklusive Japan, som beskrev dess åtgärder som försiktighetsåtgärder.

“Dessa är tillfälliga, exceptionella åtgärder som vi vidtar för säkerhets skull, tills det finns tydligare information om Omicron-varianten,” sa premiärminister Fumio Kishida.

Hälsominister Shigeyuki Goto sa att tester skulle avgöra om en resenär från Namibia var Japans första Omicron-fall.

Israel, där ett förbud mot ankomster av utlänningar trädde i kraft på måndagsmorgonen från midnatt, har sagt att det kommer att använda telefonspårningsteknik mot terrorism för att bekämpa den nya varianten.

Australien sa att man skulle se över planerna på att återöppna gränserna för skickliga migranter och studenter från och med den 1 december, efter att ha rapporterat sina första Omicron-fall, även om premiärminister Scott Morrison sa att det var lite för tidigt” att återinföra två veckors hotellkarantän för utländska resenärer.

,400En passagerare går förbi tomma diskar vid en avgångshall på Hanedas internationella terminal, mitt i utbrottet av coronaviruset (COVID-19), i Tokyo, Japan, den 29 november 2021. (Reuters)

Indien har beställt Covid-19-tester på flygplatser från och med onsdag för alla ankomster från ‘at-risk’ länder.

USA:s president Joe Biden kommer att ge färska detaljer om varianten och USA:s svar på måndag, sa Vita huset.
Resebyråer i Asien sa att vissa resenärer började överväga att ställa in eller försena resor, vilket hotar den globala turistnäringens redan bräckliga återhämtning.

Sydafrika har fördömt restriktioner för resor från regionen som orättvisa och potentiellt skadliga för ekonomin, och säger att det straffades för sin vetenskapliga förmåga att identifiera varianter tidigt.

Vaccinationskampanj < /p>

WHO uppmanade medlemmarna att påskynda vaccinationen av högprioriterade grupper och säkerställa ansträngningar för att upprätthålla nödvändiga hälsotjänster, och ge råd om en riskbaserad strategi för att anpassa globala resebegränsningar.

“Omicron har ett aldrig tidigare skådat antal spikmutationer,” det stod och tillade: “COVID-19-fall och infektioner förväntas hos vaccinerade personer, om än i en liten och förutsägbar andel.”

Forskare säger att Omicron har ungefär dubbelt så många mutationer till spikproteinet som den Delta-variant som för närvarande dominerar.

Filippinerna lanserade i måndags en ambitiös satsning för att vaccinera nio miljoner människor mot Covid-19 på tre dagar, och satte in säkerhetsstyrkor och tusentals frivilliga i ett program brådskande av uppkomsten av Omicron-varianten.

Storbritannien, som sa att de skulle kalla till ett brådskande möte med G7:s hälsoministrar på måndag, kommer senare att avslöja ny vägledning för att utöka lanseringen av Covid-19 booster shots till under 40-talet och eventuellt minska klyftan mellan andra doser och boosters.

Toppnyheter just nu

Klicka här för mer

Oljepriset och de europeiska börserna steg på måndagen och återhämtade sig delvis från fredagens försäljning . Marknaderna hade förväntat sig att regeringar och centralbanker runt om i världen skulle börja dra in några av de tiotals biljoner dollar som var avsedda att hålla företag och hushåll flytande under pandemin. Ännu en coronavirusvåg kan innebära mer stöd.

Europeiska centralbankens chef Christine Lagarde försökte försäkra investerare om att euroområdet skulle kunna klara av ytterligare en våg av pandemin.

“Det finns en uppenbar oro över den ekonomiska återhämtningen 2022, men jag tror att vi har lärt sig mycket,” sa hon till den italienska TV-kanalen RAI sent på söndagen. “Vi vet nu vår fiende och vilka åtgärder vi ska vidta. Vi är alla bättre rustade att svara på risken för en femte våg eller Omicron-varianten.”

Eftersom Frankrike också siktar på att påskynda sin vaccinationskampanj twittrade president Emmanuel Macron att han hade fått ett boostershot.

Mer än 261,17 miljoner människor i över 210 länder har rapporterats vara infekterade av det nya coronaviruset sedan De första fallen identifierades i Kina i december 2019 och 5 456 515​ har dött, enligt en sammanställning från Reuters.

📣 Indian Express finns nu på Telegram. Klicka här för att gå med i vår kanal (@indianexpress) och håll dig uppdaterad med de senaste rubrikerna

För alla de senaste världsnyheterna, ladda ner Indian Express-appen.

  • Indian Express-webbplatsen har varit betygsatt GREEN för sin trovärdighet och pålitlighet av Newsguard, en global tjänst som betygsätter nyhetskällor för deras journalistiska standarder.