Afghanistans premiärminister försvarar talibanernas styre i kris

0
124

I årtionden har våldet slitit genom Afghanistans shiitiska gemenskap, förevigat först av talibanerna. (Representativ/AP)

Afghanistans talibanernas premiärminister försvarade gruppens styre i ett offentligt tal på lördagen och sa att den inte var skyldig till en förvärrad ekonomisk kris och att den arbetar för att reparera korruptionen i den avsatta regeringen. Han avfärdade också internationella påtryckningar för bildandet av ett mer inkluderande kabinett.

Den halvtimme långa ljudet som spelades upp på statliga medier var det första offentliga tal av Mohammed Hassan Akhund sedan talibanerna intog Kabul och säkrade deras regera över landet för tre månader sedan. Talibans maktövertagande ledde till att det internationella biståndet till regeringen stängdes av och att miljarder dollar i afghanska tillgångar som hölls utomlands blockerades, vilket förvärrade en redan fallande ekonomi.

Akhund sa att problemen med förvärrad arbetslöshet och den ekonomiska härdsmältan hade börjat under den tidigare, USA-stödda regeringen, och tillade att afghaner inte borde tro på påståenden om att talibanerna var skyldiga.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png Afghanska kvinnorättsförsvarare och civila aktivister protesterar för att uppmana talibanerna att bevara deras prestationer och utbildning, framför presidentpalatset i Kabul, Afghanistan. (Reuters)

“Nation, var vaksam. De gömda från den förra regeringen är … orsakar oro, vilseleda folket att misstro sin regering,” sa han.

Den avsatta regeringen hade drivit “världens svagaste system,” sa han och pekade på genomgripande korruption. Däremot, sa han, eliminerar talibanerna korruption och har skapat säkerhet runt om i landet.

Förklarat |Kan talibanerna undertrycka det potenta IS-hotet?

“Vi försöker så mycket som möjligt för att lösa människors problem. Vi arbetar övertid på alla avdelningar,” sade Akhund och tillade att gruppen hade bildat kommittéer för att försöka lösa den ekonomiska krisen och betala löner till statligt anställda, som i stort sett har gått utan lön i månader.

FN-tjänstemän har varnat för en humanitär kris med miljontals afghaner som kastar sig djupare in i fattigdom och möter hunger _ med ett ökande antal på gränsen till svält. Afghanistan har drabbats av en av dess värsta hungersnöd på decennier, och den ekonomiska kollapsen har inneburit att många människor inte har råd att ha råd med mat.

Akhund uppmanade människor att be för att få ett slut på hungersnöden, som han kallade & #8220;ett test från Gud, efter att människor gjort uppror mot honom.”

USA och andra länder har vägrat att erkänna talibanregeringen tills den inkluderar mer av Afghanistans etniska och politiska spektrum _ såväl som kvinnor _ och tills den garanterar kvinnors rättigheter.

Läs | Ekonomin på randen, talibanerna förlitar sig på före detta teknokrater

Alla ministrar i den nuvarande regeringen kommer från talibanernas led. Talibanerna har inte helt uteslutit kvinnor från den offentliga sfären som de gjorde under sitt tidigare styre i slutet av 1990-talet. Men de har beordrat de flesta kvinnliga statligt anställda att inte komma till jobbet och har inte låtit gymnasieflickor återgå till skolan, även om de tillåtit yngre flickor.

Akhund avfärdade kraven och sa att regeringen har medlemmar från hela landet. Land. Han insisterade på att det islamiska emiratet _ som talibanerna kallar sin regering _ “har räddat kvinnors värdighet.”

 

📣 Indian Express finns nu på Telegram. Klicka här för att gå med i vår kanal (@indianexpress) och håll dig uppdaterad med de senaste rubrikerna

För alla de senaste världsnyheterna, ladda ner Indian Express-appen.

  • Indian Express-webbplatsen har varit betygsatt GREEN för sin trovärdighet och pålitlighet av Newsguard, en global tjänst som betygsätter nyhetskällor för deras journalistiska standarder.