Liten nation går i bräschen i kampen för Amazonas

0
120

Medan avskogningen av Amazonas ökar stort på flera håll i Sydamerika, har den lilla nationen Guyana blivit symbol för ett mer hållbart alternativ. Guyana, som består till 82 procent av regnskog, är ett av de länder på kontinenten som lyckats allra bäst med att skydda sin natur och värna om den biologiska mångfalden, skriver Al Jazeera. Det finns flera förklaringar till detta. Dels har landet infört ett särskilt verifieringssystem som försvårar för illegal avskogning. Men framför allt handlar det om att ursprungsbefolkningens markrättigheter respekteras, enligt Kid James, programsamordnare för SRDC, ett urbefolkningsråd som administrerar miljövårdsinitiativ i regionen. – Guyana har en av de starkaste lagstiftningarna på plats för att skydda markrättigheter. När en grupp väl har tilldelats dessa rättigheter är de absoluta och eviga, till skillnad från andra länder, säger han.