Datormappen är 40: Hur Xerox Star skapade skrivbordet

0
57
Xerox

1981 släppte Xerox informationssystemet 8010, som var den första kommersiella datorn med ett GUI och den första som introducerade skrivbordsmetaforen med mappar och ikoner som vi fortfarande använder idag. 40 år senare tar vi en titt på varför det var speciellt.

Få kontorsanställda i datoranvändning

På 1960- och 70-talen , de flesta datorer var stora, dyra enheter som manövrerades med batch-bearbetning med hålkort eller genom interaktiva kommandoradsoperativsystem som nås via teletyper eller videoterminaler. De var inte särskilt användarvänliga och krävde specialutbildning för att programmera eller fungera korrekt.

Xerox Star gjorde förmodligen datorer användarvänliga för första gången. Xerox/Norm Cox/Digibarn

I början av 1970-talet började Xerox experimentera med ett nytt grafiskt tillvägagångssätt som kulminerade i sin revolutionerande Xerox Alto-dator, som använde en mus och en bitmappad display. När det var dags att kommersialisera Alto till en fraktbar produkt i slutet av 1970-talet behövde Xerox ett gränssnitt som kunde underlätta för kontorsproffs utan datorutbildning i att använda datorer. Det jobbet föll på David Canfield Smith från Xerox, som uppfann skrivbordsmetaforen för 1981 Xerox Star 8010 Information System.

RELATERAT: The Modern PC Archetype: Use a 1970-talets Xerox Alto i din webbläsare

Ursprunget till skrivbordsmetaforen

När Xerox gav David Canfield Smith i uppdrag att ta reda på hur vanliga kontorsanställda kunde använda Xeroxs nya bitmappade datorsystem, drog Smith på sitt forskningsarbete med grafisk beräkning, där en dator kunde programmeras visuellt. I processen uppfann Smith datorikonen, som först beskrivs i hans doktorsavhandling från 1975.

Som en förlängning av det insåg Smith att han behövde en metafor som kontorsanställda redan förstod. Han bestämde sig för visuella representationer på skärmen av verkliga objekt som arkivskåp, mappar och korgar som kontorsanställda använde varje dag.

Annons

“Jag tittade bokstavligen runt på mitt kontor och skapade en ikon för allt jag såg,” sa Smith i ett pristal 2020 som spelades in för Association for Computing Machinery's Special Interest Group on Computer–Human Interaction (SIGCHI).

Spela upp video

Föga överraskande spelade ikoner en stor roll i Xerox Star-gränssnittet. Efter flera upprepningar av experimentella ikoner ritade en grafisk designer från Xerox vid namn Norm Cox Stars slutliga gränssnitt, som inkluderade de första dokument- och mappikonerna som används i datorhistoriken.

“Mappen. var en verklig metafor för datorkatalogen’ fil,” skrev Cox i ett mejl till How-To Geek. “Det var förmodligen den enklaste av alla ikoner att återge, eftersom den hade en så vanlig representation i verkligheten (den allestädes närvarande manila-mappen) med en mycket distinkt form.”

Xerox Star-mappen lånade sin design från manila mappar. Digibarn/Mega Pixel/Shutterstock.com

Cox hade mer problem med att rita en generisk dokumentikon, vars design gick igenom flera iterationer. “Initialt var dokumentikonen svår att visuellt indikera ett papper,” säger Cox. “Den nedsvängda hörnets inspiration kom från en ikon präglad på kontorskopiatorn som instruerade användare hur man korrekt infogar dokument i mataren–uppåt eller nedåt.”

Xerox/Norm Cox/Digibarn

I slutändan visade sig Star-gränssnittet vara bekant för kontorsanställda, och Smith säger i sitt tal att det togs emot väl under testningen. Den var inte riktigt lika flexibel som vissa skrivbordsbaserade GUI:er som kom efter Star, men den var utan tvekan banbrytande för de stationära och ikonbaserade datorer som vi vanligtvis använder idag.

RELATERAT: Vad är datorfiler och mappar?

Xerox Star 8010 Information System Specifikationer

Xerox 8010 informationssystem kom från Xerox's systemutvecklingsavdelning (SDD) och innehöll arbetet av ovannämnda David Canfield Smith och Norm Cox, samt ett team av andra som inkluderade Dave Liddle, Charles Irby, Ralph Kimball, Bill Verplank, Wallace Judd med flera.

Xerox 8010 “ Stjärna” Desktop för informationssystem. Xerox/Norm Cox/Digibarn

Annons

Det de konstruerade var en kraftfull men dyr maskin med en högupplöst monokrom bitmappad skärm, en intern hårddisk och robust lokalt nätverksstöd via Ethernet, vilket Xerox uppfann. Här är en sammanfattning av dess specifikationer:

 • Introducerad: 27 april 1981*
 • Pris: 16 595 USD (cirka 51 500 USD idag)
 • CPU: Anpassad AMD Am2900-härledd
 • Minne: 384 KB – 1,5 MB
 • Lagring: 10-40 MB hårddisk, 8″ Diskett (600 KB)
 • Visa: 17″ CRT med en upplösning på 1024×808, 1-bitars monokrom
 • Ingång: 2-knappsmus, modulärt tangentbord
 • Nätverk:< /strong>Ethernet

Med en 8010 kan du enkelt designa ett dokument med grafiska och textelement och sedan skriva ut det till en nätverksansluten laserskrivare som skulle delas med en pool av 8010 arbetsstationer.

Med en hög prislapp och en målmarknad för stora företag var Star aldrig avsedd att ta fart som en konsumentprodukt. Men det var ganska framgångsrikt och sålde “tiotusentals” av enheter enligt Digibarn och inspirerande uppföljningssystem som förfinade Star’s skrivbordsgränssnitt till ett operativsystem kallat Viewpoint. Det inspirerade också några kända företag som heter Apple och Microsoft.

From Xerox to Apple: A Continuum of Innovation

Genom historien har tekniken byggt på uppfinningar som har kommit tidigare. Teknisk innovation kan ses som ett långt kontinuum av uppfinningar som är mer relaterade till varandra än mirakulösa upptäckter som dyker upp från ingenstans. Till exempel lånade Star-systemet mycket från Xerox Alto och Smalltalk-miljön skapad av Alan Kay, och Alto själv lånade från grafiska datorprojekt innan dess.

Apple

På liknande sätt påverkade Star efterföljande datorsystem, som Apple Lisa, även om viss förvirring råder om exakt hur mycket av Apple Lisa-gränssnittet som kommer från Xerox Star. Det är inte en svartvit situation: Lisa-projektet föregick lanseringen av Star, och Lisa-teamet säger att de mestadels var inspirerade av Smalltalk-programmeringsmiljön på Xerox Alto. Men i en intervju med Byte Magazine publicerad i början av 1983, erkände Xerox-veteranen och Lisa-teammedlemmen Larry Tesler ett stort inflytande och sa:

Vi gick till NCC när Stjärnan tillkännagavs och tittade på den. Och det fick faktiskt en omedelbar effekt. Några månader efter att ha tittat på det gjorde vi några ändringar i vårt användargränssnitt baserat på idéer som vi fick från det. Till exempel var skrivbordshanteraren vi hade tidigare helt annorlunda; den använde inga ikoner alls, och vi gillade den aldrig särskilt mycket. Vi bestämde oss för att ändra vår till ikonbasen. Det var nog det enda vi fick av Star, tror jag. Det mesta av vår Xerox-inspiration var Smalltalk snarare än Star.

Lisa lånade den ikonbaserade skrivbordsmetaforen från Star, men Apple förtjänar gott om beröm för att ha utökat den dramatiskt. Apple Lisa introducerade nya och innovativa GUI-idéer som möjligheten att dra och släppa ikoner och fönster, papperskorgen (frånvarande från den ursprungliga Star-mjukvaran men läggs till senare), menyraden, rullgardinsmenyer, kontrollpaneler, överlappande fönster och mer.

Annons

Macintosh utökade också Lisa-gränssnittet, lade till sina egna unika detaljer och utökade kontinuumet fram till nutid. På liknande sätt lånade Microsoft Windows från Xerox och Apple, och lade till nya element till skrivbordsmetaforen och GUI-gränssnittet som vi känner det idag.

Spela upp video

Trots inflytandet från Apple Xerox, Norm Cox är inte förolämpad. “Personligen blev jag smickrad och hedrad över att en del av vårt arbete replikerades [och det] födde ett revolutionerande nytt sätt att arbeta med datorer,” säger Cox. “[Det] skapade nya designtänkandemetoder och en designdisciplin som vi nu kallar UX.”

Grattis på 40-årsdagen, datorskrivbord!

RELATERAT : Macintosh System 1: Hur såg Apples Mac OS 1.0 ut?

LÄS NÄSTA

 • › Vad är ett system på ett chip (SoC)?
 • › Cyber ​​Monday 2021: Bästa tekniska erbjudanden
 • › Cyber ​​Monday 2021: Bästa PC-erbjudanden
 • › 12 grundläggande Excel-funktioner som alla borde känna till
 • › Så här tänder du ljus med ditt larm
 • › Cyber ​​Monday 2021: Bästa Apple-erbjudanden