I sina tal efterlyste premiärministern “kvalitetsdebatter”; i huset, regeringen drivit 15 räkningar på under 10 minuter förra sessionen

0
150

New Delhi: Oppositionsledare genomför en protest i Lok Sabha under parlamentets vintersession i New Delhi, måndagen den 29 november 2021.

Nio minuter i Rajya Sabha och tre minuter i Lok Sabha: det är hur lång tid det tog att anta lagförslaget om upphävande av jordbrukslagar, 2021, på måndagen – utan någon diskussion.

Bara några timmar innan lagförslaget antogs, hävdade premiärminister Narendra Modi att regeringen var villig att diskutera alla frågor med ett “öppet sinne” och redo att svara på alla frågor – ett uttalande som han ofta har upprepat och förespråkat debatt och diskussioner i parlamentet. .

“Segern lär oss många saker och vi borde också lära oss. Seger lär oss att vara ödmjuka. Jag ger mitt förtroende till detta parlament, jag tror att de äldre här, från vilken grupp de än är, med sina välsignelser, kommer vi att få den styrka som kommer att rädda oss från arrogans. Det kommer att lära oss varje ögonblick att vara ödmjuk. Oavsett numret här, men jag kommer inte att gå vidare utan dig. Vi bör inte röra oss utifrån siffror. Vi bör röra oss på grundval av kraften i det kollektiva förhållningssättet (samoohikta). Vi vill gå framåt med känslan av kollektivt förhållningssätt”, sa Modi i sitt jungfrutal i Lok Sabha den 11 juni 2014.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png < p>För bara några dagar sedan, när han talade vid det inledande mötet för den 82:a konferensen för alla Indiens presidium den 17 november, sa Modi att “meningsfulla diskussioner i kammaren är mycket viktiga”. ”Hur kan man tillföra värde till debatter och hur man sätter nya standarder för kvalitetsdebatter? Kan vi tänka oss att avsätta tid för kvalitetsdebatt? En sådan debatt där det finns värdighet och allvar och det inte finns något politiskt förtal. På sätt och vis borde det vara lagstiftarens hälsosammaste tid. Jag frågar inte om varje dag. Det kan vara två timmar, en halv dag eller en dag ibland. Kan vi prova något sånt här? Det borde vara en hälsosam dag, sund debatt och kvalitetsdebatt, en debatt som ger värdeökning och som är helt fri från vardagspolitik”, hade han sagt.

Den 15 september, när han talade vid lanseringen av Sansad TV, sa han att hans erfarenhet var att “innehållet är anslutet”. “När du har bättre innehåll engagerar folk dig automatiskt. Så mycket som detta gäller för media, är det lika tillämpligt på vårt parlamentariska system. För det finns inte bara politik i parlamentet, det finns också politik. När parlamentet sammanträder hålls debatter om olika ämnen, och det finns så mycket för ungdomen att lära sig. När våra ärade ledamöter också vet att landet tittar på dem, får de också inspiration till bättre uppförande, bättre debatter i parlamentet. Detta ökar också parlamentets produktivitet, och verk av allmänt intresse blir också populära”, sa han.

Under 2019, när han talade i Rajya Sabha, hade Modi bett medlemmarna att göra skillnad mellan “kontroll och igensättning” lagstiftning. “På sätt och vis säger många av våra dignitärer detta gång på gång, att kammaren borde vara för diskussion, dialog och debatt. Det kan bli debatter med höga röster; det är ingen skada i det. Men det är nödvändigt att vi väljer dialogens väg istället för avbrott”, sa han.

I måndags sa han: “Denna session bör vara rik på idéer och positiva debatter, bör ha långtgående inverkan… Parlamentet bör bedömas utifrån hur det fungerar och dess betydande bidrag, snarare än vem som kraftigt störde parlamentet. Detta kan inte vara riktmärket. Riktmärket skulle vara hur många timmar parlamentet arbetade och hur mycket positivt arbete som gjordes. Regeringen är villig att diskutera varje fråga med ett öppet sinne. Regeringen är redo att svara på varje fråga. Och vi skulle vilja att det skulle finnas frågor i parlamentet och att fred också skulle råda.”

Antagandet av gårdslagarna under monsunsessionen 2020 kantades av störningar, där oppositionen i Rajya Sabha hävdade att deras krav på uppdelning av röster ignorerades. Men det var en debatt då. Lok Sabha diskuterade gården Bills den 17 september 2020, i två timmar och 48 minuter; tre dagar senare diskuterade Rajya Sabha lagförslagen i två timmar och åtta minuter. Medan 44 medlemmar deltog i diskussionen i Lok Sabha, deltog 32 medlemmar i Rajya Sabha.

BJP-regeringen har ofta mött kritik för att ha förhastat Bills. Under den senaste sessionen antogs 15 lagförslag – 14 i Lok Sabha och en i Rajya Sabha – på mindre än 10 minuter och 26 lagförslag på mindre än en halvtimme. Under sin andra mandatperiod, under sex parlamentssessioner, har Modis regering antagit 42 lagförslag på mindre än en halvtimme och 19 på mindre än 10 minuter, enligt PRS Legislative Research-data. Även om många av lagförslagen var vanliga till sin natur, förtjänade en del seriös diskussion.

Till exempel inkluderade de 14 lagförslagen som antogs på mindre än 10 minuter i Lok Sabha under monsunsessionen ändringsförslaget för allmän försäkringsverksamhet (nationalisering) (diskuterat i 8 minuter), lagförslaget om insolvens- och konkurskod (ändring) (5 minuter), Tribunals Reforms Bill (9 minuter) och The Taxation Laws (Ändring) Bill (6 minuter). Oppositionen ville att lagförslaget om allmän försäkring skulle hänskjutas till en ständig kommitté; i Rajya Sabha antogs lagförslaget på 22 minuter.

Enligt PRS-data har monsunsessionen kanske det sämsta rekordet när det kommer till att lagförslag har skjutits igenom i parlamentet. De andra lagförslagen som antogs på mindre än 10 minuter var: The National Institutes of Food Technology, Entrepreneurship and Management Bill, The Inland Vessels Bill, The Coconut Development Board (Ändring) Bill, The Limited Liability Partnership (Ändring) Bill, The Deposit Insurance and Credit Guarantee Corporation (Ändring) Bill, The Commission for Air Quality Management in National Capital Region and Adjoining Areas Bill, The Constitution (Scheduled Tribes) Order (Ändring) Bill, The Central Universities (Amendment) Bill, The National Commission for Homeopathy (Ändring) Bill och The National Commission for Indian System of Medicine (ändringsförslag).

I Rajya Sabha antogs Coconut Development Board (ändringsförslag) på mindre än 10 minuter.

📣 Indian Express finns nu på Telegram. Klicka här för att gå med i vår kanal (@indianexpress) och hålla dig uppdaterad med de senaste rubrikerna

För alla de senaste nyheterna från Indien, ladda ner Indian Express-appen.

  • Indian Express-webbplatsen har varit betygsatt GREEN för sin trovärdighet och pålitlighet av Newsguard, en global tjänst som betygsätter nyhetskällor för deras journalistiska standarder.