Covid-dødserstatning: Færre krav, sier SC til UTs, stater å sende detaljer til Center

0
125

Retten beordret at disse opplysningene skal leveres til innenriksdepartementet eller National Disaster Management Authority (NDMA) på eller før 3. desember.

Høyesterett uttrykte mandag bekymring over det lave antallet krav som er inngitt for kompensasjon for Covid-19-dødsfall og sa at dette kan skyldes mangel på nok publisitet om ordningen eller mangel på kunnskap om hvor man skal søke.

En benk ledet av Justice MR Shah ba stater og unionsterritorier om å gi detaljer, inkludert om antall registrerte dødsfall og krav mottatt og behandlet, hvilken publisitet som har blitt gitt til kompensasjonsordningen og om hvor og hvem de skal henvende seg til, om de har satt opp portaler for mottak av krav og utbetaling av kompensasjon.

Retten beordret at disse opplysningene skal leveres til innenriksdepartementet eller National Disaster Management Authority (NDMA) på eller før 3. desember, etter å ha vurdert hvilken den vil gi ordre som fastsetter en enhetlig prosedyre over hele landet. Benken, som også består av Justice B V Nagarathna, sa at modellen utviklet av Gujarat kan brukes pan-India.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

På forrige høringsdato hadde benken formidlet misnøye over varselet fra Gujarat-regjeringen om å sette på plass en komité for å granske prosessen med å motta krav. Mandag informerte statsadvokat Tushar Mehta benken om at prosedyren var revidert og forenklet. Benken uttrykte tilfredshet med den reviderte ordningen. Den sa at den ferske resolusjonen datert 28. november “kan sies å være absolutt” i henhold til domstolens tidligere anvisninger. «Prosedyren for å kreve kompensasjon er forenklet og er absolutt i samsvar med vår dom og kjennelse datert 04.10.2021,» sa benken.

Mehta fremførte at staten hadde på plass en nettportal for å løse slike problemer. og gjøre utbetalinger enklere og at “skritt skal tas av staten Gujarat innen en periode på en uke fra i dag”.

Retten sa at alle statlige myndigheter må sette opp nettportaler for dette, da det vil “lette søkerne til å søke om kompensasjon fra deres sted”.

Leser en erklæring innlevert av senteret angående detaljer gitt av andre stater, kalte benken det “sjokkerende” at Andhra Pradesh også hadde kommet opp med en granskingskomité. «En ting er veldig sjokkerende. Andhra Pradesh sier de har satt sammen en komité. Det er dette vi var imot,” sa Justice Shah.

Benken bemerket at antallet skader i Gujarat var betydelig lavt sammenlignet med dødstallene. Selv om 10 092 dødsfall er registrert, har bare 1 250 kravskjemaer mottatt av staten til dags dato, sa benken.

SG sa at 10 000 dødsfall allerede er rapportert i statens portal og regjeringen har begynt å betale dem i modus for direkte fordelsoverføring.

Retten påpekte at kravstallene var lave også for Haryana og Karnataka, mens det var flere enn antallet registrerte dødsfall i tilfelle Andhra Pradesh.

Angående Andhra Pradesh sa retten at dette kan skyldes pga. sin tidligere ordre som sa at fordringshaveren kan søke om erstatning hvis RTPCR-rapporten var positiv og døde innen 30 dager, uavhengig av årsaken nevnt i dødsattesten. Benken sa at antallet fordringshavere kan øke i andre stater også.

Den bemerket også at mange av statene ikke hadde gitt noen informasjon til senteret eller NDMA og ledet sjefsekretærene for Andhra Pradesh, Assam, Bihar, Goa, Haryana, Kerala, Madhya Pradesh, Maharashtra, Orissa, Punjab, Rajasthan, Tamil Nadu, Uttar Pradesh, Uttarakhand og Vest-Bengal og UT-ene i Chandigarh og Jammu og Kashmir for å sende inn samsvarsrapporten om retningslinjene gitt av domstolen i sin tidligere dom.

Benken vil høre saken neste gang 6. desember.

Som svar på rettens anvisninger i en påstand om utbetaling av eks-gratia til pårørende til de som hadde bukket under for Covid-19, hadde National Disaster Management Authority anbefalt utbetaling av Rs 50 000 per dødsfall. Retten godkjente dette 4. oktober. Beløpet skal betales fra midlene som er tilgjengelig hos Statens katastrofeberedskap.

📣 Indian Express er nå på Telegram. Klikk her for å bli med i kanalen vår (@indianexpress) og hold deg oppdatert med de siste overskriftene

For alle de siste India-nyhetene, last ned Indian Express-appen.

  • Indian Express-nettstedet har blitt vurdert GREEN for sin troverdighet og pålitelighet av Newsguard, en global tjeneste som vurderer nyhetskilder for deres journalistiske standarder.