Afghansk statsminister forsvarer Talibans styre midt i krise

0
126

I flere tiår har vold revet gjennom det sjiamuslimske samfunn i Afghanistan, foreviget først av Taliban. (Representativt/AP)

Afghanistans Taliban-statsminister forsvarte gruppens styre i en offentlig tale lørdag, og sa at den ikke var skyld i en forverret økonomisk krise og jobber med å reparere korrupsjonen til den avsatte regjeringen. Han avfeide også internasjonalt press for dannelsen av et mer inkluderende kabinett.

Den halvtime lange lyden som ble spilt på statlige medier var den første offentlige talen av Mohammed Hassan Akhund siden Taliban fanget Kabul og sikret deres styre over landet for tre måneder siden. Talibans maktovertakelse førte til en stengning av internasjonal bistand til regjeringen og blokkering av milliarder av dollar i afghanske eiendeler holdt i utlandet, noe som forverret en allerede smuldrende økonomi.

Akhund sa at problemene med forverret arbeidsledighet og den økonomiske sammenbruddet hadde begynt under den forrige, USA-støttede regjeringen, og la til at afghanere ikke skulle tro på påstander om at Taliban hadde skylden.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png Afghanske kvinners rettighetsforkjempere og sivile aktivister protesterer for å oppfordre Taliban for å bevare deres prestasjoner og utdanning, foran presidentpalasset i Kabul, Afghanistan. (Reuters)

“Nasjon, vær på vakt. De som er igjen fra forrige regjering i skjul er … forårsaker angst, villede folk til å mistro deres regjering,” sa han.

Den avsatte regjeringen hadde drevet “det svakeste systemet i verden,” sa han og pekte på omfattende korrupsjon. I kontrast, sa han, eliminerer Taliban korrupsjon og har brakt sikkerhet rundt i landet.

Forklart |Kan Taliban undertrykke den potente IS-trusselen?

“Vi prøver så mye som mulig for å løse problemene til folket. Vi jobber overtid i alle avdelinger,” Akhund sa, og la til at gruppen hadde dannet komiteer for å prøve å løse den økonomiske krisen og betale lønn til offentlig ansatte, som stort sett har gått uten lønn i flere måneder.

FN-tjenestemenn har advart om en humanitær krise med millioner av afghanere som stuper dypere inn i fattigdom og møter sult – med økende antall på randen av sult. Afghanistan har blitt rammet av en av de verste hungersnødene på flere tiår, og den økonomiske kollapsen har ført til at mange mennesker ikke har råd til mat.

Akhund oppfordret folk til å be om å få slutt på hungersnøden, som han kalte & #8220;en test fra Gud, etter at folk gjorde opprør mot ham.”

USA og andre land har nektet å anerkjenne Taliban-regjeringen før den inkluderer mer av Afghanistans etniske og politiske spektrum _ så vel som kvinner _ og inntil den garanterer kvinners rettigheter.

Les | Økonomien på randen, Taliban stoler på tidligere teknokrater

Alle ministrene i det nåværende kabinettet kommer fra Talibans rekker. Taliban har ikke fullstendig utestengt kvinner fra den offentlige sfæren slik de gjorde under sitt forrige styre på slutten av 1990-tallet. Men de har beordret de fleste kvinnelige statsansatte om ikke å komme på jobb og har ikke latt videregående jenter gå tilbake til skolen, selv om de tillot yngre jenter.

Akhund avfeide kravene og sa at regjeringen har medlemmer fra hele verden. land. Han insisterte på at det islamske emiratet _ som Taliban kaller deres regjering _ “har reddet kvinners verdighet.”

 

📣 Indian Express er nå på Telegram. Klikk her for å bli med i kanalen vår (@indianexpress) og hold deg oppdatert med de siste overskriftene

For alle de siste verdensnyhetene, last ned Indian Express-appen.

  • Indian Express-nettstedet har blitt vurdert GREEN for sin troverdighet og pålitelighet av Newsguard, en global tjeneste som vurderer nyhetskilder for deres journalistiske standarder.