Covid-dödsersättning: Färre anspråk, säger SC till UT, stater att skicka detaljer till Center

0
144

Rätten beslutade att dessa uppgifter skulle lämnas till inrikesministeriet eller National Disaster Management Authority (NDMA) senast den 3 december.

Högsta domstolen uttryckte i måndags oro över det låga antalet anspråk som lämnas in för ersättning för dödsfall i samband med Covid-19 och sa att detta kan bero på brist på tillräckligt med publicitet om systemet eller bristande kunskap om var man ska ansöka.

En bänk ledd av justitieminister MR Shah bad stater och fackliga territorier att lämna detaljer, inklusive antalet registrerade dödsfall och anspråk som tagits emot och behandlats, vilken publicitet som har givits till ersättningssystemet och om var och vem de ska vända sig, om de har satt upp portaler för att ta emot anspråk och betala ut ersättning.

Rätten beslutade att dessa uppgifter skulle lämnas till inrikesministeriet eller National Disaster Management Authority (NDMA) senast den 3 december, efter att ha övervägt vilken den kommer att utfärda order som fastställer ett enhetligt förfarande i hela landet. Bänken, som också består av justitie B V Nagarathna, sa att modellen som utvecklats av Gujarat kan tillämpas pan-Indien.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

Vid föregående utfrågningsdatum hade bänken uttryckt missnöje över Gujarats regeringsanmälan som inrättade en kommitté för att granska processen för mottagande av anspråk. På måndagen informerade generaladvokaten Tushar Mehta bänken att förfarandet hade reviderats och förenklats. Bänken uttryckte tillfredsställelse med det reviderade schemat. Den sade att den nya resolutionen daterad den 28 november “kan sägas vara absolut” enligt domstolens tidigare anvisningar. “Förfarandet för att kräva ersättning är förenklat och helt i överensstämmelse med vår dom och vårt beslut daterat 2021-10-04,” sade domstolen.

Mehta hävdade att staten höll på att skapa en onlineportal för att lösa sådana svårigheter och göra utbetalningar lättare och att “åtgärder ska vidtas av staten Gujarat inom en period av en vecka från idag”.

Domstolen sa att alla delstatsregeringar måste skapa onlineportaler för detta eftersom det kommer att “lätta för de sökande att göra ansökningar om ersättning från sin plats”.

Genom att läsa en intyg från centret om detaljer som lämnats av andra uppger, kallade bänken det “chockerande” att Andhra Pradesh också hade kommit med en granskningskommitté. “En sak är väldigt chockerande. Andhra Pradesh säger att de har bildat en kommitté. Det här är vad vi var emot”, sa justitieminister Shah.

Bänken noterade att antalet skadefall i Gujarat var avsevärt lågt jämfört med dödssiffrorna. Även om 10 092 dödsfall har registrerats, har endast 1 250 ansökningsblanketter mottagits av staten hittills, sa bänken.

SG sa att 10 000 dödsfall redan har rapporterats i delstatens portal och regeringen har börjat betala dem i läget för direkt förmånsöverföring.

Domstolen påpekade att anspråkssiffrorna var låga även för Haryana och Karnataka medan det var fler än antalet registrerade dödsfall i fallet Andhra Pradesh.

Angående Andhra Pradesh sa domstolen att detta kan bero på dess tidigare beställning som sa att käranden kan begära ersättning om RTPCR-rapporten var positiv och avled inom en period av 30 dagar, oavsett orsaken som nämns i dödsattesten. Bänken sa att antalet sökande kan öka i andra stater också.

Den noterade också att många av staterna inte hade lämnat någon information till centret eller NDMA och ledde till chefssekreterarna för Andhra Pradesh, Assam, Bihar, Goa, Haryana, Kerala, Madhya Pradesh, Maharashtra, Orissa, Punjab, Rajasthan, Tamil Nadu, Uttar Pradesh, Uttarakhand och Västbengalen och UT i Chandigarh och Jammu och Kashmir för att lämna in efterlevnadsrapporten om de anvisningar som utfärdats av domstolen i dess tidigare dom.

Bänken kommer att höra ärendet nästa gång den 6 december.

Som svar på domstolens anvisningar i en vädjan om betalning av ex-gratia till anhöriga till dem som hade dukat under för Covid-19, hade National Disaster Management Authority rekommenderat betalning av 50 000 Rs per dödsfall. Domstolen godkände detta den 4 oktober. Beloppet ska betalas från de medel som finns tillgängliga hos State Disaster Response Fund.

📣 Indian Express finns nu på Telegram. Klicka här för att gå med i vår kanal (@indianexpress) och hålla dig uppdaterad med de senaste rubrikerna

För alla de senaste nyheterna från Indien, ladda ner Indian Express-appen.

  • Indian Express-webbplatsen har varit betygsatt GREEN för sin trovärdighet och pålitlighet av Newsguard, en global tjänst som betygsätter nyhetskällor för deras journalistiska standarder.