MSP: Mitt i gårdsprotester gick regeringen från “nej” till “skriftlig försäkran”

0
180

För det första klargjorde unionens jordbruksminister Narendra Singh Tomar i Lok Sabha, under monsunsessionen förra året, att MSP kommer att fortsätta; han upprepade detta vid flera tillfällen senare.

Medan Centern ännu inte har svarat på bönderna’ krav på att göra MSP (lägsta stödpris) baserat på den totala produktionskostnaden (C2+50%) till en “laglig rättighet för alla jordbrukare för alla jordbruksprodukter”, register visar att under de senaste två åren har regeringens ställning till juridisk garanti för MSP flyttade från ett “nej” till ett erbjudande om en “skriftlig försäkran” om att fortsätta det befintliga systemet.

Parlamentets protokoll visar att när DMK MP D Ravikumar sökte veta om regeringen övervägde att införa en lagstiftning på bönder’ “rätt att sälja på MSP”, sa jordbruksminister Narendra Singh Tomar till Lok Sabha den 16 juli 2019: “Nej”.

Men förra året, efter protester mot de tre gårdslagarna, krävde lantbruksfacket också juridisk garanti för MSP, regeringen erbjöd en skriftlig försäkran om fortsatt MSP.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png Förklarat

Grödorna under MSP-systemet

MSP-systemet introducerades 1965 för att uppmuntra bönder att odla matspannmål. Det deklarerades ursprungligen för ris och vete, men utökades senare till 23 grödor, inklusive 7 spannmål (paddy, vete, majs, sorghum, pärlhirs, korn och ragi); 5 pulser (gram, tur, moong, urad, lins); 7 oljefrön (jordnöt, raps-senap, sojaböna, seasmum, solros, safflor, nigerfrö); och 4 kommersiella grödor (kopra, sockerrör, bomull och rå jute). Men regeringen skaffar främst ris och vete, och mindre mängder av vissa andra grödor.

För det första klargjorde unionens jordbruksminister Narendra Singh Tomar i Lok Sabha, under monsunsessionen förra året, att MSP kommer att Fortsätta; han upprepade detta vid flera tillfällen senare.

Den 21 september 2020, i ett uttalande i Lok Sabha om att “fixa MSP för 22 jordbruksgrödor”, sa Tomar, “sarkaree khareed par MSP jaaree rahegee (MSP kommer att fortsätta med statlig upphandling).”

< p>Den 5 december 2020, i ett möte med 40 representanter för lantbruksförbund, försäkrade Tomar att MSP kommer att “fortsätta i framtiden”. Tolv dagar senare skrev han ett brev till bönderna och försäkrade dem att “MSP fortsätter och kommer att fortsätta… regeringen är redo att ge en skriftlig försäkran…”

Kravet på rättsgaranti fick röst under agitationen mot de tre gårdslagarna. Och det ökade efter att premiärminister Narendra Modi den 19 november tillkännagav regeringens avsikt att upphäva lagen om tre jordbruk.

Två dagar senare skrev Samyukt Kisan Morcha (SKM), paraplyorganet för lantbruksförbund som protesterar mot jordbrukslagarna, ett brev till Modi: “MSP baserat på den omfattande produktionskostnaden (C2+50%) borde göras till en laglig alla bönders rätt till alla jordbruksprodukter, så att varje bonde i landet kan garanteras åtminstone den MSP som regeringen aviserat för hela sin skörd.”

Läs också |Alla partimöte: TMC tar upp 10 frågor, AAP går ut

Under tiden, kongressen, samtidigt som det ger stöd till bönderna’ agitation, slutade med att upprepa deras krav på MSP. Partiet sa att vad bönderna behöver är en “garanterad arkitektur” för beviljande av MSP.

I sitt omröstningsmanifest för 2019 hade partiet lovat “att inrätta en permanent nationell kommission för jordbruksutveckling och planering, bestående av bönder, jordbruksforskare och jordbruksekonomer för att undersöka och ge råd till regeringen om hur man gör jordbruket livskraftigt, konkurrenskraftigt och lönsamt” ; Kommissionen kommer att underordna den befintliga kommissionen för jordbrukskostnader och -priser och rekommendera lämpliga minimistödpriser.”

På frågan om kongressens ståndpunkt sa partiets kommunikationsavdelningschef Randeep Surjewala att bönderna fick inte MSP eftersom regeringen hade slutat anskaffa paddy.

Förklarat |I perspektiv, nöd på gården och kravet på garanterad MSP

“Det finns en medveten design för att punktera och riva MSP:s arkitektur från Modis regerings sida. Detta är en hämndsökande övning mot bönderna… Detta är anledningen till att bönder kräver, när de säger lagstadgat stöd…de begär en garanterad arkitektur”, sa han.

På frågan om kongressen stödde kravet på juridiskt stöd för MSP, sa han: “Kongressen anser att det måste finnas en garanterad arkitektur för att bevilja MSP till bonden. Den garanterade arkitekturen kommer med regeringens avsikt, kapacitetsskapande av regeringen för upphandling samt beslutande av MSP och datum och varaktighet för upphandling.”

📣 Indiska Express finns nu på Telegram. Klicka här för att gå med i vår kanal (@indianexpress) och hålla dig uppdaterad med de senaste rubrikerna

För alla de senaste nyheterna från Indien, ladda ner Indian Express-appen.

  • Indian Express-webbplatsen har varit betygsatt GREEN för sin trovärdighet och pålitlighet av Newsguard, en global tjänst som betygsätter nyhetskällor för deras journalistiska standarder.

© The Indian Express (P ) Ltd