“Hur snabbt sprider det sig?”: Forskare frågar om Omicron kan köra ifrån Delta

0
178

Utländska turister väntar på sitt flyg på Bangkoks internationella flygplats Suvarnabhumi eftersom Thailand förbjuder inresa från 8 afrikanska länder på grund av den nya Omicron-varianten av coronaviruset, Bangkok, Thailand, 29 november 2021 (Reuters)

När forskare tävlar om att förstå konsekvenserna av Omicron COVID-19-varianten är en av de viktigaste frågorna om denna nya version av coronaviruset kan överträffa den globalt dominerande Delta-varianten.

World Health Organization på fredag utsett Omicron till en “variant av intresse” bara dagar efter att varianten först rapporterades i södra Afrika. WHO sa att de samordnar med många forskare över hela världen för att bättre förstå hur varianten kommer att påverka covid-19-pandemin, med nya rön som förväntas inom “dagar och veckor.”

Många frågor kvarstår, inklusive om Omicron kommer att undgå vaccinskydd och om det kommer att orsaka allvarligare sjukdom. Men sådana egenskaper skulle vara mycket mindre oroande om den nya varianten förblir relativt begränsad.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

Flera sjukdomsexperter som intervjuats av Reuters sa att det redan finns starka skäl för att tro att Omicron kommer att göra vacciner mindre effektiva. Omicron delar flera nyckelmutationer med två tidigare varianter, Beta och Gamma, som gjorde dem mindre sårbara för vacciner. Dessutom har Omicron 26 unika mutationer, många av dem i regioner som riktas mot vaccinantikroppar.

Läs |Omicron utgör en “mycket hög” global risk, världen måste förbereda sig: WHO

Inom några månader spred sig dock Delta långt snabbare än någon av dess föregångare.

“Så frågan är egentligen hur överförbar Omicron är i förhållande till Delta. Det är det stora, stora, stora som vi behöver veta,” sa John Moore, professor i mikrobiologi och immunologi vid Weill Cornell Medical College i New York.

Det kommer sannolikt också att vara en av de sista som besvaras, sa experter. Sydafrikanska tjänstemän slog larm om Omicron efter att ha identifierat bara dussintals fall av varianten.

Passagerare anländer till Heathrow flygplats i London, måndagen den 29 november 2021. (AP )

Forskare kommer noga att övervaka om fall orsakade av Omicron som rapporterats i offentliga databaser börjar ersätta de som orsakats av Delta. Det kan ta tre till sex veckor, beroende på hur snabbt varianten rör sig, sa experter.

Övrig information borde komma snabbare. Inom två veckor kommer “vi’få bättre koll på hur allvarlig sjukdomen är,” sade Dr. Peter Hotez, en vaccinexpert och professor i molekylär virologi och mikrobiologi vid Baylor College of Medicine. “Vi hör olika rapporter – vissa säger att det är en mycket mild sjukdom och andra (rapporterar) några allvarliga fall på sydafrikanska sjukhus.”

Inom en liknande tidsram sa forskare att de förväntar sig tidiga svar på om Omicron kan undvika skydd från vaccin. Initial data kommer från laboratorietester av blodprover från vaccinerade människor eller försöksdjur, analyser av antikroppar i proverna efter exponering för den nya varianten.

Människor går över Westminster Bridge efter att nya åtgärder tillkännagavs i går på grund av Omicron-virusvarianten, i London, Storbritannien, 28 november 2021. (Reuters)

“Det finns många laboratorier som aktivt letar efter att tillverka Omicron-viruset och testa dess antikroppskänslighet, och det kommer att ta ett par veckor,&#8221 ; sa Moore.

David Ho, professor i mikrobiologi och immunologi vid Columbia University i New York, tror att Omicron kommer att visa en betydande grad av resistens, baserat på platsen för dess mutationer i virusets spikprotein.

Top News Just Now

Klicka här för mer

“Vaccinantikropparna riktar sig mot tre regioner på spiken för coronaviruset, och Omicron har mutationer i alla dessa tre regioner,” sa Ho. “Vi tekniska experter är mycket mer oroliga än folkhälsoexperterna på grund av vad vi vet från strukturanalysen” av Omicron.

Andra noterar att tidigare varianter, såsom Beta, också hade mutationer som gjorde vaccinerna mindre effektiva, men att dessa vacciner fortfarande hjälpte till att förhindra allvarlig sjukdom och död. Även om neutraliserande antikroppar inducerade av vacciner blir mindre effektiva, kommer andra immunsystemkomponenter som kallas T-celler och B-celler sannolikt att kompensera, sa de.

Studenter från Tshwane University of Technology gör sina långt tillbaka till sin bostad i Pretoria, Sydafrika (AP)

“Vaccination kommer sannolikt fortfarande att hålla dig borta från sjukhuset,” sade John Wherry, chef för Penn Institute for Immunology i Philadelphia.

De första verkliga studierna av vaccinets effektivitet mot Omicron i samhället kommer sannolikt att ta minst tre till fyra veckor, eftersom experter studerar hastigheten av så kallat “genombrott” infektioner hos människor som redan är inokulerade, säger Dr. Michael Osterholm, expert på infektionssjukdomar vid University of Minnesota.

Columbia’s David Ho sa att det faktum att Omicron redan sprider sig i närvaro av Delta, “som konkurrerade ut alla andra varianter, är oroande.”

Men andra insisterar på det är fortfarande en öppen fråga.

När det kommer till de specifika mutationerna som kan hjälpa Omicron att spridas, “ser det inte så mycket annorlunda ut från Alpha eller Delta,” sa Hotez.

📣 Indian Express finns nu på Telegram. Klicka här för att gå med i vår kanal (@indianexpress) och håll dig uppdaterad med de senaste rubrikerna

För alla de senaste världsnyheterna, ladda ner Indian Express-appen.

  • Indian Express-webbplatsen har varit betygsatt GREEN för sin trovärdighet och pålitlighet av Newsguard, en global tjänst som betygsätter nyhetskällor för deras journalistiska standarder.

© The Indian Express (P ) Ltd