“Afrikanskt skrivande är levande och levande”: Damon Galgut

0
129

Damon Galgut vann Booker-priset 2021 för "The Promise". (David Parry/AP Foto/bild allians)

Född i Pretoria i början av 1960-talet, präglades Damon Galguts tidiga liv av den strikta rasseparationen i Sydafrika. Han flyttade till Kapstaden på 1980-talet och har bott där sedan dess.

Han vann Booker-priset 2021 för The Promise, som berättar historien om tre syskon som växer upp i en vit familj i Pretoria, och hur deras mors döende önskan, att testamentera en familjeegendom till en svart tjänare, gör deras liv omkull.

Romanen släpps den 23 december på tyska som “Das Versprechen” av det Münchenbaserade litterära förlaget, Luchterhand Literaturverlag.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png LÄS ÄVEN |Nobelpristagaren Wole Soyinkas krönikor från jordens lyckligaste människors land sätter tillbaka det “globala” i romanen

Galgut’s andra böcker inkluderar The Good Doctor, som nominerades till Man Booker Prize 2003, The Impostor (2007) och In a Strange Room (2010). Han pratade med DW via Zoom.

DW: Hur känns det nu när du har vunnit Bookerpriset? Du sa vid prisceremonin att det var en överraskning.

Damon Galgut: Ja, det var det! Jag tror att jag har kommit över det faktum att det har hänt, eller åtminstone håller jag på att komma överens med det. Visst känns det bra. Det känns också livsförändrande på ett sätt som inte faller mig naturligt; Jag är en ganska lågmäld person. Det finns inget lågmält med upplevelsen. Jag klurar fortfarande på allt det där.

Det är uppenbart att det är livsförändrande, men på vilket specifikt sätt för dig?

Tja, det ger en nivå av uppmärksamhet som jag’ är inte van vid. Det ger mig en mycket, mycket bredare läsekrets. Det ger mig flera översättningar till språk som mitt arbete aldrig skulle ha kommit in på tidigare. Uppenbarligen ger det också en viss ekonomisk belöning.

Alla dessa är självklart mycket välkomna för alla författare; de är typ av en författares dröm. Men de kommer också, som jag säger, med ett intensivt intresse och uppmärksamhet, som är fokuserad på författaren snarare än verket, och det är inte alltid lätt att hantera.

Från var fick du idén om boken?

Det har egentligen sitt ursprung i ett samtal med en vän. Han är den sista medlemmen som är kvar av sin familj. Han har förlorat båda sina föräldrar och sin bror och sin syster, och han berättade en dag för mig om andra familjemedlemmars begravningar, vilket låter som ett väldigt deprimerande ämne, men han är någon som har en väldigt mörk humor, och han gjorde det väldigt, väldigt roligt. Roligt, för han pratade om saker som hände på begravningarna, som gällde levande människor: människor som försökte få pengar, försökte få ett arv. Människor som dyker upp sent, folk missförstår varandra.

Hur som helst, alla dessa små anekdoter trängde igenom mitt sinne och tog så småningom form och idén att detta skulle vara ett ovanligt sätt att strukturera en roman om en familj, att man kunde berätta familjens historia genom fyra begravningar.

När jag sedan insåg att om du fördelade begravningarna över ett antal år och satte var och en på ett annat decennium, kunde du säga något inte bara om familjen utan om landet, Sydafrika, i bakgrunden också.

Är det faktum att berättelsen är spridd över fyra decennier också anledningen till att du valde barn, till exempel karaktären Amor, som huvudpersoner?< /p>

Tja, hon är inte ett barn för hela boken. I själva verket är hon bara ett barn i den första delen av den. Jag ville titta på vad tiden gör, för människor och för landet [Sydafrika], för landskapet, för landets politik.

Men en del av överklagandet, absolut att titta på en karaktär som Amor, den yngsta systern i familjen, ser vad som händer med henne, hennes kropp och hennes liv under den tiden. Men hon är förstås inte den enda karaktären.

Hur svårt var det att berätta historien om ras? För det är en bok om ras.

Tja, du kan egentligen inte skriva om Sydafrika utan att skriva om ras. Det är svårt i den meningen att du ständigt måste förhandla om ganska känsliga områden, och naturligtvis måste du bestämma dig för hur du ställer dig till dessa frågor.

Så ja, det finns ett antal beslut du måste fatta när du går, men det är inte ett ämne som ligger utanför min mentala räckvidd. Det är inte utom räckhåll för de flesta sydafrikaner. Som jag säger… det är en del av vardagen i Sydafrika; det måste vara. Detta är ett land som är väldigt, väldigt uppenbart mycket oroad över rasfrågor och dess framtid beror på hur dessa frågor löses eller inte.

Är familjen Swart i din bok en typisk sydafrikansk vit familj?

Det är svårt att svara på eftersom jag inte vet vad en typisk sydafrikansk familj är. Jag ville att de skulle representera det vita Sydafrika. I det avseendet antar jag att de är typiska.

Men det finns förmodligen lika många vita familjer där ute som inte passar den räkningen som just den här familjen gör, men absolut, den fångar många av de aspekter av att växa upp i Sydafrika som jag minns från min uppväxt i Pretoria, där jag föddes 1963.

Vilka var några av dessa aspekter som var dominerande i ditt liv?

Liksom familjen Swart i romanen växte jag upp i ett slags turbulent hushåll med en dysfunktionell familj, men också med många olika stammar och personligheter som matade in i den.

För det första konverterade min mamma till judendomen p.g.a. min far är jude, så vi växte upp med lite av den påfrestningen. Sedan skilde hon sig från min far och gifte sig med en afrikaans man med en sorts kalvinistisk bakgrund, så vi blev föremål för den aspekten av det.

Och hon är själv lite av en andlig sökare, min mamma. Så det fanns olika österländska influenser också i hushållet. Allt detta återspeglas i de olika religiösa formuleringarna som går igenom boken.

Jag ville att de [aspekterna] skulle vara representativa, i den meningen att jag tror att Sydafrika är en smältdegel där det finns&#8217 Det är inget som är en ren ras [i Sydafrika] längre, vilket är anledningen till att många raskonflikter verkar lite absurda, med tanke på att vi alla är en blandning vid denna tidpunkt i historien. Och jag ville att den blandningen skulle synas i familjen också.

LÄS ÄVEN |Tanzanian romanförfattaren Abdulrazak Gurnah vinner Nobels litteraturpris 2021; känna till hans verk

Vi ser många författare från den afrikanska kontinenten vinna viktiga litterära priser 2021, som den tanzaniske författaren Abdulrazak Gurnah, som vann Nobelpriset i litteratur, Mohamed Mbougar Sarr, som vann Prix ​​Goncourt och David Diop, som vann International Booker Prize. Tror du att dessa erkännanden har fört afrikansk litteratur till mainstream?

Jag hoppas det… Men man vet aldrig varför det händer. Jag menar, det kan vara en slump, bara en olycka eller så kan det vara ett tecken på att det faktiskt äntligen ägnas uppmärksamhet åt afrikanskt skrivande och afrikanska författare. Jag hoppas det.

Hur som helst, jag tror att tiden är rätt för alla oss afrikanska författare att ta vara på ögonblicket och på ett sätt kristallisera uppmärksamheten på det faktum att afrikanskt skrivande är ett levande och levande tillstånd och att hoppas att kanske några afrikanska regeringar kommer att ta det på allvar också och investera i stöd och uppmärksamhet till sina egna artister.

Eftersom problemet inte bara ligger i att västvärlden inte är mottagliga för afrikanskt skrivande, det handlar om att göra afrikanerna själva mer mottagliga för tradition. Så, ja, det är en dubbel kamp.

📣 Indian Express finns nu på Telegram. Klicka här för att gå med i vår kanal (@indianexpress) och hålla dig uppdaterad med de senaste rubrikerna

För alla de senaste nyheterna om böcker och litteratur, ladda ner Indian Express-appen.

  • Indian Express-webbplatsen har fått betyget GREEN för sin trovärdighet och pålitlighet av Newsguard, en global tjänst som betygsätter nyhetskällor för deras journalistiska standarder.