Tredje Omicron-fallet upptäckts i Storbritannien, ansiktsmasker obligatoriska från tisdag

0
110

Den nya varianten anses vara potentiellt farligare eftersom den har ungefär dubbelt så många mutationer som den mycket överförbara Delta-varianten

Ett tredje fall av Omicron-virusvarianten har upptäckts i Storbritannien, sade Health Security Agency (UKHSA) på söndagen.

Det senaste fallet, liksom de två andra, är kopplat till resor till södra Afrika, där varianten identifierades, men individen är inte längre i Storbritannien.

Emellertid avslöjade UKHSA att individen tillbringade tid i Westminster-området i centrala London före avresan och varnade också för att det är “mycket troligt” att fler fall av den nya potentiellt mycket smittsamma varianten kommer att upptäckas under de kommande dagarna som ett resultat av ” fokuserad kontaktspårning.”

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

UKHSA-informationen kom strax efter att den brittiska regeringen hade meddelat att ansiktsskydd kommer att bli ett obligatoriskt krav i butiker och kollektivtrafik i England från och med tisdag, som en del av de hårdare trottoarkanterna för covid-19 som upprätthålls som svar på två fall av den nya Omicron-varianten som upptäckts i landet.

Toppnyheter just nu

Klicka här för mer

Hälsominister Sajid Javid sa att kravet på obligatoriska PCR-tester som ska tas av alla utländska ankomster till Storbritannien också kommer att upprätthållas “så snart som möjligt”. Ministern hävdade att han förväntar sig att alla nya åtgärder, som införs för att ge forskarna mer tid att analysera infektions- och vaccinresistensnivåerna för Omicron, kommer att hävas igen “inom några veckor”.

“Anledningen till att vi har fastställt dessa åtgärder igår är för att skydda de framsteg vi har gjort så att vi alla kan fortsätta att njuta av julen med våra familjer,” sa Javid med hänvisning till den brittiske premiärministern Boris Johnsons tillkännagivande om de strängare trottoarkanterna från Downing Street på lördagskvällen.

“Det här handlar om att skydda de framsteg som vi har gjort… Men det är viktigt att reagera på ett proportionerligt, och även ett tillfälligt sätt, jag hoppas att detta är något vi kan ta bort inom några veckor,” sa han.

I andra delar av Storbritannien – Skottland, Wales och Nordirland – är ansiktsbeläggning redan obligatorisk på kollektivtrafiken och många inomhusmiljöer. Oppositionspartiet Labour har uttryckt oro över att de nya reglerna inte går tillräckligt långt för att införa regeringens så kallade “Plan B”, som skulle innebära arbete hemifrån vägbeskrivningar och vaccinpass för mötesplatser.

“Om man skulle fatta sådana beslut så måste de fattas mycket, väldigt noggrant, vi’är inte där än, vi’är inte i närheten av det, #8221; Javid berättade för Sky News.

Läs också |Covid-19-varianten sprider sig till fler länder i takt med att världen är i beredskap

De nya åtgärderna har väckt farhågor inför ännu en låst jul, men både Johnson och Javid har försökt tona ner dessa bekymmer och insisterat på att 2021 års högtid skulle vara bättre än 2020.

“Folk borde fortsätta med sina planerar som vanligt för julen, jag tror att det kommer att bli en bra jul,” sa Javid.

Omicron-varianten, som befaras spridas snabbare och delvis minska vaccinskyddet, identifierades i Sydafrika tidigare i veckan och klassades som en variant av oro av Världshälsoorganisationen (WHO). Sedan dess har fall upptäckts i Belgien, Israel och Hong Kong, och i Europa samt de två fallen i England. Båda fallen i Storbritannien har kopplats till resor i södra Afrika, och riktade tester planeras i de omgivande områdena i södra och centrala England där varianten upptäcktes.

“Det är viktigare än någonsin att människor får sina stötar, och vi får dessa booster i armarna så fort som möjligt”, sa Johnson på lördagen när han tillkännagav en plan för att “förstärka boosterkampanjen”.

“Vi planerar redan att göra 6 miljoner jabs bara i England under de kommande tre veckorna. Och nu vill vi gå längre, så hälsosekreteraren har bett JCVI (Joint Committee on Vaccination and Immunization) att överväga att ge boosters till en så bred grupp som möjligt, samt att minska klyftan mellan din andra dos och din booster , sa han.

“Vi vet ännu inte exakt hur effektiva våra vacciner kommer att vara mot Omicron, men vi har goda skäl att tro att de kommer att ge åtminstone ett visst mått av skydd. Och om du blir boostad – din respons kommer sannolikt att bli starkare”, tillade han.

Läs också |Omicron: Slumpmässiga tester och andra reviderade regler för utländska resenärer, förklarade

Under tiden har Storbritannien förbjudit flygresor från 10 länder nu – Angola, Moçambique, Malawi, Zambia, Sydafrika, Botswana, Lesotho, Eswatini, Zimbabwe och Namibia.

Dessutom kommer alla som kommer in i Storbritannien från utlandet nu att behöva ta ett PCR-test och isolera sig tills de får ett negativt resultat. Och de som kommer i kontakt med någon som testar positivt för Omicron-varianten kommer att behöva isolera sig i 10 dagar – även om de är helt vaccinerade.

Den nya varianten anses vara potentiellt farligare eftersom den har ungefär dubbelt så många mutationer som den mycket överförbara Delta-varianten, men det kan ta veckor för forskare att helt förstå variantens mutationer och om befintliga vacciner och behandlingar är effektiva mot den .

Under tiden registrerade Storbritannien en liten nedgång i sin dagliga coronavirusinfektionsfrekvens, med 39 567 fall och 131 COVID-dödsfall registrerade på lördagen.

📣 Indian Express finns nu på Telegram. Klicka här för att gå med i vår kanal (@indianexpress) och håll dig uppdaterad med de senaste rubrikerna

För alla de senaste världsnyheterna, ladda ner Indian Express-appen.

  • Indian Express-webbplatsen har varit betygsatt GREEN för sin trovärdighet och pålitlighet av Newsguard, en global tjänst som betygsätter nyhetskällor för deras journalistiska standarder.

© The Indian Express (P ) Ltd