Daglig briefing: PM söker granskning av utlandsresor mitt i spridningen av ny Covid-variant; Bönderna skjuter upp marschen till parlamentet

0
59

En titt på de bästa nyheterna idag, 28 november 2021.

God morgon,

< b>Big Story 

Mot bakgrund av växande oro angående den nya Covid-varianten som först upptäcktes i Sydafrika, har Premiärminister Narendra Modi frågat tjänstemänatt se över upphävandet av internationella reserestriktioner. En dag tidigare meddelade luftfartsministeriet att internationella reguljära kommersiella flygningar återupptas från och med den 15 december, efter ett 21-månaders gap. PMO sa att Modi betonade behovet av att övervaka alla internationella ankomster, med fokus på länder som identifierats som “i riskzonen”.

Endast i Express

Förklarar det nuvarande politiska scenariot för vårt land, P Chidambaram skriver:“De rika blir stora och de stora blir rika. När de väl är stora och rika, finns det den klara och nuvarande faran att de blir oansvariga. Det är kristallklart att Modis regering bara fruktar en sak – att förlora ett val. Bensin- och dieselpriserna sänktes inom några timmar efter resultatet av extravalet till 30 mandat i församlingen, där BJP bara vann sju.”

Från startsidan 

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

I de första tecknen på anstränga banden med kongressen,den Mamata Banerjee-ledda Trinamool-kongressen, som försöker få ett nationellt fotavtryck, indikerade att den inte var angelägen om att samordna sina rörelser i parlamentet med kongressen. Det är osannolikt att TMC kommer att delta i ett möte med oppositionsledare som kallats av Mallikarjun Kharge, oppositionsledare i Rajya Sabha, på måndag.

Ett påstått gäng som fått “falska dekret”från smårättsdomstolar till att olagligt gripa fastigheter – genom att förfalska dokument och skapa en fiktiv hyrestvist mellan en “falsk ägare” och en “falsk hyresgäst” – anlitades också av politiskt anslutna personer för att ta några främsta fastigheter i Bengaluru, enligt en undersökning av statens CID. Hittills har CID lämnat in 60 FIRs angående vräkningshärvan. Den har funnit att några av de 118 fallen, som lämnats in i småmålsdomstolen för att få falska dekret, involverade “VIPs” som anlitade “falska kostymer”-agenter för att få tag i omtvistade främsta fastigheter.

Samyukt Kisan Morcha, som ledde den årslånga protesten från bönder vid portarna till Delhi mot de tre nya jordbrukslagarna, sade att de avbryter sin marsch till parlamentetefter premiärministerns tillkännagivande att lagarna kommer att upphävas under vintersessionen i kammaren som börjar på måndag. Unionens jordbruksminister Narendra Singh Tomar uppmanade samtidigt bönderna att återvända till sina hem och sa att det inte var någon mening med att fortsätta agitationen efter tillkännagivandet av beslutet att upphäva jordbrukslagarna.

Måste läsa.

Ökad användning av preventivmedelöver hela landet har varit en viktig bidragande faktor för att förhindra oönskade graviditeter, och i sin tur minskningen av Indiens totala fertilitetsfrekvens till under ersättningsnivån, visar NFHS-5-data. På fem år mellan NFHS-4 (2015-16) och NHFS-5 (2019-20) har användningen av moderna preventivmedel för familjeplanering ökat från 47,8 procent till 56,5 procent, visar data. Uttar Pradesh och Bihars siffror, i synnerhet, har varit uppmuntrande.

Med regeringen planerad att lägga fram ett lagförslag för att reglera kryptovalutor i parlamentets kommande vintersession möter Sunday Express en rad intressenter— från investerare till myntbörsspelare och regeringen — om vad som kan vara vägen framåt. “Vi måste komma ut ur skuggorna…Hur ger vi rätt utbildning till användaren och säkerställer att de förstår risken när de hamnar i det…riktlinjer och självreglerande organisationer behövs för att fastställa vad som är tillåtet,” Ashish Singhal , grundare & VD för CoinSwitch Kuber och BACC medordförande, sa.

Söndagsöga 

Ståuppkomiker i Indien förbereder sig på en massa saker – obekväma tystnader eller en publik som inte är med på skämtet. Men under det senaste decenniet, mitt i ökande fall av bräckliga egon och lättskadade känslor, har en FIR också kommit att bli en av dem. Vi pratar med komiker om hur de skapar innehåll trots frekventa hot om hot och till och med arrestering.

Till imorgon, 

Rounak Bagchi och Rahel Philipose

< stark>📣 Indian Express finns nu på Telegram. Klicka här för att gå med i vår kanal (@indianexpress) och hålla dig uppdaterad med de senaste rubrikerna

För alla de senaste livenyheterna, ladda ner Indian Express-appen.

  • Indian Express-webbplatsen har varit betygsatt GREEN för sin trovärdighet och pålitlighet av Newsguard, en global tjänst som betygsätter nyhetskällor för deras journalistiska standarder.