Bittra, obehagliga upplevelser från förra sessionen fortsätter att förfölja oss: Rajya Sabhas ordförande Venkaiah Naidu

0
124

Vicepresident och Rajya Sabha-ordförande M Venkaiah Naidu är ordförande för ett möte med golvledare för alla partier, en dag före början av parlamentets vintersession, i New Delhi. (PTI Photo)

Mellan indikationer på att unionsregeringen kan driva på för att avstänga några av oppositionsmedlemmarna på grund av de svåra scener som bevittnades under passagen av ändringsförslaget för allmän försäkringsverksamhet (nationalisering) under den senaste sessionen, Rajya Sabhas ordförande M Venkaiah Naidu på måndagen i sitt öppningstal berörde frågan och sa att de “bitra och obehagliga upplevelserna” från den senaste monsunsessionen “fortsätter att förfölja de flesta av oss.”

Naidu sa att “kassans bänkar ville ha en detaljerad undersökning av vissa medlemmars uppförande under de sista två dagarna av den sista turbulenta sessionen” och tillade att han hade försökt nå ut till ledarna för olika partier.

“Några av dem gjorde det klart att deras medlemmar inte skulle delta i någon sådan utredning. Vissa ledare uttryckte dock oro över hur husets funktion spårade ur under den senaste sessionen och fördömde de oregerliga incidenterna. För min del väntade och väntade jag på att ledarljuset i denna höga kammare skulle ta ledningen i att uttrycka sin upprördhet över vad som hade hänt under det senaste mötet med försäkringar om introspektion och livliga ansträngningar för att förhindra att sådana incidenter upprepas. Sådana försäkringar från alla berörda skulle ha hjälpt mig att hantera ärendet på lämpligt sätt. Men tyvärr blev det inte så, sa han.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png Läs också |Förklarat: Produktivitet under en session i parlamentet kantad av störningar

Han syftade på de ostyriga scenerna som kammaren hade sett i augusti 11 under antagandet av ändringspropositionen för allmän försäkringsverksamhet (nationalisering).

Efter de oregerliga scenerna hade oppositionspartierna sedan påstått att “utomstående” som inte var en del av “parlamentets säkerhet” fördes in i kammaren för att “hantera” parlamentsledamöter, inklusive kvinnliga ledamöter, under antagandet av lagförslaget, och hade hävdat att vad som hade hänt i kammaren var “utan motstycke” och liknade “krigslagar” som infördes i parlamentet.

Å andra sidan hade flera unionsministrar träffat Naidu då och krävt åtgärder mot några av oppositionens parlamentsledamöter för vad de kallade oöverträffade, extrema och våldsamma handlingar i kammaren.

Enligt källor ville Naidu inrätta en kommitté för att undersöka de olyckliga händelserna som hade ägt rum. Men kongressen och andra oppositionspartier beslutade att inte ingå i undersökningskommittén.

I september skrev oppositionsledaren i Rajya Sabha Mallikarjun Kharge till Naidu och sa att kommitténs konstitution verkar vara vara “designad” för att “skrämma” parlamentsledamöter till tystnad.

I dag sa Naidu: “De bittra och obehagliga upplevelserna från den senaste monsunsessionen fortsätter att förfölja de flesta av oss.”

“Omkring 70 procent av den värdefulla tiden i detta högtidshus gick förlorad på grund av störningar och incidenter av oregerligt uppträdande från vissa medlemmar under den sista glömska sessionen i slutet av vilken det inte fanns några vinnare. Alla sektioner i det här höga huset slutade som förlorare och det var landet också”, sa han.

”Bör vi inte dra de rätta lärdomarna av sådana obehagliga upplevelser som medför enorma kostnader för demokratin förutom att lämna ett bittert piller i munnen på folket i vårt land som har fäst stora förhoppningar på lagstiftande församlingar och deras utvalda företrädare? Jag överlåter det till din visdom eftersom detta högt stående hus var tänkt som en församling av vise män som skulle låta ögonblickets hetta och passioner passera innan de stiftade lagarna i en lugn och fridfull atmosfär”, sa han.

< p>Källor sa att regeringen fortfarande vill ha några av oppositionsmedlemmarna avstängda på grund av bråket och kan driva på för det i kammaren.

📣 Indian Express är nu på Telegram . Klicka här för att gå med i vår kanal (@indianexpress) och hålla dig uppdaterad med de senaste rubrikerna

För alla de senaste nyheterna från Indien, ladda ner Indian Express-appen.

  • Indian Express-webbplatsen har varit betygsatt GREEN för sin trovärdighet och pålitlighet av Newsguard, en global tjänst som betygsätter nyhetskällor för deras journalistiska standarder.