Covid-19-varianten sprider sig till fler länder som världen i beredskap

0
163

På grund av farhågor för att den nya varianten har potential att vara mer motståndskraftig mot det skydd som vacciner erbjuder, finns det en växande oro runt om i världen. (AP)

Den nya potentiellt mer smittsamma omicron-varianten av coronaviruset dök upp i fler europeiska länder på lördagen, bara några dagar efter att ha identifierats i Sydafrika, vilket lämnade regeringar runt om i världen på att försöka stoppa spridningen.

< p>Storbritannien skärpte på lördagen sina regler om maskbärande och om testning av internationella ankomster efter att ha hittat två fall. Nya fall bekräftades på lördagen i Tyskland och Italien, där Belgien, Israel och Hongkong också rapporterade att varianten har hittats hos resenärer.

I USA, Dr. Anthony Fauci, regeringens främsta expert på infektionssjukdomar , sa att han inte skulle bli förvånad om omicron-varianten redan fanns i USA också.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

“Vi har inte upptäckt det ännu, men när du har ett virus som visar denna grad av överföring … det kommer nästan undantagslöst till slut att gå i princip överallt”, sa Fauci på NBC-tv.

Läs |Storbritannien, Tyskland och Italien upptäcker fall av Omicron-variant, Israel stänger gränserna

På grund av rädsla för att den nya varianten har potential att vara mer motståndskraftig mot det skydd som vacciner erbjuder, finns det växande farhågor runt om i världen för att pandemin och associerade låsningsbegränsningar kommer att bestå mycket längre än hoppats.

Nästan två år sedan pandemin började som har krävt mer än 5 miljoner liv runt om i världen är länder i högsta beredskap. Många har redan infört reserestriktioner för flyg från södra Afrika eftersom de försöker köpa tid för att bedöma om omicron-varianten är mer överförbar än den nuvarande dominerande deltavarianten.

I Storbritannien sa premiärminister Boris Johnson att det var nödvändigt att vidta “riktade och försiktighetsåtgärder” efter att två personer testats positivt för den nya varianten i England.

“Just nu är detta det ansvarsfulla tillvägagångssättet för att bromsa minska sådd och spridning av denna nya variant och för att maximera vårt försvar”, sa han på en presskonferens.

Bland de tillkännagivna åtgärderna sa Johnson att alla som anländer till England måste ta ett PCR-test för COVID-19 den andra dagen efter ankomsten och självisolera tills de ger ett negativt test. Och om någon testar positivt för omicron-varianten, så sa han att deras nära kontakter måste isolera sig i 10 dagar oavsett deras vaccinationsstatus – för närvarande är nära kontakter undantagna från karantänsregler om de är helt vaccinerade.

< p>Han sa också att maskbärning i butiker och på kollektivtrafiken kommer att krävas och sade att den oberoende grupp av forskare som ger råd till den brittiska regeringen om utbyggnaden av vaccin mot coronavirus har blivit ombedd att påskynda vaccinationsprogrammet. Detta kan innebära att utöka boosterprogrammet till yngre åldersgrupper, minska tidsperioden mellan en andra dos och en booster och tillåta äldre barn att få en andra dos.

“Från och med idag kommer vi att öka boosterkampanj,” sa han.

Storbritanniens hälsodepartement sa att de två fall som hittats i Storbritannien var kopplade och involverade resor från södra Afrika. Ett av de två nya fallen var i den sydöstra engelska staden Brentwood, medan det andra var i den centrala staden Nottingham. De två bekräftade fallen isolerar sig själv med sina hushåll medan kontaktspårning och riktade tester äger rum.

Den brittiska regeringen lade också till fyra länder till – Angola, Malawi, Moçambique och Zambia – till landet’ s reserödlista från söndag. Sex andra – Botswana, Eswatini (tidigare Swaziland), Lesotho, Namibia, Sydafrika och Zimbabwe – lades till på fredagen. Det betyder att alla som har tillåtelse att anlända från dessa destinationer måste sätta sig i karantän.

Många länder har lagt restriktioner på olika södra afrikanska länder under de senaste dagarna, inklusive Australien, Brasilien, Kanada, Europeiska unionen, Iran, Japan, Nya Zeeland, Thailand och USA, som svar på varningar om överföringsbarheten av ny variant. Detta går emot råden från Världshälsoorganisationen, som har varnat för all överreaktion innan varianten studerades grundligt.

Läs |Varför WHO hoppade över två grekiska bokstäver för att namnge den nya Covid-19-varianten Omicron

Trots förbudet mot flyg finns det ökande farhågor om att varianten redan har sådd i stor utsträckning runt om i världen.

Italien och Tyskland var de senaste som rapporterade bekräftade fall av omicron-varianten.

En italienare som hade rest till Moçambique i affärer landade i Rom den 11 november och återvände till sitt hem nära Neapel. Han och fem familjemedlemmar, inklusive två barn i skolåldern, har sedan dess testat positivt, säger den italienska nyhetsbyrån LaPresse. Alla isolerar sig i Neapels förort Caserta i gott skick med lätta symptom.

Toppnyheter just nu

Klicka här för mer

Varianten bekräftades av sjukhuset Sacco i Milano, och Italiens nationella hälsoinstitut sa att mannen hade fått två doser av vaccinet. Italiens hälsoministerium uppmanar alla regioner att öka spårningen av viruset och sekvenseringen för att upptäcka fall av den nya varianten som först identifierades i Sydafrika.

I Tyskland sa Max von Pettenkofer Institute, ett München-baserat mikrobiologiskt centrum, att omicron-varianten bekräftades hos två resenärer som anlände med ett flyg från Sydafrika den 24 november. Chefen för institutet, Oliver Keppler, sa att genomet sekvensering har ännu inte slutförts, men det är “utan tvekan bevisat att det är den här varianten”, rapporterade den tyska nyhetsbyrån dpa.

Det holländska folkhälsoinstitutet sa att omicron-varianten “förmodligen hittades i ett antal av de testade personerna” som isolerades efter att ha anlänt till Amsterdam i fredags med två flyg från Sydafrika. Institutet sa i ett uttalande att ytterligare sekvensanalys pågår för att säkert fastställa att det är den nya varianten. Resultaten väntades på söndag. Totalt 61 personer testades.

Israel sa att de upptäckt den nya stammen hos en resenär som hade återvänt från Malawi och spårade 800 resenärer som nyligen återvänt från södra afrikanska länder. Och Australien sa tidigt på söndagen att dess forskare arbetade med att avgöra om två personer som testade positivt för covid efter att ha kommit från södra Afrika är infekterade med omicron-varianten.

Förklarat |Vad vi vet om Omicron-varianten av Covid-19 hittills < p>Variantens snabba spridning bland ungdomar i Sydafrika har oroat vårdpersonal även om det inte fanns någon omedelbar indikation på om varianten orsakar allvarligare sjukdomar.

Ett antal läkemedelsföretag, inklusive AstraZeneca, Moderna, Novavax och Pfizer , sade att de har planer på att anpassa sina vacciner mot bakgrund av framväxten av omicron. Pfizer och dess partner BioNTech sa att de förväntar sig att kunna justera sitt vaccin inom cirka 100 dagar.

Professor Andrew Pollard, chef för Oxford Vaccine Group, som utvecklade AstraZeneca-vaccinet, uttryckte en försiktig optimism om att befintliga vacciner skulle kunna vara effektiva för att förhindra allvarlig sjukdom från omicron-varianten, och noterade att de flesta av mutationerna verkar vara i liknande regioner som de i andra varianter.

”Åtminstone ur spekulativ synvinkel har vi en viss optimism om att vaccinet fortfarande borde fungera mot en ny variant för allvarlig sjukdom, men egentligen måste vi vänta flera veckor för att få det bekräftat ,” sa han till BBC radio.

Vissa experter sa att variantens uppkomst illustrerade hur rika länders hamstring av vacciner hotar att förlänga pandemin.

Färre än 6 % av människorna i Afrika har blivit helt immuniserade mot covid-19, och miljontals hälsoarbetare och sårbara befolkningsgrupper har ännu inte fått en enda dos. Dessa tillstånd kan påskynda spridningen av viruset, vilket ger fler möjligheter för det att utvecklas till en farlig variant.

”En av nyckelfaktorerna för uppkomsten av varianter kan mycket väl vara låga vaccinationsfrekvenser i delar av världen, och WHO varnar för att ingen av oss är säker förrän vi alla är säkra och bör beaktas,” sa Peter Openshaw, professor i experimentell medicin vid Imperial College London.

USA:s utrikesminister Antony Blinken pratade i lördags med sin sydafrikanska motsvarighet, Naledi Pandor, och de betonade vikten av att arbeta tillsammans för att hjälpa afrikanska nationer att vaccinera sina befolkningar, sade utrikesdepartementet i ett uttalande. Det stod att Blinken berömde Sydafrikas forskare för att de snabbt identifierade omicron-varianten och regeringen för dess insyn i att dela denna information, “som borde tjäna som en modell för världen.”

📣 Indian Express finns nu på Telegram. Klicka här för att gå med i vår kanal (@indianexpress) och håll dig uppdaterad med de senaste rubrikerna

För alla de senaste världsnyheterna, ladda ner Indian Express-appen.

  • Indian Express-webbplatsen har varit betygsatt GREEN för sin trovärdighet och pålitlighet av Newsguard, en global tjänst som betygsätter nyhetskällor för deras journalistiska standarder.