Vad är Telegram och varför du bör prova det

0
101
Telegram

Telegram är en multimedia, plattformsoberoende messenger-app som kombinerar många av funktionerna i dina sociala favoritnätverk i ett gränssnitt. Låt oss ta en titt för att se allt det har att erbjuda.

Innehållsförteckning

Ta meddelanden till nästa nivå
Nästa generations sociala nätverk
Inbyggda appar för alla enheter
Anpassa Telegram efter din smak
Lås ner din information
Varför testa Telegram när Har du redan appar med liknande funktioner?

Telegram har funnits sedan 2013 men är fortfarande en dold pärla i sociala medievärlden. Den har fantastiska verktyg för en-mot-en-chatt, gruppmeddelanden, sociala nätverk samt röst- och videosamtal. Telegram erbjuder också anmärkningsvärda sekretessfunktioner, anpassningsalternativ och plattformsoberoende möjligheter.

Ta meddelanden till nästa nivå

Telegrams mest grundläggande funktion är en-mot-en-chattar. Det fungerar precis som att sms:a och DM-funktionerna i andra chattappar. Men det finns några bonusfunktioner som du inte hittar i vissa andra tjänster. Till exempel låter Telegram dig redigera dina meddelanden efter att du har skickat dem. Så om du gjorde ett pinsamt fel kan du fixa det utan att skicka ett nytt meddelande med korrigeringen. Det är inte många budbärare som har den här förmågan, men andra som inkluderar Discord, Slack och Teams.

Dessutom låter Telegram dig radera meddelanden efter att du har skickat dem för både dig och mottagaren. Det är praktiskt om du skickar ett meddelande i hast, känslornas hetta, eller kanske till och med full, och vill undvika pinsamhet innan mottagaren får en chans att öppna det. Inte bara det, du kan också ta bort meddelanden du har fått från andra användare i båda ändarna. Så du kan bespara de berusade textarna förödmjukelsen av att upptäcka vad de sa kvällen innan när baksmälla kommer.

Sedan finns det multimediameddelanden. Med Telegram kan du skicka en minuts videomeddelanden och röstmeddelanden med obegränsad längd. Om du vill komma runt tidsgränsen för video, spela in en lång video på din telefon och ladda upp den till chatten. Videor, filer och andra dokument som skickas via Telegram kan vara upp till 2 GB stora. Det är enormt jämfört med andra budbärare. Däremot har Gmail och Facebook Messenger en övre gräns på bara 25 MB.

Ibland fungerar inte enkel text eller en emoji. Telegram erbjuder mer än 20 000 animerade klistermärken som låter dig uttrycka en hel rad känslor som passar din distinkta smak och stil. Klistermärken är standard bland budbärare nuförtiden, men inga andra tjänster matchar Telegrams stora mängd val.

Telegram innehåller andra fiffiga verktyg som schemalagda och tysta meddelanden. Att schemalägga meddelanden är praktiskt om du vet att du behöver påminna någon om något vid en viss tidpunkt eller vet att du kommer att vara borta från internet när du behöver skicka ett meddelande. Meddelanden kan skickas vid en viss tidpunkt eller nästa gång mottagaren kommer online. Tysta meddelanden är bra när du vill skicka meddelanden till någon klockan tre på morgonen men inte vill väcka dem med en avisering. Meddelandet kommer utan bifogad avisering och de kommer att se det nästa gång de kontrollerar appen.

Nästa generations sociala nätverk

h2>

Kanaler på Telegram är jämförbara med ett Twitter-flöde men är mycket mer mångsidiga. Medan Twitter begränsar antalet tecken i ett enda inlägg, gör inte Telegram det. Du kan också lura upp dina kanalinlägg med bilder, länkar, videor och mer. Dessutom, om du lär dig hur du använder bots (mer om det senare), kan du till och med lägga till anpassade reaktions-emojis, kommentarsektioner och URL-knappar. Kanalinlägg visas i dina prenumeranters chattflöden, vilket gör det lättare för dem att bläddra igenom bara dina inlägg och inte förlora dem i bruset och den algoritmiska manipulationen du hittar på Twitter.

Chattgrupper är vanliga bland appar för messenger och sociala medier. Men Telegram erbjuder några extra förmåner. Till exempel har chattgrupper på Telegram en övre gräns på hela 200 000 medlemmar. Detta är ett tveeggat svärd eftersom större grupper tenderar att ha ett avsevärt signal-brusförhållande. Men när grupper nära tröskeln på 200 000 medlemmar kan administratörer ansöka om att konvertera den till en obegränsad “sändningsgrupp” där bara de kan posta. Administratörer oavsett gruppstorlek har speciella förmågor som gruppanalys, förmågan att göra inlägg anonymt (som gruppens namn) och tilldela medlemmarna särskilda ansvarsområden.

Grupper och kanaler kan starta röstchatt för obegränsad publik. Det är ungefär som din personliga radiostation. Du startar röstchatten och börjar prata bort till din publik. Om någon annan vill prata räcker de upp handen och du bestämmer om du vill ta med dem i sändningen eller inte. Det finns också en livechatt där lyssnare kan kommentera vad som händer. Röstchatt stöder även video och möjligheten att dela skärmar från vilken enhet som helst. Det kan vara väldigt roligt när du lockar en stor publik.

Inbyggda appar för alla enheter

Telegram

Telegram har inbyggda appar för alla vanliga mobila, stationära och surfplattor: iOS, macOS, Android, Windows och Linux. Om du är en av de sällsynta användarna som inte använder någon av dessa plattformar, kan du alltid komma åt Telegram via en webbläsare. Dessutom är det praktiskt att logga in via en webbläsare om du inte är i närheten av någon av enheterna du har Telegram installerat på.

När du registrerar dig för Telegram måste du ge dem ditt telefonnummer. Men det betyder inte att alla du chattar med har tillgång till det. När du skapar ditt konto väljer du ett användarnamn att dela med alla du vill utan att avslöja din personliga information. Var dock medveten om att när du registrerar dig för Telegram och synkroniserar dina kontakter kommer alla du känner som redan finns på tjänsten att få ett meddelande när du registrerar dig. Men det finns ett sätt att undvika det.

Om du bestämmer dig för att byta till Telegram och ta dina vänner med dig, oroa dig inte för att förlora dessa år av chatthistorik. Telegram låter dig migrera dina chattar från tjänster som WhatsApp, Line och KakaoTalk. Det skulle vara trevligt att se den här möjligheten utökad till Facebook Messenger, men Facebook skulle behöva tillåta Telegram-åtkomst, vilket förmodligen inte kommer att hända någon gång snart.

Anpassa telegram efter din smak

Telegram låter dig ändra utseendet och känslan för dess gränssnitt genom avsnittet Utseende i appens inställningar. Du kan anpassa mörk- och nattläge, färgen på textbubblor, chattbakgrund, textstorlek, meddelandehörn och till och med appikonen på din smartphone. Du kan till och med skapa ett anpassat tema själv för att skicka till andra användare eller importera ett som gjorts av någon annan. Denna nivå av anpassning är sällsynt, om inte unik, i Messenger-appvärlden.

Telegram Bots är ett ovärderligt verktyg för att göra din upplevelse precis som du vill. Det tar lite tid att lära sig hur man använder dem. Men när du väl gör det kommer du att kunna skapa djupt personliga kanalreaktioner, få speciella meddelanden och nyhetsflöden, integrera Telegram med andra tjänster som Gmail och YouTube, ta emot betalningar och till och med bygga helt nya verktyg. Om du är en programmerare eller utvecklare kommer du att tycka att Telegram är en fantastisk kreativ lekplats.

Lås ner din information

h2>

Telegram’s integritets- och säkerhetsinställningar har mycket att erbjuda. Det mest kraftfulla är att låsa din app genom att kräva ett lösenord eller Face ID för att öppna den. Du har också möjlighet att aktivera tvåstegsverifiering innan någon kan komma åt din app—en ovärderlig funktion om din enhet någonsin blir stulen eller hackad. Du kan också begränsa vem som kan se ditt telefonnummer när du senast var online, profilbild, samtal, vidarebefordrade meddelanden och vilka grupper och kanaler du är en del av.

Ett av de mest kraftfulla integritetsverktygen som Telegram erbjuder är självförstörande, end-to-end-krypterade chattar. Telegram kallar dem “hemliga chattar,” och de är separata från vanliga chattar. För att starta en hemlig chatt öppnar du en kontakts profil och väljer “starta hemlig chatt.” Hemliga chattar är exklusiva för enheten du skapar dem på. När du väl har startat den hemliga chatten kan du ställa in meddelanden så att de förstörs själv efter att mottagaren har sett dem. Självförstöringstimern kan ställas in från en sekund till en vecka. När du tar bort en hemlig chatt försvinner den från jorden och lämnar inga spår på Telegrams servrar. Så om du har superduper hemliga affärer att bedriva, är hemliga chattar rätt väg att gå. Var bara medveten om att ingenting är perfekt, och det finns alltid brister som beslutsamma snokare kan utnyttja.

Telegram använder end-to-end-kryptering på alla video- och röstsamtal som görs via deras tjänst, vilket innebär att ingen kan avlyssna dina konversationer, inte ens Telegram. Du kanske tror att bara spioner och kriminella behöver sådana verktyg. Men i en värld där massövervakning håller på att bli normen är det bra att ha den sinnesfrid som kommer med krypterad kommunikation.

När du har en bild eller en video som du vill skicka till någon, men du inte vill att de ska ha det för alltid, låter Telegram dig skicka dem med en självförstörande timer. Timern kan ställas in från en sekund till en minut, och mottagaren kommer inte att ha möjlighet att ladda ner bilden under den tiden. Precis som med hemliga chattar finns det inga spår av innehållet kvar på Telegrams servrar. Och även om det inte finns något som stoppar skärmdumpar, meddelar Telegram dig om mottagaren tar bilden på det sättet.

Om du bestämmer dig för att testa Telegram och bestämmer dig för att det inte är något för dig, behöver du inte oroa dig för att ditt innehåll och din information ska finnas kvar i deras system för alltid. När ditt Telegram-konto går i träda raderas det automatiskt efter sex månader som standard, med möjlighet att ställa in det på en, tre eller 12 månader.

Varför testa Telegram när du redan har appar med liknande funktioner?

 

Telegram

De flesta av dessa funktioner är inte unika för Telegram, och du hittar dem på andra tjänster som Facebook Messenger, WhatsApp, MarcoPolo, Discord, Snapchat, Twitter, Instagram och mer. Så du kanske undrar varför du ska lägga till ytterligare en app på din startskärm. Svaret är att ingen annan app har alla funktioner som nämns ovan. Det är kombinationen av allt du älskar med dina andra messenger-appar och sociala medieplattformar i ett gränssnitt.

Telegram är också en utmärkt Telegram kan vara den bästa sociala medieplattformen du aldrig har hört talas om. Låt oss veta om du redan använder Telegram och varför! De stora namnen i teknikvärlden skapar ständigt rubriker för att vara öppet politiska, censurösa och opålitliga förvaltare av din personliga information. Telegram är stolt över att vara en plattform som vem som helst kan använda utan rädsla för att storteknologin kommer att sätta förbudet på dem eller använda deras personliga information i vinstsyfte.

Dessutom har Telegram gått till slag för sina användare& #8217; integritet mot några av de mäktigaste regeringarna i världen, framför allt i Ryssland. Under 2018 krävde den ryska regeringen att Telegram skulle släppa krypteringsnycklar och privata data från sina användare. Telegram vägrade och fick två års avstängning i landet. Så om de kommer att stå upp mot regeringar med risk för sin egen verksamhet, är det rimligt att du kan lita på dem med din data.

Samlet är att Telegram är en användbar, mångsidig, säker och rolig app. Du borde åtminstone prova det. Det är bäst att avnjutas med vänner och familj, så du kanske måste locka dem att prova också. Men du kanske blir förvånad över hur många av dem som redan använder det.