Et pars drøm om å gjenforenes i England blir knust i en kanalkatastrofe

0
146

Slektninger samles i Soran, i den kurdiske regionen i Irak, lørdag 27. november 2021, for å sørge sammen med familien til Maryam Nuri, som druknet sammen med i Den engelske kanal denne uken. Nuri, døde sammen med 26 andre etter å ha gjort et desperat forsøk på å bli med sin forlovede ved å krysse Den engelske kanal fra Frankrike på en gummibåt.(Hawre Khalid/The New York Times).

Skrevet av Jane Arraf

Maryam Nuri hadde aldri vært på et fly før hun gikk om bord på et fly fra Irak i begynnelsen av november med visum fra Italia. Hun hadde aldri sett havet før hun la ut på en spinkel båt fra Frankrike til Den engelske kanal i forrige uke.

“Hun kjente bare små elver her,” sa fetteren hennes, Iman Hassan, hjemme hos Nuri familie. i Soran, en fjellby i Kurdistan-regionen i Irak. «Vi vet ikke engang hva store bølger er.»

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

Nuri, kjent for venner og familie som Baran, druknet sammen med 26 andre mennesker onsdag da en spinkel gummibåt hun satt på sammen med andre migranter sank i det forræderske og iskalde vannet i Den engelske kanal.

Den 24. – år gammel kvinne hadde prøvd å nå Storbritannia for å bli med sin forlovede, en kurdisk iraker som har bodd i England de siste 14 årene.

Lørdag snakket Hassan, fetteren hennes, på kjøkkenet av Nuri-familiens hjem mens Nuris mor, søstre og kvinnelige slektninger hulket i stua – det samme rommet der Nuri feiret forlovelsen sin i januar. «Hun skulle være en ny brud,» sa en av hennes syv søstre og slo henne for brystet i angst.

Hassan og Nuri var på samme alder og hadde vært bestevenner siden barndommen. Da Nuri og forloveden hennes, Karzan Assad, var sammen under en av turene hans hjem, var Hassan deres ledsager.

“De kom hjem til meg når de hadde en date, og de snakket,” hun sa. «De var forelsket, som Romeo og Julie.»

Assad, 41, er en frisør som bor i Portsmouth, England, ifølge familien hans, og Nuri drømte om å bli med ham der og åpne sitt eget hår og neglesalong.

Hassan, en ingeniørstudent, jobber deltid i en blomsterbutikk i den kurdiske hovedstaden Irbil, byen som Nuri dro fra med fly for å begynne sin skjebnesvangre reise, en to timers kjøretur fra hjembyen, Soran. På Valentinsdagen, sa Hassan, besøkte Assad og kjøpte en armfull roser for å ta med til Nuri.

Nuri fullførte videregående, men gikk ikke på college. I slutten av oktober ringte Nuri til bestevennen sin og ba henne komme hjem til henne, hvor hun fortalte henne at hun var klar til å bli med Assad i England og snart ville reise.

“Hun fortalte meg, 'Don' ikke bekymre deg, jeg går den sikreste veien,'» og sa at hun ville unngå havovergangen, sa Hassan.

Assad hadde anskaffet et italiensk utstedt turistvisum som tillot Nuri å reise til EU , betale $20 000 til noen på gaten utenfor det italienske konsulatet, ifølge Assads bror, Nihad.

«Noen mennesker i Irbil får visum; de er akkurat som smuglere,” sa Nihad Assad, som er slakter i Irbil, med henvisning til menneskene som selger visum i byen.

Den italienske konsulen kunne ikke nås for kommentar.

< p>Nuris onkel, faren til Hassan, jobbet på flyplassen i Irbil og snakket henne gjennom hvordan hun kunne finne ombordstigningsporter og setenummer på flyet. Nuri snakket tyrkisk, men ikke engelsk, og Hassan prøvde å lære henne noen ord.

Hun reiste til Tyrkia, og deretter til Italia, Tyskland og Frankrike. Men hun hadde to ganger blitt avvist for et visum til Storbritannia som ville tillate henne å bli med sin forlovede, og da hun kom til Frankrike fant hun seg fast. For å gjøre saken verre, døde onkelen som tok seg av henne på flyplassen av et hjerteinfarkt da hun reiste gjennom Europa.

“Etter min mening ble hun sliten og hun sørget alene der over onkelen sin — faren min,” sa Hassan. Hun sa at kusinen hennes var desperat etter å bli gjenforent med forloveden.

Hun møtte opp i Tyskland med kona til en irakisk venn av forloveden som også prøvde å komme seg til England, sa slektningene hennes. Senere, i Frankrike, sa paret til henne: 'Det er bare noen få timer, hvorfor blir du ikke med oss?' på kanalovergangen, og hun var enig, sa Hassan. Migranter som foretok overfarten samme dag sa at båtene kostet mer enn 3000 dollar per passasjer.

«Da hun var i Tyskland, sa jeg til henne: 'Ikke ta den gummibåten,'» sa Nihad Assad, hennes forlovedes bror, som sa at han så henne av på flyplassen i Irbil. «Hun sa til meg: «Selv om jeg må svømme, må jeg nå Karzan.» Hun var veldig forelsket i ham.»

Assad har et skjermbilde av et kart og plasseringsnål Nuri sendt fra båten da den var midt i kanalen. Hun ringte forloveden sin og sa at den tok på seg vann og at de prøvde å redde den ut med potter. Hun sa at de ventet på kystvakten for å få hjelp.

Men redningen skjedde aldri, og Nuri druknet sammen med kona til forlovedens venn. Denne kvinnens ektemann, som var i en andre båt som snudde da den første begynte å synke, overlevde for å identifisere begge likene deres på et sykehus.

Nuris død har ødelagt hennes nære familie på syv søstre og en bror.

«Søsteren min var søt,» sa broren hennes, Mohammad Nuri, 21. «Alle som møtte henne en gang glemte henne aldri fordi hun hadde et veldig godt hjerte.»

< p>I England sa en venn som svarte på Karzan Assads telefon at han hadde blitt ført til sykehus på grunn av sjokket over å miste kvinnen han elsket.

Tragedien er bare en av de mange vanskelighetene som irakiske kurdere møtte etter at de brøt ut av Saddam Husseins kontroll i 1991, takket være innsatsen til deres peshmerga-krigere og med hjelp fra USA-ledet luftstøtte. I flere tiår har kurdere fra Irak og tre omkringliggende land flyktet fra forfølgelse og slått seg ned i Europa. De 50 millioner kurderne spredt over sammenhengende territorium i Midtøsten og Tyrkia er kjent som verdens største etniske gruppe uten stat.

Da slektninger kom for å sørge med Nuris familie lørdag, sto faren hennes, Nuri Mohammad, 67, en pensjonert peshmerga-kriger, på stangen rett ved inngangen til gaten for å hilse på dem.

«Jeg vil at andre land skal gi litt respekt for kurderne, sa Mohammad mens han aksepterte kondolanser. «Jeg ber verden, spesielt USA, om ikke å blokkere veien for våre unge mennesker. Ikke overlat dem i hendene på forrædere og mordere og mafiaer.»

< /p>

Kurdiske tjenestemenn sa at de kurdiske og irakiske myndighetene prøvde å hente alle likene til irakere som døde onsdag for å sende dem tilbake til begravelse.

“Vi vil bare at kroppen hennes skal komme og hvile. i fred med familien vår,” sa Hassan, Nuris fetter.

📣 Indian Express er nå på Telegram. Klikk her for å bli med i kanalen vår (@indianexpress) og hold deg oppdatert med de siste overskriftene

For alle de siste verdensnyhetene, last ned Indian Express-appen.

  • Indian Express-nettstedet har blitt vurdert GREEN for sin troverdighet og pålitelighet av Newsguard, en global tjeneste som vurderer nyhetskilder for deres journalistiske standarder.