Mediejättarnas topplobbyist blir kulturminister

0
116

Publicerad 30 november 2021 kl 14.06

Media. Idag stod det klart att Jeanette Gustafsdotter, tidigare vd för mediebolagens lobbyorganisation Tidningsutgivarna (TU), blir kulturminister.

Gilla artikeln på Facebook

Utnämningen hyllas av mediebranschen, som bland annat tycks vittra nya och högre bidrag. Men andra är kritiska.

Henrik Alexandersson på 5 juli-stiftelsen, som verkar för frihet på internet, beskriver det hela som att “Big Media tar över Kulturdepartementet”.

“Gustafsdotter vill utkräva större ansvar av intenetplattformarna. Exakt vad detta betyder är en smula oklart. Men det finns skäl att tro att hon är positiv till den utökade reglering som bland annat föreslås i EU:s nya Digital Services Act. I hennes fall ur gammelmedias perspektiv”, skriver han.

Alexandersson uppmärksammar också att Jeanette Gustafsdotter har “applåderat EU:s upphovsrättsdirektiv, som ju bland annat kommer att leda till uppladdningsfilter och ‘länkskatt'”. Jeanette Gustafsdotter har tidigare kallat länkning på internet för “ett ofog”.