Forklart: Hva er lov om opphevelse av gårdslover, 2021?

0
59

Bønder roper slagord under den årelange protesten mot de tre gårdslovene, ved Singhu-grensen (ekspressfoto/Praveen Khanna)

Lok Sabha mandag vedtok lovforslaget om opphevelse av gårdslover, 2021 uten noen diskusjon. Lovforslaget, som tar sikte på å oppheve tre gårdslover, ble introdusert i huset av unionsministeren for landbruk og bønders velferd Narendra Singh Tomar.

Best of Explained

Klikk her for mer

Hva er lovforslaget om opphevelse av gårdslover, 2021?

The Farm Laws Repeal Bill, 2021 tar sikte på å oppheve de tre gårdslovene – Farmers (Empowerment and Protection) Agreement on Price Assurance and Farm Services Act, 2020, Farmers’ Produce Trade and Commerce (Promotion and Facilitation) Act, 2020, Essential Commodities (Amendment) Act, 2020 – og endring av Essential Commodities Act, 1955. Lovforslaget ble nødvendig etter at statsminister Narendra Modi kunngjorde regjeringens intensjon om å oppheve de tre lovene med tanke på pågående bønder’ protesterer mot disse lovene 19. november. To dager etter statsministerens kunngjøring, godkjente unionskabinettet utkastet til lovforslaget. Nå er lovforslaget innført i Lok Sabha.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

Hvor mange seksjoner er det i regningen?

seks-siders regning inneholder bare tre seksjoner. Den første delen definerer tittelen på loven – Farm Laws Repeal Act, 2021, har den andre seksjonen bestemmelser om å oppheve tre gårdslover, og den tredje seksjonen gjelder å utelate underseksjon (1A) fra seksjon 3 i Essential Commodities Act, 1955.

Hva er underseksjon (1A) under paragraf 3 i Essential Commodities Act som fjernes?

Regjeringen hadde satt inn underseksjon (1A) i paragraf 3 i Essential Commodity Act, 1955 som gir regjeringen fullmakt til å kontrollere produksjon, forsyning, distribusjon osv. av essensielle varer. Underseksjonen (1A) gir en mekanisme for å regulere tilførselen av matvarer, inkludert korn, belgfrukter, poteter, løk, spiselige oljefrø og oljer under “ekstraordinære omstendigheter” som kan omfatte krig, hungersnød, ekstraordinær prisstigning og naturkatastrofer. natur. Den foreskriver også prisutløsere for å pålegge lagergrenser. Etter ledd (1A) skal ethvert tiltak om å pålegge beholdningsgrense baseres på prisstigning, og det kan gis pålegg om regulering av beholdningsgrense for landbruksprodukter dersom det er hundre prosent økning i utsalgsprisen på hagebruksprodukter. ; eller femti prosent økning i utsalgsprisen på ikke-bedervelige landbruksmatvarer, over prisen som gjaldt umiddelbart før tolv måneder, eller gjennomsnittlig utsalgspris de siste fem årene, avhengig av hva som er lavest.

Kvinnelige bønder ved Tikri-grensen (Express Photo/Amit Mehra)

Har regjeringen gitt noen grunn for opphevelse av gårdslovene?

Landbruksministeren Narendra Singh Tomar,som piloterte Farm Laws Repeal Bill, 2021, har oppgitt flere grunner til å ta dette lovgivende skrittet. I en erklæring om formål og begrunnelse, som utgjør en del av lovforslaget, sa Tomar: «Selv om bare en gruppe bønder protesterer mot disse lovene, har regjeringen prøvd hardt å gjøre bøndene oppmerksomme på viktigheten av Gårdslover og forklar fordelene gjennom flere møter og andre fora.”

“Uten å ta bort de eksisterende mekanismene som er tilgjengelige for bøndene, ble det gitt nye veier for handel med produktene deres. Dessuten stod bøndene fritt til å velge veier hvor de kan få høyere priser for produktene sine uten tvang,” uttalelsen sa.

Bønder ved Ghazipur-grensen (ekspressfoto av Prem Nath Pandey)

“Men driften av de nevnte gårdslovene har blitt stoppet av den ærede høyesterett i India. I løpet av COVID-perioden har bøndene jobbet hardt for å øke produksjonen og oppfylle nasjonens behov. Når vi feirer det 75. året for uavhengighet— “Azadi Ka Amrit Mahotsav”, er timens behov å ta alle sammen på veien for inkluderende vekst og utvikling,” stod det.

“I lys av ovenstående foreslås de nevnte gårdslovene opphevet. Det foreslås også å utelate underseksjon (1A) i paragraf 3 i Essential Commodities Act, 1955 (10 av 1955), som ble innføyd i Essential Commodities (Amendment) Act, 2020 (22 av 2020),” står det.

Hvor mange dager var gårdslovene i kraft?

Reisen til tre gårdslover begynte 5. juni 2020 da Indias president kunngjorde tre forordninger – Essential Commodities (Amendment) Ordinance, 2020; Forordningen om handel og handel med jordbruksprodukter (fremme og tilrettelegging), 2020; og The Farmers (Empowerment and Protection) Agreement on Price Assurance and Farm Services Ordinance, 2020. Disse forordningene ble senere erstattet med riktig lovgivning i september 2020. Implementeringen av tre gårdslover ble imidlertid utsatt av Høyesterett 12. januar 2021 Så disse lovene var i kraft i bare 221 dager.

Nyhetsbrev | Klikk for å få dagens beste forklaringer i innboksen din

Hva neste?

The Farm Laws Repeal Bill, 2021 vil gå nå til Rajya Sabha.

📣 Indian Express er nå på Telegram. Klikk her for å bli med i kanalen vår (@indianexpress) og hold deg oppdatert med de siste overskriftene

For alle de siste forklarte nyhetene, last ned Indian Express-appen.

  • Indian Express-nettstedet har blitt vurdert GREEN for sin troverdighet og pålitelighet av Newsguard, en global tjeneste som vurderer nyhetskilder for deres journalistiske standarder.