Förklarat: Vad är lagförslaget om upphävande av jordbrukslagar, 2021?

0
64

Bönderna ropar slagord under den årslånga protesten mot de tre gårdslagarna, vid Singhu-gränsen (Expressfoto/Praveen Khanna)

The Lok Sabha Monday antog lagförslaget om upphävande av Farm Laws, 2021 utan någon diskussion. Lagförslaget, som syftar till att upphäva tre jordbrukslagar, introducerades i huset av unionsministern för jordbruk och jordbrukarnas välfärd Narendra Singh Tomar.

Best of Explained

Klicka här för mer

Vad är lagförslaget om upphävande av jordbrukslagar, 2021?

The Farm Laws Repeal Bill, 2021 syftar till att upphäva de tre gårdslagarna – Farmers (Empowerment and Protection) Agreement on Price Assurance and Farm Services Act, 2020, Farmers’ Produce Trade and Commerce (Promotion and Facilitation) Act, 2020, Essential Commodities (Amendment) Act, 2020 – och ändring av Essential Commodities Act, 1955. Lagförslaget nödvändiggjordes efter att premiärminister Narendra Modi tillkännagav regeringens avsikt att upphäva de tre lagarna med tanke på pågående jordbrukare’ protester mot dessa lagar den 19 november. Två dagar efter premiärministerns tillkännagivande godkände unionens kabinett förslaget till lagförslaget. Nu har lagförslaget presenterats i Lok Sabha.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

Hur många avsnitt finns det i lagförslaget?

sexsidig lagförslag innehåller endast tre avsnitt. Det första avsnittet definierar lagens titel – lagen om upphävande av jordbrukslagar, 2021, har den andra sektionen bestämmelser om att upphäva tre gårdslagar, och den tredje sektionen avser att utelämna underavsnitt (1A) från sektion 3 i Essential Commodities Act, 1955.

Vad är underavsnitt (1A) under avsnitt 3 i lagen om väsentliga varor som tas bort?

Regeringen hade infört underavsnitt (1A) i avsnitt 3 i Essential Commodity Act, 1955 som ger regeringen befogenhet att kontrollera produktion, leverans, distribution etc. av väsentliga varor. Underavsnittet (1A) tillhandahåller en mekanism för att reglera tillgången på livsmedel, inklusive spannmål, baljväxter, potatis, lök, ätliga oljeväxter och oljor under “extraordinära omständigheter” som kan inkludera krig, svält, extraordinära prisökningar och naturliga gravkatastrofer natur. Den föreskriver också prisutlösare för att införa lagergränser. Enligt stycket (1A) ska varje åtgärd för att införa lagerbegränsning baseras på prishöjning och ett beslut om reglering av lagergränsen för jordbruksprodukter får meddelas om det sker en hundraprocentig ökning av detaljhandelspriset för trädgårdsprodukter. ; eller en ökning med femtio procent av detaljhandelspriset på icke ömtåliga jordbrukslivsmedel, över det pris som rådde omedelbart före de tolv månaderna, eller genomsnittspriset för de senaste fem åren, beroende på vilket som är lägst.

Kvinnliga bönder vid Tikri-gränsen (Express Photo/Amit Mehra)

Har regeringen gett något skäl för att upphäva jordbrukslagarna?

Jordbruksminister Narendra Singh Tomar,som styrde lagförslaget om upphävande av Farm Laws, 2021, har angett flera skäl för att ta detta lagstiftningssteg. I ett uttalande av syften och skäl, som utgör en del av lagförslaget, sa Tomar, “Även om bara en grupp bönder protesterar mot dessa lagar, har regeringen försökt hårt för att göra bönderna medvetna om vikten av Farm Laws och förklara fördelarna genom flera möten och andra forum.”

“Utan att ta bort de befintliga mekanismerna som är tillgängliga för bönder skapades nya vägar för handel med deras produkter. Dessutom var bönderna fria att välja vägar där de kan få högre priser för sina produkter utan något tvång,” sa påståendet.

Bönder vid gränsen till Ghazipur (Expressfoto av Prem Nath Pandey)

“Men driften av ovannämnda gårdslagar har stoppats av Indiens högsta domstol. Under covid-perioden har bönderna arbetat hårt för att öka produktionen och uppfylla nationens behov. När vi firar det 75:e året av självständighet— “Azadi Ka Amrit Mahotsav”, är tidens behov att ta alla tillsammans på vägen mot inkluderande tillväxt och utveckling,” stod det.

“Med hänsyn till ovanstående föreslås ovan nämnda gårdslagar upphävda. Det föreslås också att underavsnitt (1A) i sektion 3 i Essential Commodities Act, 1955 (10 av 1955), som infördes genom Essential Commodities (Amendment) Act, 2020 (22 av 2020), ” står det.

Hur många dagar var gårdslagarna i kraft?

Resan med tre gårdslagar började den 5 juni 2020 när Indiens president utfärdade tre förordningar – Essential Commodities (Amendment) Ordinance, 2020; Förordningen om handel och handel med jordbruksprodukter (främjande och underlättande), 2020; och The Farmers (Empowerment and Protection) Agreement on Price Assurance and Farm Services Ordinance, 2020. Dessa förordningar ersattes senare med lämplig lagstiftning i september 2020. Implementeringen av tre jordbrukslagar stoppades dock av Högsta domstolen den 12 januari 2021 Så dessa lagar gällde bara i 221 dagar.

Nyhetsbrev | Klicka för att få dagens bästa förklaringar i din inkorg

Vad härnäst?

The Farm Laws Repeal Bill, 2021 kommer gå nu till Rajya Sabha.

📣 Indian Express finns nu på Telegram. Klicka här för att gå med i vår kanal (@indianexpress) och hålla dig uppdaterad med de senaste rubrikerna

För alla de senaste Explained News, ladda ner Indian Express App.

  • Indian Express-webbplatsen har varit betygsatt GREEN för sin trovärdighet och pålitlighet av Newsguard, en global tjänst som betygsätter nyhetskällor för deras journalistiska standarder.