Brasils president Lula iscenesetter et comeback. Kan han ta med seg landet?

0
144

Brasilis president Luiz Inácio Lula da Silva. (Filbilde)

Den tidligere skopussgutten som ble president, forlot kontoret for litt mer enn et tiår siden med rockestjernepopularitet, legemliggjørelsen av en nasjon som så ut til å være på vei til storhet.

< p>Fallet til denne presidenten, Luiz Inácio Lula da Silva, og hans land, Brasil, var like dramatisk. En korrupsjonsskandale satte ham i fengsel og avslørte mishandlingen og feilberegningene som bidro til å bringe en æra med velstand til en skrikende stopp, trakk ned Latin-Amerikas største økonomi og satte i gang en periode med politisk turbulens.

Nå Lula. , som han er kjent for allmennheten, er tilbake.

En rekke seire i rettssalen frigjorde ham og gjenopprettet retten hans til å stille til valg, noe som tillot da Silva igjen å si at han er den eneste veien videre for en nasjon som kjemper med økende sult, fattigdom og et stadig dypere politisk skille.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

«Vi har full sikkerhet for at det er mulig å gjenoppbygge landet, sa han nylig.

En retur til makten ville være et fantastisk comeback for da Silva, 76, hvis episke politiske karriere gikk parallelt med Brasils formuer. Han startet som arbeiderleder og ble fremtredende med bevegelsen for å avslutte Brasils diktatur 1964-85. Etter å ha tapt presidentvalget tre ganger, vant han i 2002, og styrte nasjonen gjennom en periode med økonomisk overflod og internasjonal prestisje, da Brasil ble benyttet for å holde en fest for verden som vertskap for verdensmesterskapet og OL.

Velgerne gir ham et bredt forsprang i neste års presidentkappløp, og signaliserer at for millioner, har minnene om en oppstigende, strevende Brasil større vekt enn deres forbehold over den endemiske korrupsjonen som ødelagte da Silvas arv.

Hans varm omfavnelse av presidentene i Spania og Frankrike under en nylig tur til Europa gjorde det klart at andre ledere også kan lengte etter fortidens Brasil.

Men det å ta en seier kan avhenge av hans evne til å omformulere historien. om hvorfor Brasil raknet så spektakulært etter hans presidentperiode.

Selv om millioner av brasilianere ble løftet ut av fattigdom og ulikhet under hans overvåking, var mange av prosjektene da Silva satte i gang, hevder kritikere, uholdbare, bortkastede og tilsmusset av korrupsjon.

“De gjorde ikke det som var nødvendig for landet, men det som var nødvendig for å forbli ved makten, sa Marina Silva, en tidligere miljøminister i da Silvas regjering som trakk seg på grunn av uenighet med presidentens tilnærming til styresett. “Målene rettferdiggjorde midlene.”

Da Silva tok ikke noe ansvar for lavkonjunkturen eller for den enorme bestikkelsesskandalen som rammet Brasil i årevis etter at han forlot embetet. Og brasilianere vendte sinne mot da Silvas håndplukkede etterfølger, Dilma Rousseff, som ble stilt for riksrett i 2016 for feilaktig overføring av offentlige midler i et forsøk på å maskere tilstanden til økonomien før hennes gjenvalg.

To år senere valgte landet Jair Bolsonaro, en høyreekstrem tidligere hærkaptein som presenterte seg selv som da Silvas motpol, og priste diktaturet og lovet en jernhånd mot korrupsjon og kriminalitet.

Nå står Bolsonaro overfor en strøm av skandaler, administrasjonen hans fanget inn i undersøkelser og populariteten hans avtar, og da Silva presenterer seg selv som Brasils redning.

For å forstå da Silvas løfte, hvorfor det raknet og om hans tilbakekomst kunne gi stabiliteten og veksten brasilianerne ønsker, hjelper det å besøke et lite havnesamfunn av håndverksfiskere som da Silva drømte om å gjøre om til et blomstrende produksjonsknutepunkt.

< p>'Den brasilianske marineindustrien er kommet for å bli'

Da da Silva tiltrådte i 2003, hadde Brasils økonomi klart å dempe inflasjonen og hadde en råvareboom, noe som ga regjeringen en sjelden grad av finanspolitisk fleksibilitet. Han satte raskt i gang ambisiøse planer for å belønne nordøsten, fødestedet hans og en valgborg som er hjemsted for litt mer enn en fjerdedel av landets befolkning, men nesten halvparten av dets fattige.

Barnet av analfabeter. landbruksarbeidere, da Silva, som vokste opp i en liten hytte uten strøm eller rørleggerarbeid, så en mulighet til å forvandle familier som hans ved å investere tungt i jobbskapende industrier.

Den brasilianske utviklingsbanken, drevet av regjeringen, godkjente et lån på 1,9 milliarder dollar til en 1090 mil lang jernbane som skulle forbinde landbruksområdet med to havner, inkludert en like sør for Recife, den største byen i nordøst og hovedstaden i landet. delstaten Pernambuco.

Ved siden av havneområdet i Recife – i det østligste hjørnet av kontinentet, med lett tilgang til europeiske og afrikanske markeder – brøt to sprudlende prosjekter. Et nytt raffineri signaliserte Brasils ambisjon om å bli en stor oljeprodusent. Planene for et verft, Estaleiro Atlântico Sul, skrøt av at det ville være det største og mest moderne på den sørlige halvkule.

“Den brasilianske marineindustrien er kommet for å bli,” proklamerte da Silva i 2005, og skisserte planene for et nettverk av verft. «Brasil forbereder seg på de neste 10 årene: vekst, vekst, vekst.»

Brasiliteten med bygging ble ønsket velkommen av innbyggerne på øya Tatuoca, et lite samfunn av håndverksfiskere i området. Jobbene, sa de, lot dem oppgradere hyttene sine med luksus som hadde vært utenfor deres rekkevidde.

“Det var et godt liv, med fine møbler, TV-apparater, stereoanlegg,” husket José Rodrigo da Silva, en fisker født på øya.

Da Silvas regjering skapte et lappeteppe av tariffer og økonomiske insentiver som lar skipsbyggere låse kontrakter verdt milliarder av dollar, og garanterer arbeid i minst to tiår.

“Ideen var å bruke marineindustrien til å skape arbeidsplasser i nordøst,” sa Nicole Terpins, president for verftet nær Recife.

Men det var mange grunner til å være skeptisk, sa Ecio Costa, økonom ved Federal University of Pernambuco.

< p>«Du hadde ikke den utdannede arbeidsstyrken. Du hadde ikke forsyningene, sa han. “For å bygge skip trenger du en hel forsyningskjede, en teknologisektor, og disse tingene skjer ikke over natten.”

De 75 familiene som bodde på Tatuoca-øya begynte å stille spørsmål ved fordelene med havneutvidelsen i 2009 da et mudderskip begynte å øse opp biter av havbunnen for å få plass til store skip.

“Ødeleggelsen begynte,” sa fiskeren da Silva. “Krabber forsvant, fisk forsvant, alt begynte å dø ut, og vi hadde ikke lenger en måte å få endene til å møtes.”

I 2010 ble innbyggerne på øya fortalt at de ville bli kastet ut for å tillate en utvidelse av skipsbyggingsvirksomheten. Alle endte opp med å forlate øyhjemmene sine i bytte mot beskjedne utbetalinger og enkle kakehus på fastlandet.

“Mange mennesker som bodde der visste ikke hva en gate var,” sa den 37-årige- gammel fisker. «De forbød oss ​​å returnere til Tatuoca.»

‘Vi kan være et flott land’

Tvangsflyttingen ble bredt sett på som en del av vokseplagene til en nasjon i vekst.

Det var plutselig mange jobber i Pernambuco, og veien til dem var åpen for flere brasilianere. Investeringer i utdanning og nye bekreftende handlingsprogrammer gjorde det mulig for et enestående antall svarte brasilianere å gå på college.

Oppdagelsen av enorme oljereserver til havs i 2007 førte til at en ekstatisk da Silva proklamerte, i en tale, «Gud er brasiliansk.»

Det året utstedte den brasilianske utviklingsbanken en av de største kredittlinjene i sin historie: 1,2 milliarder dollar for å bygge 10 tankskip. Banken ga også 252 millioner dollar til å bygge Estaleiro Atlântico Sul, som banken anslått ville sysselsette omtrent 5 000 mennesker og skape 20 000 indirekte arbeidsplasser.

På den internasjonale scenen skapte da Silva bølger.

< p>Han var med på å sette i gang en diplomatisk allianse av store fremvoksende økonomier som inkluderte Kina, India, Russland og Sør-Afrika. I FN argumenterte han for at nasjoner som Brasil fortjente en større stemme – og en permanent plass i Sikkerhetsrådet.

Følelsen av mulighet og eufori ble kanskje best fanget da tusenvis av brasilianere brøt ut i glede. feiringer i oktober 2009 etter at Brasil ble opprørt i konkurransen om å arrangere de olympiske leker i 2016. Det var kronen på verket for da Silva.

“Jeg har aldri følt mer stolthet i Brasil,” utbrøt da Silva. «Nå skal vi vise verden at vi kan være et flott land.»

‘Korrupsjon ble et middel til å styre’

Da Silva forlot kontoret på slutten av 2010 med en godkjenningsvurdering på 80 % og med Rousseff på plass for å bygge videre på arven hans.

Men hun begynte å svekke ettersom råvareprisene falt og fraksjoner i Brasil er notorisk Transaksjonskongressen begynte å bryte rekker med det regjerende partiet.

Rousseff ble så vidt gjenvalgt i 2014 da økonomien gikk inn i en periode med sammentrekning som snart ville bli til en dyp resesjon. Det året gjennomførte føderale politimyndigheter de første arrestasjonene av den største korrupsjonsskandalen i landets historie.

Undersøkelsen avslørte tilbakeslagsordninger som involverte noen av landets mektigste politikere og store selskaper som ble tildelt milliarder i offentlige kontrakter. De inkluderte statseide oljegiganten Petrobras – hovedkunden ved verftet i Pernambuco – og konstruksjonsgiganten Odebrecht.

Flere fremtredende personer involvert, inkludert nære hjelpere til da Silva, inngikk avtaler med påtalemyndigheten i bytte mot mildhet. Samarbeidet deres avslørte det forbløffende omfanget av mishandlingen som hadde utspilt seg under da Silvas presidentskap, som førte til historiske oppgjør med påtalemyndighetene i Brasil og USA. Odebrecht gikk med på å betale 3,5 milliarder dollar, det største forliket i en utenlandsk korrupsjonssak etterforsket av det amerikanske justisdepartementet, og Petrobras gikk med på å betale 853 millioner dollar.

Deltan Dallagnol, en av de brasilianske påtalemyndighetene som ledet etterforskningen, sa i en e-post at regjeringene i da Silva og Rousseff muliggjorde «et mønster av strukturell og systemisk korrupsjon». Han la til at milliardbeløpene som selskapene ble enige om å returnere til statskassen, og vitnesbyrdene fra tiltalte som kom rene, viste «at korrupsjon ble et middel for å styre landet».

etterforskere søkte snart da Silva. , som til slutt ble siktet i 11 straffesaker som involverte påståtte tilbakeslag og hvitvasking av penger.

De overlappende politiske og økonomiske krisene banet vei for riksrett mot Rousseff og bølget over hele landet, og ødela flere sektorer – inkludert den spirende skipsbyggingsindustrien.

Estaleiro Atlântico Sul raknet opp. Petrobras kansellerte skipsbestillinger brått. Kredittgrensen ble suspendert. Og toppledere i de to firmaene som bygde den var blant dem som ble siktet for korrupsjon. Over natten ble tusenvis av skipsbyggere permittert.

Det var langt fra et isolert tilfelle, sa Samuel Pessôa, økonom ved Getulio Vargas Foundation i São Paulo.

“Alle initiativene mislyktes,” sa han om de emblematiske prosjektene i da Silva-tiden. «Korrupsjon var ikke hovedfaktoren; det var prosjekter som var dårlig planlagt og koblingen mellom satsingene som ble lansert og forholdene i Brasils økonomi og samfunn.»

'Set It on Fire'

Da brasilianere gikk til valgurnene i 2018, satt da Silva i fengsel, dømt for å ha akseptert oppussing av en leilighet ved havet som et tilbakeslag fra et byggefirma.

Landemerkeprosjekter han hadde satt i gang, inkludert jernbanen i nordøst. og verftene, var blitt insolvente og lammet.

Tosifret arbeidsledighet og et rekordantall drap i 2017 gjorde velgerne sinte – og åpne for en forstyrrende presidentkandidat.

Bolsonaro, som hadde vært en utkant lovgiver i flere tiår, kanaliserte velgernes raseri og presenterte seg selv som en uforgjengelig politiker. Han beseiret enkelt Arbeiderpartiets kandidat, og gjorde en imponerende opptreden i fattige regioner, inkludert i da Silvas hjemmebase i nordøst.

Recife-ordfører João Campos, som tilhører et sentrum-venstreparti, sa at tre år senere har millioner av velgere angret på den avstemningen.

“Det er som om du har et hus med rotter og kakerlakker, og løsningen du finner er å sette fyr på det,” sa Campos. «Det var det Brasil gjorde.»

Siden han tiltrådte i januar 2019, har Bolsonaro holdt Brasil i krise, tatt kamper med politiske allierte og sparring med høyesterettsdommerne som fører tilsyn med etterforskningen av administrasjonen hans og familiemedlemmer.

På hans vakt, arbeidsledighet steg, millioner falt tilbake i fattigdom, inflasjonen gikk tilbake til tosifret, og pandemien tok livet av mer enn 600 000 mennesker.

Nylige meningsmålinger viser at hvis valget ble holdt i dag, ville Bolsonaro tapt mot alle sannsynlige rivaler. .

En nylig head-to-head-kamp fra meningsmålingsfirmaet Datafolha viste at da Silva – som avslo flere intervjuforespørsler – vant med hele 56 % til Bolsonaros 31 %.

Noen av straffesakene mot da Silva har oppklart da hovedpersonene i anti-korrupsjonskorstoget falt i vanry. Kritisk blant dem var Sergio Moro, dommeren bak domfellelsen som sendte da Silva i fengsel.

Moros upartiskhet ble stilt spørsmål ved da han begynte i Bolsonaro-kabinettet som justisminister, og etter lekke meldinger han utvekslet med påtalemyndigheten under etterforskningen viste at han ulovlig hadde gitt dem strategiske råd.

Da den tidligere dommerens en gang så gode rykte ble svekket. , utstedte flere domstoler, inkludert Brasils høyesterett, en storm av kjennelser til fordel for da Silva. Avgjørelsene, i stor grad prosessuelle, frikjente ham ikke. Men i praksis har de nesten gitt ham en klar juridisk oversikt.

‘Han ga oss prioritet’

Gitt strømmen av skandaler fra Bolsonaro-tiden, har en velgerskare som en gang var ivrige etter å korsfeste da Silva og partiet hans, tatt en mer sangvinsk tilnærming, sa John French, en historieprofessor ved Duke University som skrev en biografi om da Silva.

“De ble tiltalt for ikke å ha vært i stand til å ta penger og korrupsjon ut av et politisk system der det alltid har vært essensen av politikk,” sa han, og argumenterte for at brasilianske velgere i det store og hele har blitt resignert for politisk inngrep. “Hvis du antar at alle er korrupte, er spørsmålet hvem som egentlig bryr seg om deg? Hvem føler med deg? Hvem er i stand til å gjøre noe for deg, noe konkret?»

Disse spørsmålene har holdt folk som José Rodrigo da Silva, fiskeren, lojale mot da Silva.

Verftet der fisker en gang iført en uniform med stolthet er nå overfylt med ugress. Rekrutteringskontoret er lukket, skiltet utenfor mangler flere bokstaver. Selskapet har begynt å reparere skip for å betale kreditorer, men har ingen planer om å bygge dem.

Han har vært arbeidsledig siden 2017. Strømregningen hans er forsinket i måneder. Rått kloakk bobler ofte opp utenfor hjemmet hans. Men øynene hans lyste opp da han snakket om tilbakekomsten til den tidligere presidenten som deler etternavnet hans.

«Den perioden jeg jobbet mest var da han var president,» sa han. «Alle stjeler. Men han ga oss prioritet.»

📣 Indian Express er nå på Telegram. Klikk her for å bli med i kanalen vår (@indianexpress) og hold deg oppdatert med de siste overskriftene

For alle de siste verdensnyhetene, last ned Indian Express-appen.

  • Indian Express-nettstedet har blitt vurdert GREEN for sin troverdighet og pålitelighet av Newsguard, en global tjeneste som vurderer nyhetskilder for deres journalistiske standarder.