När Covid-infektioner sprider sig släpar amerikanska äldreboenden efter i utbyggnaden av booster-shots

0
144

Åtta av invånarna dog av covid, enligt hemmet, som beskrev alla som att de hade “allvarliga underliggande hälsoproblem.” (Representativ bild: AP)

Skrivet av Reed Abelson

Ett vårdhem i Connecticut hade planerat att rulla ut Covid-boostershots till boende i början av denna månad.

Men innan det kunde starta programmet svepte coronaviruset genom hemmet, Geer Nursing and Rehabilitation Center i norra Kanaan, och infekterade 89 personer, inklusive 67 invånare. Nästan alla var helt vaccinerade.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

Åtta av invånarna dog av Covid, enligt hemmet, som beskrev alla som att de hade “allvarliga underliggande hälsoproblem.”

< p>Utbrottets svårighetsgrad bidrog till att sporra Connecticut-tjänstemän att nyligen meddela att staten skulle inrätta boosterkliniker på alla sina vårdhem för att täcka de anläggningar som ännu inte hade administrerat ytterligare doser.

Flera stater upplever nya ökningar av Covid-fall, särskilt i Mellanvästern och nordost. Och nya utbrott har rapporterats den här månaden på äldreboenden i Vermont, Virginia och på andra ställen trots en månadslång vaccinationsfrekvens i hela landet på cirka 86 % bland invånare på kvalificerade sjuksköterskor.

Booster-program har blivit mer brådskande med tanke på att nästan 4 000 nya fall av Covid rapporteras varje vecka på äldreboenden, enligt federala uppgifter, och experter säger att många av fallklustren förekommer i hem som ännu inte har administrerat de extra doserna.

“När vi jämför frekvensen av Covid-19-sjukdomen mellan de som vaccinerats med två doser och de som fått en boosterdos, är sjukdomsfrekvensen markant lägre för de som fick sin booster, vilket visar att våra boosterskott fungerar”, säger Dr. Rochelle Walensky, chef för Centers for Disease Control and Prevention, vid en briefing i Vita huset denna månad.

Och på vissa ställen kan utbrott bland boende fortfarande förekomma eftersom vaccinationsfrekvensen bland vårdhemspersonalen fortsätter. att släpa efter nationella genomsnitt.

Till skillnad från förra vinterns samlade federala insats för att vaccinera invånare och personal på äldreboenden, har booster-utbyggnaden varit trög och bitvis, sa hälsoexperter. Offentlig information är sparsam: Ungefär 42 % av amerikanerna äldre än 65 har fått en booster-spruta, enligt federala rapporter, men det finns ännu ingen data tillgänglig på amerikanska webbplatser för att spåra boosterprogram för vårdhem.

Den svindlande dödssiffran för Covid på äldreboenden 2020, branta minskningar av fall efter den framgångsrika vaccinkampanjen och sedan den stadiga ökningen igen på sensommaren och denna höst borde ha gjort boosters för äldre amerikaner till en högsta prioritet, säger vissa experter.

Förklarat |Varför har premiärminister Modi bett att få se över planerna för att lätta på internationella resebegränsningar?

“Vad som har varit förvånande är bristen på data och uppmärksamhet på vårdhem den här gången”, säger Dr Ashish Jha, läkare och dekanus vid Brown University School of Public Health. Regeringen borde ha godkänt ytterligare doser redan i juli, noterade han, särskilt eftersom invånare på vårdhem var bland de första som fick vaccinet för tio eller fler månader sedan.

“Uppgifterna var tydliga vid den tidpunkten, ” sa Jha. “Vi såg avtagande immunitet, särskilt hos äldre.”

I augusti godkändes en tredje dos av vissa vacciner för personer med försvagat immunförsvar. Men när boosterskott godkändes för Pfizer-BioNTech-vaccinet i slutet av september, följt av godkännanden för Moderna och Johnson & Johnson-vacciner nästa månad hade många invånare på vårdhem redan förlorat en del av sitt initiala skydd mot infektion, säger experter. Och de var mer sårbara för allvarliga sjukdomar på grund av sin ålder och sjunkande hälsa.

“Sex månader för dem var mycket tidigare än sex månader för den allmänna befolkningen”, säger David Grabowski, professor i hälsopolitik vid Harvard som studerar vårdhem. Invånare i hemtjänst är särskilt utsatta eftersom det inte verkar finnas en sammanhängande strategi, sade han. Nya utbrott komplicerar saken genom att sätta boosterprogram på is tills fallen avtar.

Ansträngningen att vaccinera invånare i vintras delegerades till två stora apotekskedjor, CVS Health och Walgreens. När de federala kontrakten upphörde tidigare i år, återgick vårdhem till att förlita sig på de apotek som vanligtvis används för att hjälpa dem att vaccinera invånare mot influensa.

Biden-administrationen sa att den hade framgång i sina ansträngningar för att säkerställa att invånarna får de extra doserna. “Vi ser riktigt, riktigt starka framsteg i stater över hela landet”, säger Sonya Bernstein, en senior rådgivare i Vita huset för Covid. I West Virginia har vårdhem redan slutfört ansträngningar för att öka skyddet för invånarna, sa hon och pekade på robusta program i Ohio och North Carolina.

Andra områden har också lyckats ge betydande boostertäckning. Till exempel meddelade Los Angeles County i mitten av november att nästan alla invånare på kvalificerade sjuksköterskor hade fått boosterskott.

Bernstein sa att den federala regeringen också arbetade med anläggningar som inte kan hitta ett apotek. “Alla långtidsvårdsinrättningar som behöver hjälp matchas med en av våra partners,” sa Bernstein.

Hälften av de 65 och äldre som blev berättigade till booster shots av Pfizer-vaccinet i slutet av september har fått dem, sade folkhälsotjänstemän i ett nyligen tillkännagivande. Det är jämfört med de nästan tre månader som det tog att leverera hälften av de första doserna till denna grupp.

Centre för Medicare och Medicaid Services, som rapporterar vaccinationsfrekvenser över hela landet och för enskilda anläggningar på sin webbplats, sa det. planerade att lägga upp data om boosters inom de kommande två veckorna, så att konsumenterna kan jämföra enskilda vårdhem “under de kommande månaderna.”

“CMS arbetar med äldreboenden för att öka upptaget av Covid-19-booster”, sa byrån.

Men andra pandemirelaterade problem fortsätter att plåga äldreboenden, av vilka några fortfarande har ett stort antal ovaccinerade arbetare, även om den genomsnittliga vaccinationsfrekvensen för personal nu har nått 74 %. Närmar sig det federala mandatet att vaccinera personal, även om många delstater stämmer för att blockera regeln.

Många anläggningar klarar också av allvarlig och kostsam personalbrist. Vissa säger att beslutet från CMS tidigare denna månad att kräva att vårdhem ska tillåta obegränsat besök av invånare komplicerar deras ansträngningar. Några sa att de var överrumplade av tillkännagivandet att besök nu var tillåtet för alla invånare hela tiden, vilket kan introducera nya samhällsinfektioner i hemmen.

📣 Indian Express finns nu på Telegram. Klicka här för att gå med i vår kanal (@indianexpress) och håll dig uppdaterad med de senaste rubrikerna

För alla de senaste världsnyheterna, ladda ner Indian Express-appen.

  • Indian Express-webbplatsen har varit betygsatt GREEN för sin trovärdighet och pålitlighet av Newsguard, en global tjänst som betygsätter nyhetskällor för deras journalistiska standarder.