Hoe u ervoor kunt zorgen dat Chrome minder RAM gebruikt

0
150

Google Chrome is een zeer populaire webbrowser, maar mensen hebben één gemeenschappelijke klacht& #8212;het gebruikt veel RAM. Het is moeilijk om het probleem volledig op te lossen, maar er zijn enkele dingen die u kunt doen om het geheugengebruik van Chrome te verminderen.

Waarom Gebruikt Chrome zoveel RAM?

Je gelooft het misschien niet, maar Google Chrome heeft in de loop der jaren minder RAM-honger gekregen. Toch is het iets dat mensen opmerken, en het kan een probleem zijn. Wat is het toch met Chrome dat het zoveel geheugen gebruikt?

Chrome en andere webbrowsers slaan elk tabblad en elke extensie op in een afzonderlijk RAM-proces. Het op deze manier isoleren van de processen biedt betere stabiliteit, verbeterde beveiliging en betere prestaties met moderne multi-core CPU's. Deze processen zijn klein, maar ze lopen snel op.

Kortom, Chrome verdeelt alles in zijn eigen proces en je doet waarschijnlijk veel dingen tegelijk. Veel processen betekenen dat er veel RAM wordt gebruikt. Dus hoe kunnen we dit verbeteren?

GERELATEERD: Wat is RAM? Alles wat u moet weten

Achtergrond-apps stoppen

Chrome-apps kunnen op de achtergrond worden uitgevoerd nadat u de browser sluit. Ze zullen daar zitten en geheugen opeten terwijl je niet eens door hebt dat ze open zijn. Je kunt Taakbeheer gebruiken om ze handmatig te sluiten, maar een nog betere oplossing is om te voorkomen dat dit gebeurt.

Advertentie

Open hiervoor de Chrome-instellingen en ga naar Geavanceerd > Systeem. Schakel “Achtergrond-apps blijven uitvoeren wanneer Google Chrome is gesloten uit.” Dit zorgt ervoor dat Chrome geen geheugen gebruikt als alle Chrome-browservensters zijn gesloten.

Houd er rekening mee dat niet alle Chrome-apps op de achtergrond worden uitgevoerd. Sommige doen dat wel, maar dit is niet het standaardgedrag voor alle Chrome-apps.

Houd niet zoveel tabbladen open< /h2>

Dit lijkt misschien voor de hand liggend, maar een van de eenvoudigste dingen die u kunt doen om het RAM-gebruik te verminderen, is door uw browsergewoonten op te schonen. Als je constant meer dan een dozijn tabbladen open hebt staan, zal Chrome altijd veel geheugen gebruiken.

Chrome probeert wel tabbladen te beheren zodat ze niet zo veel RAM opslokken. Tabbladen die al een tijdje niet zijn geopend, gaan in slaapstand. Maar hoe minder tabbladen en vensters u openhoudt, hoe minder RAM er wordt gebruikt.

Google

Als u absoluut een aantal tabbladen open moet hebben, moet u Tabgroepen gebruiken. Op die manier kun je ze groeperen, de groep samenvouwen en ze laten slapen.

GERELATEERD: Waarom je tabbladgroepen in je webbrowser zou moeten gebruiken

GERELATEERD: Waarom je tabbladgroepen in je webbrowser zou moeten gebruiken

GERELATEERD: Waarom je tabbladgroepen in je webbrowser zou moeten gebruiken

GERELATEERD: strong>

Ongebruikte extensies opschonen

Extensies vormen een groot deel van de Chrome-ervaring, dus u hebt er waarschijnlijk minstens een handvol geïnstalleerd. Net als tabbladen hebben extensies ook hun eigen processen. Als je extensies hebt die niet worden gebruikt, kan het verwijderen ervan wat RAM vrijmaken.

Advertentie

Klik op het menupictogram met drie stippen in de rechterbovenhoek en zoek &#8220 ;Extensies” onder “Meer tools.” U kunt ook chrome://extensions/in de adresbalk invoeren. Klik hier eenvoudig op “Verwijderen” voor alle extensies die u niet meer gebruikt.

Bewaak Taakbeheer van Chrome

Chrome heeft zijn eigen ingebouwde Taakbeheer, net als Windows. U kunt dit gebruiken om een ​​zeer gedetailleerd beeld te krijgen van wat er precies in Chrome wordt uitgevoerd. Over het algemeen hoeft u Chrome-processen waarschijnlijk niet te beëindigen. Als er processen zijn die RAM opslokken, kunt u ze hier uitschakelen.

Taakbeheer is te vinden in het menupictogram met drie stippen in de rechterhoek onder “Meer hulpprogramma's.&#8221 ; Het kan ook worden geopend met de sneltoets Shift+Esc.

Selecteer eenvoudig een taak die u niet wilt uitvoeren en klik op de “Proces beëindigen” knop. Over het algemeen zou u deze processen niet moeten beëindigen. Het is gemakkelijker om gewoon tabbladen te sluiten. Als een tabblad of extensie echter geheugen opslokt, moet het mogelijk opnieuw worden opgestart om weer normaal te worden.

GERELATEERD: De ingebouwde taak van Chrome gebruiken Manager

Reset naar standaard of probeer een nieuwe installatie

Ten slotte, als je echt het gevoel hebt dat Chrome meer RAM gebruikt dan zou moeten, kun je helemaal opnieuw beginnen. Er zijn twee manieren waarop u dit kunt doen: de instellingen resetten of een nieuwe installatie uitvoeren.

Als u de instellingen opnieuw instelt, wordt alles weer zoals het was toen u Chrome voor het eerst installeerde. Het zal de startpagina, nieuwe tabbladpagina, zoekmachine en vastgezette tabbladen resetten. Bovendien worden extensies uitgeschakeld (totdat u ze inschakelt) en worden tijdelijke gegevens gewist. Je bladwijzers, geschiedenis en wachtwoord worden niet gewist.

Advertentie< br>

Open de Chrome-instellingen en ga naar Geavanceerd > Resetten & Schoonmaken. Selecteer “Instellingen terugzetten naar hun oorspronkelijke standaardwaarden” en klik vervolgens op “Instellingen resetten.”

Voor de tweede methode wil je Chrome verwijderen en opnieuw installeren. Hiermee wordt ook alles opnieuw ingesteld, maar worden ook al uw opgeslagen gegevens verwijderd. Als u Chrome Sync gebruikt, kunt u het terugkrijgen. Anders is het voorgoed verdwenen.

GERELATEERD: De Google Chrome-browser installeren of verwijderen

Google Chrome is een RAM-hongerige browser. Er is maar zoveel dat u kunt doen om de situatie te verbeteren, maar het kan worden beheerd. Over het algemeen is het geheugengebruik van Chrome geen groot probleem, tenzij uw apparaat weinig stroom heeft of problemen heeft. Hopelijk kunnen enkele van deze tips helpen.

GERELATEERD: Hoe u het RAM-geheugen van uw computer kunt testen op problemen

LEES VOLGENDE

  • › Hoe u uw Spotify Wrapped 2021 kunt vinden
  • › 5 websites die elke Linux-gebruiker een bladwijzer zou moeten maken
  • › Cybermaandag 2021: Beste Apple-deals
  • › De computermap is 40: hoe de Xerox-ster het bureaublad heeft gemaakt
  • › Cybermaandag 2021: beste technische deals
  • › Cybermaandag 2021: beste pc-deals