Förklarat: Varför den har fått namnet Omicron och inte Nu eller Xi

0
942

WHO sa att Nu kunde ha förväxlats med ordet “ny” medan Xi inte plockades upp efter ett konvent. (Arkiv)

När Omicron valde ett namn för den nyaste varianten av SARS-CoV-2, har Världshälsoorganisationen (WHO) hoppat över två bokstäver i det grekiska alfabetet, varav en också råkar vara ett populärt efternamn i Kina, delat även av Kinas president Xi Jinping.

WHO har använt grekiska bokstäver för att referera till de vanligaste varianterna av coronaviruset, som annars bär långa vetenskapliga namn. Den hade redan använt 12 bokstäver i det grekiska alfabetet innan den nyaste varianten dök upp i Sydafrika denna vecka. Efter Mu, den 12:e uppkallad efter en grekisk bokstav, valde WHO namnet Omicron, istället för Nu eller Xi, de två bokstäverna mellan Mu och Omicron.

WHO sa att Nu kunde ha förväxlats med ordet “ny” medan Xi inte plockades upp efter en konvention.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

“Två bokstäver hoppades över — Nu och Xi — eftersom Nu är för lätt att förväxla med 'ny' och XI användes inte eftersom det är ett vanligt efternamn och WHO:s bästa praxis för att namnge nya sjukdomar (utvecklade i samarbete med FAO och OIE 2015) ) föreslår att man undviker “att förolämpa någon kulturell, social, nationell, regional, professionell eller etnisk grupp”, sade WHO i ett uttalande.

Alla varianter ges vetenskapliga namn som representerar deras härkomst och kedjan. av evolutionen. Omicron, till exempel, är också känd under sin mer vetenskapliga beteckning B.1.1.529, vilket visar att den har utvecklats från B.1-linjen.

Eftersom de vetenskapliga namnen inte är lätta att komma ihåg började de vanligaste varianterna att döpas efter det land där de först rapporterades: 'UK variant', 'Indisk variant', 'Sydafrikansk variant' eller 'Brasiliansk variant'. För att ta bort kopplingen till specifika länder, som utlöste namnupprop och skuldspel, beslutade WHO om ett nytt namnsystem med grekiska bokstäver. Varianten som tidigare kallades “indianen” fick alltså namnet Delta, medan den som förknippades med Storbritannien fick namnet Alpha.

Under pandemins gång, många varianter av SARS-CoV-2-coronaviruset har uppstått, den senaste är Omicron i Sydafrika.

VAD DET BETYDER

När en infekterad cell bygger nya coronavirus gör den ibland små kopieringsfel. Dessa kallas mutationer. Mutationer överförs genom en härstamning, en gren av det virala släktträdet. En grupp av koronavirus som delar samma ärvda uppsättning distinkta mutationer kallas en variant.

VARIANTER OF CONCERN

WHO listar för närvarande fem varianter av oro:

  • Omicron (B.1.1.529), identifierad i södra Afrika i november 2021
  • Delta (B.1.617.2), som dök upp i Indien i slutet av 2020 och spred sig över världen
  • Gamma (P.1), som uppstod i Brasilien i slutet av 2020
  • Beta (B.1.351), som uppstod i Sydafrika i början av 2020
  • Alpha (B.1.1.7), som slogs samman i Storbritannien i slutet av 2020
  • VARIANTER AV INTRESSE

Det finns för närvarande två:

  • Mu (B.1.621), som uppstod i Colombia i början av 2021
  • Lambda (C.37), som dök upp i Peru i slutet av 2020

Illustrationer och text: The New York Times

📣 Indian Express finns nu på Telegram. Klicka här för att gå med i vår kanal (@indianexpress) och hålla dig uppdaterad med de senaste rubrikerna

För alla de senaste Explained News, ladda ner Indian Express App.

  • Indian Express-webbplatsen har varit betygsatt GREEN för sin trovärdighet och pålitlighet av Newsguard, en global tjänst som betygsätter nyhetskällor för deras journalistiska standarder.