5 websites die elke Linux-gebruiker een bladwijzer zou moeten maken

0
131
Larry Ewing en The GIMP

Er is geen gebrek aan Linux-websites die de meest trendy distributies (distro's) hypen en het nieuwste ontwikkelaarsdrama delen. Om u te helpen de ruis te voorkomen, hebben we een aantal sites samengesteld die uw tijd waard zijn en die relevant nieuws, nuttige informatie of beide bieden.

Inhoudsopgave

GamingOnLinux
AppDB (en ProtonDB)
Phoronix
DistroWatch
ArchWiki

GamingOnLinux

Als je ooit van games houdt, is GamingOnLinux een geweldige bron van nieuws over alles wat met gamen op Linux en SteamOS te maken heeft. Abonneer je op de RSS-feed van de website en je zult horen over nieuwe games die naar Linux komen, spannende updates voor games met native Linux-ondersteuning en de beschikbaarheid van niet-Linux-titels via Proton en Wine. Spelrecensies verschijnen af ​​en toe ook in hun feed.

Als je een fan bent van statistieken, heeft GamingOnLinux ook een paar pagina's die de cijfers over Linux-adoptie onder gamers en de apparaten die ze gebruiken, doornemen. De pagina Statistieken gebruikt gegevens van geregistreerde websiteleden om de populariteit van bepaalde Linux-distributies, desktopomgevingen, hardware en stuurprogramma's (binnen de GamingOnLinux-community) te beoordelen. De Steam Tracker-pagina belicht het marktaandeel van Linux op het Steam-platform, een ander item waarover GamingOnLinux regelmatig bericht.

Wil je wat geld besparen? Naast het bijhouden van de verkoop van Linux-games, onderhoudt GamingOnLinux ook een database met gratis games die beschikbaar zijn voor Linux, en je kunt ze filteren op genre. Gewetensvolle gamers kunnen games ook filteren op licentie, wat betekent dat je closed-source software kunt mijden. Wees vrij!

GERELATEERD: 5 websites die elke pc-gamer zou moeten bookmarken

AppDB (en ProtonDB)

De eeuwige vraag voor Linux-gebruikers: “Kan ik mijn favoriete Windows-programma op Linux draaien?” Als er geen Linux-native versie van een bepaalde Windows-app is, is Wine waarschijnlijk uw oplossing en is AppDB uw hulpmiddel om in te schatten hoe goed Wine voor u zal werken. Dit is waar gebruikers hun ervaringen met het gebruik van Windows-software via Wine rapporteren, en op basis van die ervaringen krijgt elke app een algemene beoordeling.

Laten we zeggen dat u de geliefde fotobewerkingssoftware Photoshop op uw nieuwe Linux-desktop wilt gebruiken. U kunt Wine downloaden en installeren en terwijl u wacht, zoekt u Photoshop op AppDB. Zoek de versie van Photoshop die u wilt gebruiken en u ziet een algemene beoordeling naast specifieke opmerkingen van testresultaten, specifieke gebruikte distributies, opmerkingen van gebruikers (deze bevatten vaak handige hints) en bekende bugs.

GERELATEERDWat is Proton voor Steam en hoe beïnvloedt het gaming op Linux?

Ook van belang is ProtonDB, zoiets als een zustersite van AppDB. De Proton-compatibiliteitstool is de oplossing van Valve voor het uitvoeren van Windows-only Steam-games op Linux (en het gebruikt in feite Wine onder de motorkap). ProtonDB biedt, net als AppDB, een database met beoordelingen en recensies voor spelprestaties onder Proton.

Phoronix

Laten we zeggen dat je net een nieuwe, gloednieuwe laptop hebt gekocht, of je hebt je pc geüpgraded met een geavanceerde GPU. Verrassing! Je kunt er geen Linux op draaien omdat er geen ondersteuning voor je hardware aan de kernel is toegevoegd. Je zult moeten kijken en wachten tot die ondersteuning arriveert. Maar hoe weet je wanneer dat zal gebeuren? Je zou elke kernelpatch die binnenkomt kunnen proberen, je zou op de loer kunnen liggen in de e-mailketens voor kernelontwikkeling, of je zou gewoon de Phoronix-feed kunnen bekijken.

Phoronix rapporteert over veel Linux- en open-sourcesoftwareonderwerpen, maar de analyse van de voortgang van de kernel op de site kan van bijzonder nut zijn. Hoewel een deel van het technische jargon mensen die geen ontwikkelaars zijn een uitdaging kan zijn, is het niet moeilijk om te vinden wat je moet weten als je de naam van je hardware hebt.

Als je 8217; als je op zoek bent naar hardware, publiceert Phoronix ook regelmatig prestatiebenchmarkresultaten en beoordelingen voor processors, GPU's, randapparatuur en meer. Premium Phoronix-abonnees kunnen een schonere website-ervaring krijgen en deelnemen aan de actieve gemeenschap van Linux-hardwareliefhebbers.

GERELATEERD: Wat is open source-software en waarom is het belangrijk?

DistroWatch

< p>

Ben je vrijblijvend over je huidige Linux-distributie? Het is oké; er zijn middelen voor u. DistroWatch laat je weten wanneer er een betere distro komt, met updates voor elke Linux (en BSD) release. U vindt ook distro-beoordelingen (zowel extern als ter plaatse), zodat u een min of meer geïnformeerd perspectief krijgt op potentiële distro-hopping-doelen.

Als je wilt weten welke distro's de meeste hype genereren, kun je hun Page Hit Ranking-pagina bekijken. Linux' voorliefde voor privacy betekent dat het beoordelen van de populariteit van distro's geen eenvoudige taak is, maar de ranglijst laat je in ieder geval zien waar DistroWatch-klanten graag op klikken. Je kunt de trends ook voor zijn door hun wachtlijst te bekijken, waar je distro's zult vinden die zo vers zijn dat ze nog niet zijn toegevoegd aan de DistroWatch-canon (en, we moeten toevoegen, misschien niet veilig).

GERELATEERD10 van de meest populaire Linux-distributies vergeleken

Daarnaast vindt u in de diverse zijbalken van DistroWatch links naar Linux-podcasts, nieuwsbrieven en handleidingen. Kan alle informatie overweldigend zijn? Ja. Als je wilt zien hoe de meest populaire distributies verschillen, hebben we daarvoor onze eigen gids.

ArchWiki

Niet iedereen gebruikt Arch, dus waarom zou elke Linux-gebruiker een bladwijzer maken voor de ArchWiki? Omdat het misschien wel de meest uitgebreide database is met instructies en informatie over het gebruik van Linux op het web. Als u problemen met een app probeert op te lossen of een systeemwijziging aanbrengt, vindt u waarschijnlijk hulp op ArchWiki. Veel van de hulpprogramma's en concepten die in de wiki worden besproken, zoals PulseAudio en systemd, bestaan ​​in andere distributies, en die distributies zelf kunnen u zelfs naar ArchWiki verwijzen voor informatie.

Het gebruik van deze krachtige bron vereist enige toewijding. De instructies zijn opzettelijk laconiek; je zult geen pluis- of smaaktekst vinden. De meeste pagina's gaan ervan uit dat je bekend bent met de basisprincipes van Linux-systeembeheer, en ze zullen niets uitleggen dat niet op een andere pagina wordt uitgelegd. De Help-pagina van de wiki voor lezen kan u echter voorbereiden om aanwijzingen te interpreteren en procedures effectief te volgen.

En inderdaad, de wiki gaat er over het algemeen van uit dat u Arch gebruikt. Dus als je de instructies volgt, helpt het om te weten waar Arch verschilt van je distro. Als je een wiki dichter bij je niet-Arch-distro wilt zien, kun je ook hulp vinden op Ubuntu Wiki. Het is niet zo uitgebreid, maar sommige instructies zijn misschien gemakkelijker te volgen.

GERELATEERD: Waarom Linux's systemd nog steeds verdeeldheid zaait na al die jaren

LEES VOLGENDE

  • › Cybermaandag 2021: beste pc-deals
  • › Cybermaandag 2021: beste technische deals
  • › De computermap is 40: hoe de Xerox-ster het bureaublad heeft gemaakt
  • › 12 basis Excel-functies die iedereen zou moeten kennen
  • › Cybermaandag 2021: Beste Apple-deals
  • › Wat is een System on a Chip (SoC)?