4 bästa TV-apparater att använda som datorskärm

0
751

En platt-TV och datorskärm är i princip samma enheter, med några viktiga skillnader som gör dem bättre för sina respektive ändamål. Men vad händer om du är frestad att få det överlägsna priset per tum som en TV erbjuder? Kan du använda en TV som bildskärm? Bör du?

Det visar sig att det finns många TV-apparater som fungerar utmärkt för detta ändamål och vi kommer att lyfta fram vilka vi tycker är de bästa.

Innehållsförteckning

  Vad du ska leta efter i en TV för en datorskärm

  Oavsett vilken storlek en TV är, finns det några viktiga funktioner att leta efter om du vill använda dem som en datorskärm.

  För det första måste TV:n ha rätt ingångar. Alla moderna grafikprocessorer och alla moderna tv-apparater har HDMI. Så du kommer aldrig ha problem med att få en bild, men om du vill ha hög upplösning och hög uppdateringsfrekvens samtidigt behöver du HDMI 2.1, som stöder 4K 120Hz-signaler.

  Tyvärr har få GPU:er HDMI 2.1 eftersom DisplayPort-standarden är det populäraste valet inom branschen. Det betyder att du bör leta efter DisplayPort-utrustade TV-apparater om 4K60 inte är tillräckligt bra för dig. Alternativt, se till att ditt nästa GPU-köp också inkluderar en HDMI 2.1-port.

  Den andra viktiga faktorn har att göra med TV:ns efterbehandlingsinställningar. Moderna TV-apparater tillämpar mycket mjukvarumagi på den inkommande bilden innan den visas. De kan göra bilden skarpare, mer levande och allmänt trevlig att titta på. Tyvärr tar efterbehandling tid. Så det är en fördröjning mellan TV:n tar emot inmatningen och visar den på skärmen. 

  Det är ingen stor sak om du ligger i soffan och tittar på Netflix. Men om du gör något interaktivt, som att flytta en muspekare eller spela ett videospel, kan inmatningsfördröjning göra upplevelsen outhärdlig. Så håll utkik efter en funktion som kallas “spel” eller “PC”-läge, som inaktiverar all efterbehandling för att ge dig den snabbaste responsen, om än till priset av bildkvalitet.

  Den bästa budgeten. Tillval: Sony X80J 43” (Ca 800 USD)

  Även om du kan få 4K-TV i den här storleksklassen för mindre pengar, producerar X80J bildkvaliteten för en mycket dyrare uppsättning samtidigt som den är den perfekta storleken för uppslukande skrivbordsbaserad användning. Du är begränsad till 4K 60Hz, men till det här priset är det förlåtligt eftersom 120Hz och högre TV-apparater som också producerar bra 4K-bildkvalitet är mycket dyrare. 

  < img src="/wp-content/uploads/96cd1341a8d06b8d281d36860f6461be.jpg" />

  X80J-TV:erna har fantastiska grundläggande specifikationer men inget flashigt. Även om du till det här priset kan överväga att köpa två 32-tums datorskärmar om skärmfastigheter för produktivitet är vad du är ute efter, snarare än att spela eller titta på film.

  Det bästa spelalternativet: Alienware 55” OLED (Ca. $3000)

  Medan konsolspelare åtnjuter fördelarna med OLED-teknik, är det inte något som verkligen är fångat i PC-bildskärmsvärlden. För att vara ärlig är det förmodligen en bra sak eftersom OLED:er inte är lämpliga för statiskt innehåll, till exempel din Windows aktivitetsfält eller skrivbordsikoner. 

  Men om du bara ska använda TV:n för spel, OLED-tekniken har mycket att erbjuda, med imponerande kontrastnivåer och rena svarta färger för att verkligen få bilder att pilla. 

  Som med Asus, hittar du inte HDMI 2.1 här, men DisplayPort 1.4 med alternativ för både FreeSync och Gsync betyder att du kommer att vara i PC-spel nirvana. Vi kan dock inte rekommendera denna bildskärm för någon annan typ av PC-användning än att titta på film. Om du ska surfa på webben eller använda statiska UI-element som du skulle göra med en vanlig bildskärm, löper du en allvarlig risk för inbränning.

  Den bästa budget-OLED: LG 48” C1 OLED (Ca 1100 $)

  Om Alienware OLED är lite för dyr (och ärligt talat, det är den verkligen), så är ett annat fantastiskt alternativ för OLED-datorskärm LG 48” C1. Detta är förmodligen det mest populära valet för PC-användare som vill använda en TV som datorskärm.

  För det första är 48-tumsstorleken liten för en TV men precis vid den övre gränsen för bekväm skrivbordsanvändning. För det andra är faktiska OLED PC-skärmar praktiskt taget obefintliga, så det här är det närmaste du kan komma utan att den faktiskt är märkt som en bildskärm.

  OLED i C1 anses allmänt vara en av de bästa på marknaden, med helt fantastisk bildkvalitet och prestanda. Detta är en TV som de berömda kritiska RTings gav en 8.9 för användning som en monitor specifikt. Det största problemet är bristen på DisplayPort, men den har HDMI 2.1 om du också vill köra dina konsoler på den med hög uppdateringsfrekvens. Det finns DisplayPort till HDMI 2.1-adaptrar där ute, men de tenderar att vara opålitliga. Ändå kan framtida PC GPU så småningom ha HDMI 2.1, så det finns ett visst hopp om full kompatibilitet en dag.

  Nästa generations val: Samsung 65” 8K QN800A (Ca 2000 USD)

  Om du kollar in vår Is 8K GAMING ON PS5 & XBOX SERIES X värt det? Video, du vet att nästa generations upplösning fortfarande ligger långt bortom räckhåll för vanliga spelsystem.

  Det är dock inte helt sant på PC, och det finns faktiskt några goda skäl att välja en storformat 8K-skärm om du är en PC-användare. För produktivitet tittar du på en hög med fastigheter och proffs som arbetar med högupplösta tillgångar kan bokstavligen se helheten.

  För spelare med avancerade system är 8K-spel med 30 eller 60 bilder per sekund inte utom räckhåll. Detta gäller särskilt om du använder ett HDMI 2.1-kort som ROG Strix RTX 3090. En 8K-skärm i storformat är mycket mer meningsfull än en liten 8K PC-skärm, så om du tittar på att få in din dator i 8K-generationen, det här är ett utmärkt val.

  Särskilda hänsyn

  Alla TV-apparater på den här listan är fantastiska, men om du verkligen är fast besluten att använda en av dem som en PC-bildskärm måste ha några viktiga saker i åtanke.

  För det första kan det vara svårt att avgöra ditt siktavstånd. Det finns en anledning till att PC-skärmar inte finns i storlekar större än 32″ eller 34″ i allmänhet. Vid ett skrivbord blir allt större fysiskt problematiskt att använda.

  Om skärmen fyller hela ditt synfält på vanliga skrivbordsavstånd, innebär det att bli större att du måste vända på huvudet bara för att se hela skärmen. Detta kompliceras ytterligare av innehåll som fungerar bäst på olika visningsavstånd. 

  PC-videospel kan fungera bra på samma avstånd som rekommenderas för filmer, men webbsurfning eller program med liten text kan vara svåra att använda . Du kanske måste använda UI-skalning för att göra skärmen användbar på avstånd.

  Om du funderar på att göra något slags professionellt arbete som förlitar sig på färgnoggrannhet är TV-apparater ett dåligt val! Du bör överväga en färgkalibrerad professionell bildskärm istället, även om den är mindre. Så länge du har tänkt på de här frågorna och har en lösning som fungerar för dig, är du redo för den (bokstavligen) stora tiden.