Marknaderna faller när den nya covid-varianten Omicron ger resebegränsningar, utlöser globalt larm

0
160

“Pandemin och COVID-varianterna är fortfarande en av de största riskerna för marknaderna och kommer sannolikt att fortsätta att injicera volatilitet”, skrev Keith Lerner, strateg på Truist, i ett meddelande till kunder.

Skrivet av Eshe Nelson

Aktier runt om i världen föll i fredags och oljepriserna sjönk, efter att bevis på en ny variant av coronaviruset i Sydafrika föranlett en ny omgång av reserestriktioner och återuppstått oro över den ekonomiska avgift som pandemin medför.

S&P 500 noterade sin värsta dag sedan februari när en växande lista av nationer, inklusive USA, flyttade för att förbjuda resor från ett halvdussin eller så afrikanska länder. Osäkerheten skakade en aktiemarknad som hade presterat starkt och marknadsbevakare sa att den ökade volatiliteten kan fortsätta när länder bedömde riskerna med varianten.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1. png

Antalet mutationer i denna nya variant har väckt farhågor om att den kan vara särskilt smittsam och göra nuvarande vacciner mindre effektiva. Men forskarna har inte kommit till säkra slutsatser än.

“Där marknaden säljer så dramatiskt är en produkt av “ja, det här är dåliga nyheter”, men också det faktum att vi har haft en ganska stark körning med relativt låg volatilitet ett tag”, säger Kiran Ganesh, strateg på UBS Global Wealth Management.

S&P 500 stängde 2,3 % lägre och Nasdaqs sammansatta index sjönk 2,2 %. De europeiska börserna föll 3 % till 5 %.

U.S.A. Börserna var stängda på torsdagen för Thanksgiving-helgen och stängde tidigt på fredagen. Tunn handel på grund av semestern kan förvärra svängningarna.

Förklarat |En fredagskrasch följer efter måndagens höst på marknaderna, vad väntar och vad ska du göra?

Fredagens nedgång drog ned riktmärket S&P 500 ytterligare från en rekordhög som nåddes bara förra veckan. Mitt i försörjningskedjans störningar och brist på varor och arbetstagare i vissa sektorer har investerare varit upptagna av stigande priser och förväntningar om att centralbanker drar tillbaka stimulanser för att bekämpa inflationen.

Men uppkomsten av en ny variant flyttade abrupt deras fokus. tillbaka till pandemins kärnproblem.

“Pandemin och COVID-varianterna är fortfarande en av de största riskerna för marknaderna och kommer sannolikt att fortsätta att injicera volatilitet”, skrev Keith Lerner, strateg på Truist, i ett meddelande till kunderna.

I Asien stängde Nikkei 225 i Japan 2,5 % lägre, och Hang Seng-indexet i Hongkong sjönk 2,7 %.

I Europa ledde energiaktier marknaderna nedåt. Stoxx Europe 600-index stängde ned 3,7%. FTSE 100 i Storbritannien föll 3,6 %, medan stora aktieindex i Frankrike och Spanien föll med cirka 5 %.

 

📣 Indiska Express finns nu på Telegram. Klicka här för att gå med i vår kanal (@indianexpress) och håll dig uppdaterad med de senaste rubrikerna

För alla de senaste världsnyheterna, ladda ner Indian Express-appen.

  • Indian Express-webbplatsen har varit betygsatt GREEN för sin trovärdighet och pålitlighet av Newsguard, en global tjänst som betygsätter nyhetskällor för deras journalistiska standarder.