Hur man får Chrome att använda mindre RAM

0
126

Google Chrome är en mycket populär webbläsare, men människor har ett vanligt klagomål& #8212;den använder mycket RAM. Det är svårt att åtgärda problemet helt, men det finns några saker du kan göra för att minska Chromes minnesanvändning.

Varför Använder Chrome så mycket RAM?

Du kanske inte tror det, men Google Chrome har faktiskt fått mindre RAM-hungrig under åren. Ändå är det något som folk lägger märke till, och det kan vara ett problem. Vad är det med Chrome som gör att den använder så mycket minne?

Chrome och andra webbläsare lagrar varje flik och tillägg i en separat RAM-process. Att isolera processerna på det här sättet ger bättre stabilitet, förbättrad säkerhet och bättre prestanda med moderna flerkärniga processorer. Dessa processer är små, men de går snabbt ihop.

Kort sagt delar Chrome upp allt i sin egen process och du gör med största sannolikhet många saker samtidigt. Många processer betyder att mycket RAM-minne används. Så hur kan vi förbättra detta?

RELATERAT: Vad är RAM? Allt du behöver veta

Stopp bakgrundsappar

Chrome-appar kan köras i bakgrunden när du stänger webbläsaren. De kommer att sitta där och äta upp minnet medan du inte ens inser att de är öppna. Du kan använda Aktivitetshanteraren för att stänga dem manuellt, men en ännu bättre lösning är att förhindra att det inträffar alls.

Annons

För att göra det, öppna Chrome-inställningarna och gå till Avancerat > Systemet. Stäng av “Fortsätt köra bakgrundsappar när Google Chrome är stängt.” Detta säkerställer att Chrome inte använder något minne när du har alla Chrome-webbläsarfönster stängda.

Observera att inte alla Chrome-appar körs i bakgrunden. Vissa av dem gör det, men det är inte standardbeteendet för alla Chrome-appar.

Håll inte så många flikar öppna< /h2>

Detta kan tyckas självklart, men en av de enklaste sakerna du kan göra för att minska RAM-användningen är att rensa upp dina webbläsarvanor. Om du ständigt har över ett dussin flikar öppna kommer Chrome alltid att använda mycket minne.

Chrome försöker hantera flikar så att de inte äter upp RAM så mycket. Flikar som inte har öppnats på ett tag kommer att gå i viloläge. Ändå, ju färre flikar och fönster du håller öppna, desto mindre RAM kommer att användas.

Google

Om du absolut måste ha ett gäng flikar öppna bör du använda flikgrupper. På så sätt kan du gruppera dem, komprimera gruppen och låta dem gå i vila.

RELATERAT: Varför du bör använda flikgrupper i din webbläsare strong>

Rensa bort oanvända tillägg

Tillägg är en stor del av Chrome-upplevelsen, så du har förmodligen åtminstone en handfull installerad. Precis som flikar har tillägg också sina egna processer. Om du har några tillägg som inte används kan det frigöra lite RAM-minne om du tar bort dem.

Annons

Klicka på menyikonen med tre punkter i det övre högra hörnet och hitta &#8220 ;Tillägg” under “Fler verktyg.” Du kan också ange chrome://extensions/i adressfältet. Härifrån klickar du bara på “Ta bort” för något av tilläggen du inte använder längre.

Övervaka Chromes Task Manager

Chrome har sin egen inbyggda Task Manager precis som Windows. Du kan använda detta för att få en mycket detaljerad titt på exakt vad som körs i Chrome. I allmänhet behöver du förmodligen inte döda Chrome-processer. Om det finns några processer som äter upp RAM, kan du döda dem här.

Aktivitetshanteraren finns i menyikonen med tre punkter i det högra hörnet under “Fler verktyg.&#8221 ; Den kan också öppnas med kortkommandot Skift+Esc.

Välj helt enkelt en uppgift som du inte vill köra och klicka på “Avsluta process” knapp. I allmänhet borde du inte behöva döda dessa processer. Det är enklare att helt enkelt stänga flikar. Men om en flik eller ett tillägg slukar minne kan det bara behövas en omstart för att återgå till det normala.

RELATERAT: Hur man använder Chromes inbyggda uppgift Manager

Återställ till standard eller prova en nyinstallation

Sistligen, om du verkligen känner att Chrome använder mer RAM-minne än det borde vara, kan du börja om från början. Det finns två sätt att göra detta—återställa inställningarna eller göra en nyinstallation.

Om du återställer inställningarna kommer saker och ting tillbaka till hur de var när du först installerade Chrome. Det kommer att återställa startsidan, ny fliksida, sökmotor och fästade flikar. Dessutom kommer det att inaktivera tillägg (tills du aktiverar dem) och ta bort tillfälliga data. Dina bokmärken, historik och lösenord kommer inte att rensas.

Annons< br>

Öppna Chrome-inställningarna och gå till Avancerat > Återställ & Städa. Välj “Återställ inställningarna till deras ursprungliga standardinställningar” och klicka sedan på “Återställ inställningar.”

För den andra metoden vill du avinstallera och installera om Chrome. Detta kommer också att återställa allt, men det kommer också att ta bort alla dina sparade data. Om du använder Chrome Sync kommer du att kunna få tillbaka den. Annars kommer det att försvinna för gott.

RELATERAT: Hur man installerar eller avinstallerar webbläsaren Google Chrome

Google Chrome är en RAM-hungrig webbläsare. Det finns bara så mycket du kan göra för att förbättra situationen, men det går att hantera. Generellt sett är Chromes minnesanvändning ingen stor grej om inte din enhet har låg effekt eller har problem. Förhoppningsvis kan några av dessa tips hjälpa.

RELATERAT: Hur testar du datorns RAM-minne för problem

LÄS NÄSTA

  • › Hur du hittar din Spotify Wrapped 2021
  • › 5 webbplatser varje Linux-användare bör bokmärka
  • › Cyber ​​Monday 2021: Bästa Apple-erbjudanden
  • › Datormappen är 40: Hur Xerox Star skapade skrivbordet
  • › Cyber ​​Monday 2021: Bästa tekniska erbjudanden
  • › Cyber ​​Monday 2021: Bästa PC-erbjudanden