Förklarat: Varför RBI har hållit inträdet för stora företag inom banksektorn på is för nu

0
57

Den 26 november sa RBI att de har accepterat 21 av 33 rekommendationer från IWG om ägande av privata banker, men höll tyst om att ge banklicenser till stora företagsgrupper. (Arkivbild)

Reservbanken i Indien (RBI) har hållit i limbo förslaget från dess interna arbetsgrupp (IWG) om att bevilja banklicenser till stora företag, mitt i rädsla för kopplad utlåning och självaffärer om de tillåts i bankområdet.

Vad är det stora bekymret?

Medan huvudargumentet för att tillåta företagsnärvaro i bankverksamheten är att de kan tillföra kapital, affärserfarenhet och chefskompetens, finns det farhågor om att det inte var lätt för tillsynsmyndigheter att förhindra eller upptäcka självaffärer eller kopplad utlåning eftersom bankerna kunde gömma sig närståendes eller närståendes utlåning bakom komplexa företagsstrukturer och dotterbolag eller genom utlåning till leverantörer av promotorer och deras koncernföretag. Dessa lån kan senare bli dåliga tillgångar för banken. Dessutom kommer högt skuldsatta och politiskt anslutna företag att ha störst incitament och förmåga att driva på för licenser.

Den 26 november sa RBI att de har accepterat 21 av 33 rekommendationer från IWG om ägande av privata banker, men höll tyst om att ge banklicens till stora företagsgrupper.

Vad är kopplad utlåning?

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

Ansluten utlåning innebär att den kontrollerande ägaren av en bank ger lån till sig själv eller sina närstående och koncernbolag till förmånliga villkor. Företagsgrupper behöver finansiering, och de kan enkelt få det utan några frågor om de har en intern bank. Kort sagt, företag kan använda banken som en “privat pool av lättillgängliga medel”. Stora företagsgrupper står redan för en stor del av icke-presterande tillgångar (NPA) i banksystemet även utan att bli promotorer för en bank.

Nyhetsbrev | Klicka för att få dagens bästa förklaringar i din inkorg

Fd guvernörers motstånd mot flytten

När IWG släppte sin rapport i november 2020, motsatte sig tidigare RBI-guvernören Raghuram Rajan och viceguvernören Viral Acharya inträdet av affärshus inom bankväsendet och sa att om industrihus behöver finansiering kan de enkelt få det om de har en intern bank. “Historien om sådan kopplad utlåning är alltid katastrofal – hur kan banken göra bra lån när den ägs av låntagaren? Till och med en oberoende engagerad tillsynsmyndighet, med all information i världen, har svårt att vara i alla avkrokar av det finansiella systemet för att stoppa dålig utlåning”, sa de i en gemensam artikel. I augusti 2011 sa den dåvarande RBI-guvernören D. Subbarao i ett av sina tal, “den överlägset största farhågan handlar om självhandel — att företag kommer att använda banken som en privat pool av lättillgängliga medel.”

Berättelsen hittills

Företagshus var aktiva i banksektorn fram till för fem decennier sedan när de banker som främjades av dem förstatligades i slutet av sextiotalet bland anklagelser om kopplad utlåning och missbruk av insättares pengar. Sektorn öppnades upp igen efter liberaliseringen med den första licensomgången för privata banker som gjordes 1993. Sedan dess har det varit ytterligare två omgångar av licensiering av banker i den privata sektorn – 2003-04 och 2013-14 – som kulminerade med universella bankers on-tap licenssystem sedan 2016. Affärshus övervägdes dock inte även om framstående företagshus inklusive Aditya Birla Group, Anil Ambanis Reliance Capital och Bajaj Group visade intresse under 2013-14.

Best of Explained.

Klicka här för mer

Kan industrigrupper inneha bankandelar?

Centralbanken säger att individer och företag, direkt eller indirekt anslutna till stora industrihus, tillåts delta i aktierna i en ny privat bank upp till 10 procent och bör inte ha kontroll i banken. Sådana aktieägare bör inte ha någon direktör i bankens styrelse på grund av aktieägaravtal eller på annat sätt, sade RBI i sina riktlinjer för “on tap”-licensiering av universella banker i den privata sektorn som utfärdades i augusti 2016. En grupp med tillgångar av Rs 5 000 crore eller mer med den icke-finansiella verksamheten i gruppen som står för 40 procent eller mer i termer av totala tillgångar eller i termer av bruttoinkomst, kommer att behandlas som ett stort industrihus, sa RBI,

📣 Indian Express finns nu på Telegram. Klicka här för att gå med i vår kanal (@indianexpress) och hålla dig uppdaterad med de senaste rubrikerna

För alla de senaste Explained News, ladda ner Indian Express App.

  • Indian Express-webbplatsen har varit betygsatt GREEN för sin trovärdighet och pålitlighet av Newsguard, en global tjänst som betygsätter nyhetskällor för deras journalistiska standarder.

© IE Online Media Services Pvt. Ltd