Omicron: Indien för att granska Covid SOP, länder inför resebegränsningar och annan viktig utveckling idag

0
50

När världen brottas med uppkomsten av den nya varianten av covid-19, kämpar forskare i Sydafrika – där omicron först identifierades – för att bekämpa dess spridning över landet. (AP)

Med tanke på hotet från Omicron-varianten av Covid-19, leddes ett brådskande möte av unionens inrikesminister Rajesh Bhushan efter en granskning av situationen av premiärminister Narendra Modi, sade inrikesministeriet på söndagen.

MHA sa att med hänsyn till det nuvarande globala scenariot , sätt att stärka förebyggande åtgärder diskuterades på mötet. Centret kommer nu att granska SOP för testning och övervakning av internationella passagerare, särskilt från länder i ‘riskområdet’ kategori. Dessutom kommer genomisk övervakning för Covid-19-varianter att intensifieras ytterligare.

Läs också |Omicron-hot: Regeringen kommer att granska beslutet om att återuppta internationella flygningar

När det dyker upp rapporter om att Omicron-varianten sprider sig till fler länder och centret överväger åtgärder för att förhindra möjligheten av en ny topp i Covid-19-fall, här är dagens bästa utveckling:

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

Testa internationella resenärer, fokusera på genomsekvensering: Center berättar för stater< /p>

Med WHO har klassificerat Omicron som en variant av oro, hälsoministeriet har instruerat staterna att granska den detaljerade resehistoriken för passagerare som anländer via internationella flygningar och att absolut säkerställa att resenärer från “riskländer” testas. Alla prover som testar covid-positiva bör omedelbart skickas för genomsekvensering, sade ministeriet.

Unionens hälsosekreterare Bhushan, samtidigt som han framhöll för staterna behovet av rigorös övervakning av internationella passagerare, sa att det “redan finns en rapporteringsmekanism för att erhålla tidigare reseinformation om passagerare som kommer genom internationella flygningar”.

Följ |Coronavirus India Live Uppdateringar: Mitt i Omicron-skräck, ber Center stater att intensifiera testerna; Mumbai, Pune försenar återöppningen av skolan Hälsoministeriet har uppmanat staterna att granska den detaljerade resehistoriken för passagerare som anländer via internationella flyg. (AP)

Hälsoministeriet har bett staterna att säkerställa kontinuerlig övervakning av hotspots, som är områden där ett kluster av positiva fall nyligen har dykt upp. Bhushan har också bett staterna att genomföra intensiva inneslutningsåtgärder, genomföra aktiv övervakning för att säkerställa att covid-anpassat beteende följs och öka vaccinationstäckningen.

Omicron-varianten kan kringgå vacciner: AIIMS-chef

Den nya Omicron-varianten har enligt uppgift fått över 30 mutationer i spikeproteinregionen, vilket ger den potential att utveckla en immunoescape-mekanism, och därför måste effektiviteten av vacciner mot den utvärderas kritiskt, har AIIMS-chefen Dr Randeep Guelria sagt.

Närvaron av spikprotein underlättar ett virus’ kommer in i värdcellen och är ansvarig för att göra den överförbar och orsaka infektion. “Den nya varianten av coronavirus har enligt uppgift fått mer än 30 mutationer i spikeproteinregionen och har därför potentialen att utveckla immunoescape-mekanismer. Eftersom de flesta vacciner (fungerar genom) att bilda antikroppar mot spikeproteinet, kan så många mutationer i spikeproteinregionen leda till en minskad effekt av Covid-19-vacciner,” AIIMS-direktör Dr Randeep Guelria berättade för PTI.

Läs också |Tretton fall upptäcktes i Nederländerna när Omicron-varianten sprids

I ett sådant scenario måste effektiviteten av vacciner inklusive de som används i Indien utvärderas “ kritiskt”, tillade han.

“Covid inte över ännu,” varnar premiärminister Modi i “Mann Ki Baat”

Midad rapporter om att Omicron-varianten har spridit sig till många länder, varnade premiärminister Narendra Modi i det 83:e avsnittet av hans Radioprogrammet “Mann Ki Baat” säger att “pandemin ännu inte är över”, som uppmanar människor att vara vaksamma och vidta alla möjliga försiktighetsåtgärder för att förhindra spridningen av den dödliga sjukdomen.

“Glöm aldrig att corona inte har försvunnit än. Det är vårt ansvar att vidta alla försiktighetsåtgärder”, sa premiärminister Modi innan han skrev av.

På lördagen hade premiärminister Modi varit ordförande för en högnivåkonferens med topptjänstemän för att diskutera den möjliga effekten av den nya varianten också som begränsningsstrategier.

Kejriwal skriver till premiärministern och ber honom att stoppa flygningar från vissa regioner

Delhis chefsminister Arvind Kejriwal skrev till premiärminister Narendra Modi söndag och bad honom att stoppa internationella flygningar från regioner som ser en ökning av Covid-19-fall.

“Vårt land har kämpat en tuff kamp mot Corona de senaste ett och ett halvt åren. Med stora svårigheter och på grund av den osjälviska tjänsten från miljontals av våra Covid-krigare har vårt land återhämtat sig från Corona. Vi bör göra allt för att förhindra att den nya varianten av oro, som nyligen erkändes av WHO, kommer in i Indien. Ett antal länder, inklusive EU, har avbrutit resor till de drabbade regionerna. Jag uppmanar er att stoppa flyg från dessa regioner med omedelbar verkan. Varje försening i detta avseende kan visa sig vara skadlig om någon drabbad person reser in i Indien”, skrev han.

BMC tillkännager nya restriktioner för internationella passagerare

The Mumbai civic organet har infört nya restriktioner för internationella passagerare som anländer till staden och lät “extrem vaksamhet” i detta avseende.

Läs också |Varför WHO hoppade över två grekiska bokstäver för att namnge den nya Covid-19-varianten Omicron

Enligt de senaste riktlinjerna utfärdade av Brihanmumbai Municipal Corporation (BMC) kommer internationella passagerare som reser från eller transiterar genom Sydafrika, Hongkong och Botswana – de tre länder där Omicron har upptäckts – att behöva genomgå obligatoriska RT-PCR-tester på Mumbai flygplats. Om en resenär testar positivt för Covid-19 skickas de till institutionell karantän och proverna skickas för genomsekvensering. Tills nyligen skickades en passagerare som testade positivt till hemkarantän.

Alla passagerare som anländer till Mumbais flygplats måste få sitt pass granskat vid immigrationsdisken för resehistorik under de senaste två veckorna.

Sydafrikaner som var covid-positiva infekterades med Delta-varianten: Officiell

De två sydafrikanska medborgarna som testade positivt för covid-19 i Bengaluru visade sig vara infekterade med deltavarianten, sa en tjänsteman i Bengaluru landsbygdsdistrikt och begärde anonymitet.

Han sa att duon hade testat positivt den 11 och 20 november, vilket väckte rädsla för att de var infekterade med den nya COVID-19-varianten ‘Omicron’, som har blivit en ny orsak till oro globalt. Enligt honom hade 94 personer från 1 till 26 november kommit från Sydafrika, varav två testade positivt för vanlig Covid-19.

Australien bekräftar två fall av Omicron-variant

Australien bekräftade på söndagen att två personer som anlände från Afrika under helgen hade testat positivt för Omicron-virusvarianten, vilket bidrar till ett växande antal länder som kämpar mot den mycket smittsamma stammen.

Hälsovårdstjänstemän i New South Wales, folkrikaste delstaten, sa att båda passagerarna hade anlänt till delstatens huvudstad Sydney på lördagskvällen och testat positivt för Covid-19 sent på natten, innan genomsekvensering bekräftade Omicron-varianten på söndagen.

Australien anslöt sig till Storbritannien, Tyskland och Italien för att upptäcka Omicron-fall under helgen när fler nationer införde restriktioner för resor från södra Afrika .

Indonesien förbjuder ankomster från 8 afrikanska länder

Indonesien kommer att förbjuda ankomsten av resenärer som har varit i åtta afrikanska länder för att stävja spridningen av den nya Omicron-varianten av Covid-19, visade ett officiellt dokument på söndagen. Indonesien, hem för den populära turistön Bali, kommer inte att tillåta personer som har varit i Sydafrika, Botswana, Namibia, Zimbabwe, Lesotho, Moçambique, Eswatini eller Nigeria under de senaste 14 dagarna.

Israel förbjuder utländska resenärer

Israel flyttade för att förbjuda inresa för utlänningar och ge karantän för alla israeler som anländer från utlandet.

“Begränsningar av landets gränser är inte ett lätt steg, men det är ett tillfälligt och nödvändigt steg,” sa premiärminister Naftali Bennett i början av det veckovisa regeringsmötet.

Dr. Ran Balicer, chef för regeringens rådgivande panel om Covid-19, sa till Israels Kan public radio att de nya åtgärderna var nödvändiga för “krigsdimma” kring den nya varianten, och sa att det var “bättre att agera tidigt och strikt” för att förhindra dess spridning.

Sydafrika kritiserar länder för att ha infört reseförbud

Sydafrikas högsta hälsofederation kritiserade på söndagen de 18 länder som har infört reseförbud för landet och sa att världen måste undvika sådana & #8220;knäslagsreaktion” om den vill ha “transparens” i delning av kritisk medicinsk data.

Studenter från Tshwane University of Technology tar sig tillbaka till sin bostad i Pretoria, Sydafrika (AP)

Beslutet från 18 länder att förbjuda flyg till och från Sydafrika var “för tidigt, eftersom det fortfarande inte finns tillräckligt med information om hur farlig varianten kan vara”, sa Angelique Coetzee, ordförande för South African Medical Association (SAMA).

Coetzee försvarade också beslutet att tillkännage resultaten och påpekade att Sydafrika borde hyllas och inte förtalas för detta. “Min misstanke är att eftersom våra forskare är väldigt uppmärksamma och gör mycket sekvensering i bakgrunden, kanske de europeiska länderna missade det på grund av symptomen,” Coetzee berättade för tv-nyhetskanalen Newzroom Afrika.

(Med byråinput)

📣 Indian Express är nu på Telegram. Klicka här för att gå med i vår kanal (@indianexpress) och håll dig uppdaterad med de senaste rubrikerna

För alla de senaste världsnyheterna, ladda ner Indian Express-appen.

  • Indian Express-webbplatsen har varit betygsatt GREEN för sin trovärdighet och pålitlighet av Newsguard, en global tjänst som betygsätter nyhetskällor för deras journalistiska standarder.

© IE Online Media Services Pvt. Ltd