ExplainSpeaking: Hva du skal se etter i Indias BNP-data for andre kvartal denne uken

0
139

En arbeider fikser showet sitt mens han forbereder arbeidet med å legge en underjordisk strømkabel i Mumbai (AP)

ExplainSpeaking-Economy er et ukentlig nyhetsbrev av Udit Misra, levert i innboksen din hver mandag morgen. Klikk her for å abonnere 

Kjære lesere,

Forrige uke var ganske hektisk hvis man følger den indiske økonomien. Bortsett fra oppturer og nedturer i aksjemarkedene, kom Niti Aayog med en nasjonal multidimensjonal fattigdomsindeks. Denne indeksen bruker metodikken brukt av Oxford Poverty and Human Development Initiative (OPHI) og ser på ulike parametere for helse, utdanning og levestandard for å komme frem til indeksen. Det bør imidlertid også bemerkes at denne rapporten bare gir grunnlinjen for indeksen siden den bruker data fra den fjerde runden av National Family Health Survey, som ble utgitt i 2015-16. Med tanke på at forrige uke også ble lansert den femte runden av NFHS, ville fattigdomsindeksen måtte oppdateres raskt.

Denne uken vil sannsynligvis politikk dominere alt annet når parlamentets vintersesjon starter. På den økonomiske fronten vil imidlertid den største nyheten komme når departementet for statistikk og programimplementering offentliggjør BNP-data for andre kvartal (det vil si perioden som dekker juli, august og september).

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png Best of Explained

Klikk her for mer

Før vi går ned til hva vi skal se etter i Q2-dataene, her er en rask oppsummering av noen av BNP-forklaringene:

  • Her er en rask introduksjon til hele ideen om BNP – hva den måler, hvordan bør den leses og hvordan den IKKE bør leses.
  • Her er et jukseark om hvordan du leser kvartalsvise BNP-data i åværende regnskapsår .
  • Her er en forklaring av BNP-dataene fra første kvartal i inneværende regnskapsår.
  • Til slutt, her er forklaringen for BNP-dataene for 2. kvartal fra siste regnskapsår. Det var avgjørende fordi den indiske økonomien på denne tiden i fjor havnet i en “teknisk resesjon”.

Som forklart tidligere, ville den bedre måten å lese BNP-dataene for 2. kvartal være å se på de absolutte nivåene av reelt BNP (bruttonasjonalprodukt) og GVA (brutto verdiskapning) – etterspørselssiden og tilbudssiden. henholdsvis å beregne en nasjons totale inntekt. Man bør unngå å fokusere på vekstrater i seg selv. Vekstrater gir en god forståelse i normale tider, men takket være den lave basen for BNP og GVA satt i 2020-21, vil hvert kvartal gi svært kjekke vekstrater. Imidlertid kan slike raske vekstrater skjule den sanne smerten i økonomien.

La oss først se hva vi skal se etter i BNP-dataene for dette kvartalet. BNP gir et nasjonalinntektsestimat ved å se på etterspørselssiden av økonomien. Med andre ord, BNP måler hvem som har brukt hvor mye og aggregerer det for å komme frem til den totale nasjonalinntekten.

Tabellen nedenfor gir data for det totale BNP og dets fire viktige underkomponenter for de siste 5 årene.

Som sådan, stort sett, er BNP summen av

  • Alle pengene du og jeg som privatpersoner bruker [C]
  • Alle pengene som myndighetene våre bruker [G]
  • Alle pengene som bedrifter bruker (eller investerer) [I]
  • Nettoeffekten av eksport (hva utlendinger bruker på varene våre) og import (hva inderne bruker på utenlandske varer).

Som tabellen nedenfor viser, hadde fjorårets BNP for 2. kvartal falt til nivåer sist 2017-18. I år, hvis vi antar at State Bank of Indias prognose er riktig, forventes BNP å vokse med 8,1 % i forhold til fjorårets nivå og være rundt Rs 35,63 lakh crore.

Reell BNP i andre kvartal (i Rs crore)

Den første tingen å merke seg er at hvis dette skjer, selv om det ville være en imponerende utvinning, ville det komme til kortere enn den såkalte V-formede utvinningen. Det er fordi det fortsatt vil bringe BNP-nivået akkurat tilbake til det det var i andre kvartal 2019-20.

Som sådan viser det igjen at den indiske økonomien effektivt har tapt to år med økonomisk vekst. Hvis økonomien vokste på et nivå på 6 % i hvert av disse årene – det vil si FY21 og FY22 – ville den ha rørt Rs 40 lakh crore-merket (siste rad, siste kolonne i tabell 1). For en ekte blå V-formet utvinning er dette nivået som økonomien måtte oppnå i totalt BNP. Slik situasjonen er nå, med en vekst på 6 %, vil India ta ytterligere to år før BNP for andre kvartal når Rs 40 lakh crore-merket.

Det andre store datapunktet å se etter er det faktiske nivået på private konsumutgifter (eller C). Dette er den største motoren for BNP-vekst – den står for omtrent 55 % av hele BNP. Hvis “C” vokser raskt, vil det utløse “I”, som er den nest største vekstmotoren – og står for 32% av all BNP i India. Som tabell 1 viser, hadde utgiftskomponenten privat konsum falt tilbake til 2017-18-nivåene. En kraftig bedring i denne kategorien ville være den beste formen for bedring fordi det vil utløse en god syklus av økonomisk vekst. På den annen side, hvis dette tallet viser en svak oppgang, vil det innebære en langvarig og svak økonomisk oppgang for India.

La oss nå vurdere hva som kan eller ikke kan skje på GVA-fronten. GVA er en annen måte å beregne nasjonalinntekt på; i dette tilfellet beregner man den samlede verdiskapingen av ulike produktive sektorer i økonomien.

Tabellen nedenfor gir GVA-data for de forskjellige produktive sektorene i økonomien de siste 5 årene.

Andre kvartals reell GVA (i Rs crore)

Den totale GVA, som prognosert av SBI, forventes å vokse med 7,1 % over GVA i Q2 av forrige regnskapsår. Men igjen, den siste raden, siste kolonneoppføringen viser hva et V-formet utvinningsnivå kan være, og at India vil ta ytterligere to år før det når det nivået. I hovedsak understreker det tapet på to hele år for den indiske økonomien.

Blant underkomponentene vil den viktigste være “produksjon”. Som dataene viser, har produksjonen stort sett stått stille de siste fire årene. Dette er en sektor som har det beste håpet om å skape millioner av nye arbeidsplasser, spesielt for et India som ikke har høy kompetanse.

Nyhetsbrev | Klikk for å få dagens beste forklaringer i innboksen din

Fremover, det vil si i 3. kvartal (oktober, november og desember) og 4. kvartal (januar til mars), vil kanskje BNP- og GVA-data avgjøres av måten nyhetene Covid-varianten – Omicron – håndteres på.

Du kan gjøre ditt ved å vaksinere deg og bruke masker. Og skriv til meg på udit.misra@expressindia.com

Vennlig hilsen

Udit

📣 Indian Express er nå på Telegram. Klikk her for å bli med i kanalen vår (@indianexpress) og hold deg oppdatert med de siste overskriftene

For alle de siste forklarte nyhetene, last ned Indian Express-appen.

  • Indian Express-nettstedet har blitt vurdert GREEN for sin troverdighet og pålitelighet av Newsguard, en global tjeneste som vurderer nyhetskilder for deres journalistiske standarder.

© IE Online Media Services Pvt. Ltd