ExplainSpeaking: Vad du ska leta efter i Indiens BNP-data för andra kvartalet denna vecka

0
105

En arbetare fixar sin show när han förbereder arbetet med att lägga en underjordisk elkabel i Mumbai (AP)

ExplainSpeaking-Economy är ett veckobrev av Udit Misra, som levereras i din inkorg varje måndag morgon. Klicka här för att prenumerera 

Kära läsare,

Förra veckan var ganska hektisk om man följer den indiska ekonomin. Bortsett från upp- och nedgångarna på aktiemarknaderna, kom Niti Aayog med ett National Multidimensional Poverty Index. Detta index använder den metod som används av Oxford Poverty and Human Development Initiative (OPHI) och tittar på olika parametrar för hälsa, utbildning och levnadsstandard för att komma fram till indexet. Det bör dock också noteras att denna rapport endast ger baslinjen för indexet eftersom den använder data från den fjärde omgången av National Family Health Survey, som släpptes 2015-16. Med tanke på att förra veckan också släpptes den femte omgången av NFHS, skulle fattigdomsindexet behöva uppdateras snabbt.

Den här veckan kommer sannolikt politiken att dominera allt annat när parlamentets vintersession drar igång. Men på den ekonomiska fronten kommer den största nyheten att komma när ministeriet för statistik och programgenomförande släpper BNP-data för andra kvartalet (det vill säga perioden som täcker juli, augusti och september).

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png Best of Explained

Klicka här för mer

Innan vi går ner till vad vi ska leta efter i Q2-data, här är en snabb sammanfattning av några av BNP-förklaringarna:

  • Här är en snabb introduktion till hela idén om BNP – vad den mäter, hur ska den läsas och hur den inte ska läsas.
  • Här är ett cheat sheet om hur man läser kvartalsvisa BNP-data under pågående räkenskapsår .
  • Här är en förklaring av BNP-data från det första kvartalet av innevarande räkenskapsår.
  • Sistligen, här är förklararen för BNP-data för andra kvartalet från senaste räkenskapsåret. Det var avgörande eftersom den indiska ekonomin vid den här tiden förra året hamnade i en “teknisk lågkonjunktur”.

Som förklarats tidigare skulle det bättre sättet att läsa BNP-data för andra kvartalet vara att titta på de absoluta nivåerna av real BNP (bruttonationalprodukt) och BVA (bruttoförädlingsvärde) – metoderna på efterfrågesidan och utbudssidan, för att beräkna en nations totala inkomst. Man bör undvika att fokusera på tillväxttakten i sig. Tillväxttakten ger en god förståelse i normala tider, men tack vare den låga basen för BNP och GVA som fastställdes 2020-2021 kommer varje kvartal att ge upphov till mycket vackra tillväxttakt. Men sådana snabba tillväxttakt kan dölja den verkliga smärtan i ekonomin.

Låt oss först se vad vi ska leta efter i BNP-data för detta kvartal. BNP ger en uppskattning av nationalinkomsten genom att titta på efterfrågesidan av ekonomin. Med andra ord, BNP mäter vem som spenderade hur mycket och aggregerar det sedan för att komma fram till den totala nationalinkomsten.

Tabellen nedan visar data för den totala BNP och dess fyra viktiga delkomponenter för de senaste 5 åren.

Som sådan, i stort sett, är BNP summan av

  • Alla pengar som du och jag som privatpersoner spenderar [C]
  • Alla pengarna som vår regering spenderar [G]
  • Alla pengar som företag spenderar (eller investerar) [I]
  • Nettoeffekten av export (vad utlänningar spenderar på våra varor) och import (vad indier spenderar på utländska varor).

Som tabellen nedan visar, hade förra årets andra kvartals BNP sjunkit till nivåer som senast sågs 2017-18. I år, om vi antar att State Bank of Indias prognos stämmer, förväntas BNP växa med 8,1 % jämfört med förra årets nivå och vara runt 35,63 lakh crore Rs.

Andra kvartalets reala BNP (i crore Rs)

Det första att notera är att, om detta händer, även om det skulle vara en imponerande återhämtning, skulle det inte överstiga den så kallade V-formade återhämtningen. Det beror på att det fortfarande skulle få BNP-nivån precis tillbaka till vad den var under andra kvartalet 2019-20.

Som sådan visar det återigen att den indiska ekonomin faktiskt har förlorat två år av ekonomisk tillväxt. Om ekonomin växte på en nivå på 6 % under vart och ett av dessa år – det vill säga FY21 och FY22 – skulle den ha nått Rs 40 lakh crore-märket (sista raden, sista kolumnen i tabell 1). För en äkta blå V-formad återhämtning är detta den nivå som ekonomin var tvungen att uppnå i total BNP. Som det ser ut, med en tillväxt på 6 %, skulle Indien ta ytterligare två år innan dess BNP för andra kvartalet når 40 lakh crore Rs.

Den andra stora datapunkten att leta efter är den faktiska nivån på privata konsumtionsutgifter (eller C). Detta är den största motorn för BNP-tillväxt – den står för ungefär 55 % av all BNP. Om “C” växer snabbt, skulle det utlösa “I”, som är den näst största tillväxtmotorn – som står för 32% av all BNP i Indien. Som framgår av tabell 1 hade den privata konsumtionsutgiftskomponenten fallit tillbaka till 2017-18 års nivåer. En kraftig återhämtning i denna kategori skulle vara den bästa typen av återhämtning eftersom det kommer att utlösa en god cykel av ekonomisk tillväxt. Å andra sidan, om denna siffra uppvisar en svag återhämtning skulle det innebära en långdragen och svag ekonomisk återhämtning för Indien.

Låt oss nu utvärdera vad som kan hända eller inte hända på GVA-fronten. GVA är ett annat sätt att beräkna nationalinkomsten; i det här fallet beräknar man det totala förädlingsvärdet för olika produktiva sektorer i ekonomin.

Tabellen nedan visar BVA-data för ekonomins olika produktiva sektorer under de senaste 5 åren.

Andra kvartalets verkliga BVA (i Rs crore)

Den totala BVA, enligt prognosen av SBI, förväntas växa med 7,1 % jämfört med BVA under andra kvartalet av det senaste budgetår. Men återigen, den sista raden, sista kolumnposten visar vad en V-formad återhämtningsnivå kan vara, och att Indien kommer att ta ytterligare två år innan det når den nivån. I huvudsak understryker det förlusten på två hela år för den indiska ekonomin.

Bland underkomponenterna skulle den viktigaste vara “tillverkning”. Som data visar har tillverkningen i stort sett stått stilla under de senaste fyra åren. Detta är en sektor som har det bästa hoppet om att skapa miljontals nya jobb, särskilt för ett Indien som inte är särskilt kvalificerat.

Nyhetsbrev | Klicka för att få dagens bästa förklaringar i din inkorg

Framöver, det vill säga under tredje kvartalet (oktober, november och december) och fjärde kvartalet (januari till mars), skulle BNP- och GVA-data kanske avgöras av det sätt på vilket nyheten Covid-varianten – Omicron – hanteras.

Du kan göra din del genom att vaccinera dig och bära masker. Och skriv till mig på udit.misra@expressindia.com

Hälsningar,

Udit

📣 Indian Express är nu på Telegram. Klicka här för att gå med i vår kanal (@indianexpress) och hålla dig uppdaterad med de senaste rubrikerna

För alla de senaste Explained News, ladda ner Indian Express App.

  • Indian Express-webbplatsen har varit betygsatt GREEN för sin trovärdighet och pålitlighet av Newsguard, en global tjänst som betygsätter nyhetskällor för deras journalistiska standarder.

© IE Online Media Services Pvt. Ltd