Liveuppdateringar för Coronavirus Indien: Stater börjar återinföra trottoarkanter när den nya varianten Omicron slår gnistor

0
140

Arbetare väntar på att få en dos covid-19-vaccin efter att fackminister Meenakshi Lekhi (osedd) invigt gratis vaccinationsläger för dem som arbetar på byggarbetsplatsen Central Vista i New Delhi, lördagen den 27 november, 2021. (PTI Photo/Shahbaz Khan)

Liveuppdateringar för Coronavirus Indien: Uppmärksamma på det hotande hotet från den nya Covid-19-varianten Omicron, började olika stater att dra åt trottoarkanterna igen och snabbt spåra personer som anlände från utlandet, särskilt ‘i riskzonen’ nationer under den senaste månaden. Ett krav att inte tillåta flyg från de länder som påverkas av den nya varianten framfördes av Delhis chefsminister Arvind Kejriwal och Karnatakas chefsminister Basavaraj Bommai.

Regeringen beslutade på söndagen att se över beslutet om att återuppta planerad kommersiell internationell passagerartrafik samt SOP om testning och övervakning av inkommande passagerare, särskilt från länder som identifierats som ‘i riskzonen’, i spåren av uppkomsten av ny Covid-19-variant av oro ‘Omicron’. Besluten fattades vid ett brådskande möte som leddes av fackets inrikesminister Ajay Bhalla och deltog av olika intressenter, sade talespersonen, inrikesministeriet i en serie tweets.

Tidigare på dagen, fackets hälsosekreterare Rajesh Bhushan skrev till stater och fackliga territorier angående Omicron-varianten av Covid-19 och bad dem att genomdriva intensiva inneslutnings- och aktiva övervakningsåtgärder och även öka täckningen av vaccination.

Samtidigt registrerade Indien 8 774 nya coronavirusinfektioner och 621 dödsfall under de senaste 24 timmarna, och slutade klockan 9 på söndagen. Med detta ökade landets totala antal ärenden till 3,45,72,523, medan dödssiffran ökade till 4,68,554. Aktiva fall har minskat till 1 05 691.

Live Blog

Coronavirus Indien Liveuppdateringar: Indien registrerar 8 774 nya fall av coronavirus, aktiva fall på 1,05 lakh; Mumbai tillkännager nya restriktioner för internationella passagerare; Delhi vill stoppa flygningar. Följ detta utrymme för de senaste nyheterna och uppdateringarna idag

22:19 (IST)28 nov 2021 Lakshadweep-administratören reviderar reserestriktioner med tanke på Omicron

Med tanke på att en ny coronavirusvariant Omicron rapporteras från olika delar av världen, reviderade Lakshadweep-administrationen på söndagen resebegränsningarna och karantännormerna i öns skärgård. Den här nya varianten rapporteras ha ett signifikant högt antal mutationer och har därför allvarliga folkhälsokonsekvenser för landet, sade administrationen i en order.

Den sa att alla som vill besöka ögruppen ska ha med sig en negativ RT-PCR-testrapport som erhållits inom 48 timmar efter resan och lämna in densamma vid in- och utfartspunkterna. Detta gäller även besättningar på mekaniserade segelfartyg och fiskuppsamlingsbåtar. Efter att ha nått öarna måste besökare följa Covid lämpligt beteende och genomgå tre dagars obligatorisk karantän, sa det och tillade att detta inte är tillämpligt för dem som har tagit båda doserna av vaccinet 14 dagar före sin resa. Inget Covid-19-testresultat krävs för resor mellan öarna för dem som vaccinerats med två doser 14 dagar före resan, men de som är delvis eller icke-vaccinerade måste inte bara ha en RT-PCR-negativ testrapport, de också måste genomgå tre dagars obligatorisk karantän.

De andra normerna är att landledighet endast skulle beviljas den fartygsbesättning som är helt vaccinerad och att termisk skanning av passagerare måste utföras vid Kochi och alla ankomsthamnar. (PTI)

21:56 (IST)28 nov 2021 Center bör lära sig av sina misstag under tidigare covid-19-vågor, införa resebegränsningar: Baghel

Chhattisgarhs chefsminister Bhupesh Baghel sa på söndagen att centralregeringen borde dra lärdom av “misstagen” den begåtts under den första och andra vågen av Covid-19 och inför restriktioner för resor från de länder som har drabbats av den nya varianten av viruset.

Han pratade med reportrar på Swami Vivekanand flygplats här när han återvände till Chhattisgarh från Pune i Maharashtra, där han tog emot 'Mahatma Phule Samata Puraskar' under ett evenemang som hölls tidigare under dagen.

Som svar på en fråga om att införa ett reseförbud från de länder där Omicron, den nya varianten av coronavirus, har hittats, sa Baghel, “Landet skulle inte ha lidit om restriktionerna hade införts under den första (vågen) tiden. Sedan “Namaste Trump” pågick och de (BJP) var upptagna med att störta regeringen i Madhya Pradesh. Hela landet fick lida på grund av det.” Han syftade på evenemanget som hölls i Ahmedabad i februari förra året, där USA:s dåvarande president Donald Trump tillsammans med premiärminister Narendra Modi deltog i en roadshow och senare talade till en sammankomst.

“Nu (när det finns risk för en tredje våg), bör den (Centre) dra lärdom av de misstag den begick under den första och andra vågen och begränsa resor från de länder där en ny variant av infektion rapporteras. Internationella resor bör vara ordentligt kontrollerad och screening av människor som kommer till Indien från sådana länder bör göras,” tillade han. (PTI)

21:00 (IST)28 nov 2021 Följ covid-lämpligt beteende för att undvika lockdown: Maha CM till människor; kräver åtgärder mot ny variant

Maharashtras chefsminister Uddhav Thackeray sa på söndagen att för att undvika ytterligare en koronavirus-inducerad nedstängning i staten måste människor följa Covid-anpassat beteende, och bad myndigheterna att vidta nödvändiga åtgärder för att skydda medborgarna från den nya Omicron-varianten av viruset utan väntar på centrumets direktiv. Han talade under ett virtuellt möte med divisionskommissionärer och distriktssamlare för att diskutera Covid-19-situationen i staten och de försiktighetsåtgärder som måste vidtas med tanke på Omicron-varianten som upptäckts i Sydafrika.

“Gör vad som krävs för att förhindra den nya dödliga varianten av covid-19. Kom igång utan att vänta på centralregeringens direktiv,” frågade Thackeray tjänstemännen. “Medborgare måste följa Covid-anpassat beteende för att förhindra ytterligare en låsning i staten, “, sa han.

Under mötet bad Thackeray också myndigheterna att hålla en vaka över alla resenärer som landar på de statliga flygplatserna, säger chefsministerns kontor (CMO) i ett uttalande. (PTI)

19:51 (IST)28 nov 2021 Indien för att granska Covid SOP, länder inför resebegränsningar

Med tanke på hotet från Omicron-varianten av Covid-19, leddes ett brådskande möte av unionens inrikesminister Rajesh Bhushan efter en genomgång av situationen av premiärminister Narendra Modi, sade inrikesministeriet på söndagen.

MHA sade att med hänsyn till det nuvarande globala scenariot diskuterades sätt att stärka förebyggande åtgärder under mötet. Centret kommer nu att se över SOP för testning och övervakning av internationella passagerare, särskilt från länder i ‘at risk’ kategori. Dessutom kommer genomisk övervakning för Covid-19-varianter att intensifieras ytterligare. Läs hela rapporten här för andra viktiga utvecklingar 

18:50 (IST)28 nov 2021 Omicron har enligt uppgift 30+ mutationer i spikeproteinregionen, kan kringgå vacciner: AIIMS-chef

Den nya Omicron-varianten av coronavirus har enligt uppgift fått över 30 mutationer i spikeproteinregionen som ger den potential att utveckla en immunoescape-mekanism, och därför måste effektiviteten av vacciner mot det utvärderas kritiskt, har AIIMS-chefen Dr Randeep Guelria sagt.< /p>

Närvaron av spikprotein underlättar ett viruss inträde i värdcellen och är ansvarigt för att göra det överförbart och orsaka infektion.

“Den nya varianten av coronavirus har enligt uppgift fått mer än 30 mutationer i spikproteinregionen och har därför potential att utveckla immunoescape-mekanismer. Eftersom de flesta vacciner (verkar genom att) bilda antikroppar mot spikeproteinet, så många mutationer i spikeproteinregionen kan leda till en minskad effektivitet av covid-19-vacciner. I ett sådant scenario måste effektiviteten av vacciner inklusive de som används i Indien utvärderas kritiskt. Den framtida handlingssättet kommer att bero på vilken mer information om dess överföringsförmåga, virulens och immunoskop visar,” tillade Guelria. (PTI)

18:37 (IST)28 nov 2021 Omicron-variant: Återvändare från utlandet till MP under den senaste månaden för att genomgå Covid-19-test, säger CM

Mitt i oro över den potentiellt mer smittsamma nya Omicron-varianten av coronavirus som nyligen upptäckts i vissa länder, sade Madhya Pradeshs chefsminister Shivraj Singh Chouhan på söndagen att alla människor som anlände till staten från internationella destinationer under den senaste månaden kommer att behöva genomgå Covid -19-test.

Den delstatsregeringen drog också tillbaka de tidigare tillkännagivna avlastningarna för skolor och beslutade att de kommer att fortsätta att hålla onlineklasser och hålla fysiska lektioner med 50 procents styrka av eleverna endast efter medgivande från deras föräldrar. (PTI)

18:29 (IST)28 nov 2021 Oinokulerad undervisning, icke-undervisande personal i skolor kan inte tillåtas, säger Kerala Edu Minister

Keralas regering kan inte uppmuntra attityden hos en del ovaccinerade lärare och icke-lärare som kommer till skolor , sade statlig utbildningsminister V Sivankutty på söndagen. Han sa att frågan kommer att uppmärksammas av kommittén, som hanterar Covid-19-protokollet eftersom det är en fråga om barnens säkerhet.

“Vi tvingar inte dem (personal), utan har bett dem att stanna hemma. I de riktlinjer som gavs ut precis innan återöppning av skolor har vi gjort det mycket tydligt att all lärar- och icke-lärare ska inokuleras. Staten Regeringen och utbildningsavdelningen kan inte på något sätt stödja deras beslut att inte ta vaccin. En majoritet av lärarna stödjer vaccinationen och har följt proceduren. Det här är en fråga om säkerheten för våra barn och vår stat,” ,” Sivankutty berättade för reportrar.

Han noterade att omkring 5 000 lärare och icke-lärare inte har vaccinerats ännu. (PTI)

17:40 (IST)28 nov 2021 Regeringen ser över beslut om att återuppta internationella flygningar, SOP för inkommande passagerare

Regeringen beslutade på söndagen att se över beslutet om att återuppta planerad kommersiell internationell passagerartrafik samt SOP om testning och övervakning av inkommande passagerare, särskilt från länder som identifierats som “i riskzonen”, i spåren av uppkomsten av den nya Covid-19-varianten oroande “Omicron”. Besluten togs vid ett brådskande möte som leddes av unionens inrikesminister Ajay Bhalla och deltog av olika intressenter, sade en officiell talesman.

16:58 (IST)28 nov 2021 Karnataka kräver reseförbud för passagerare som kommer från länder som drabbats av Omicron COVID-varianten

Karnataka-regeringen har bett centret att införa ett reseförbud för passagerare som kommer från Sydafrika, Hongkong och Botswana i syn på upptäckten av den nya varianten av covid-19 -'Omicron', sa chefsminister Basavaraj Bommai på söndagen.

“En ny stam av Covid-19 har dykt upp utomlands, som främst ses i Sydafrika, Hong Kong och Botswana. Europeiska nationer har infört restriktioner och WHO har också slagit larm mot denna nya variant genom att kalla det en fråga om oro ,” berättade Bommai för reportrar här.

“Vi har också bett unionens regering att förbjuda resenärer från de tre länderna (Sydafrika, Hongkong och Botswana)”, tillade han. (PTI)

16:08 (IST)28 nov 2021 Testa internationella resenärer, fokusera på genomsekvensering: Center berättar för stater om Omicron-hotet

Eftersom WHO har klassificerat Omicron som en variant av oro, har hälsoministeriet uppmanat staterna att granska den detaljerade resehistoriken för passagerare som anländer via internationella flygningar och att absolut säkerställa att resenärer från “risk” länder testas. Alla prover som testar covid-positiva bör omedelbart skickas för genomsekvensering, sade ministeriet.

Unionens hälsosekreterare Rajesh Bhushan, samtidigt som han lyfte fram behovet av rigorös övervakning av internationella passagerare för staterna, sa att det redan finns en “rapporteringsmekanism för att erhålla tidigare reseinformation om passagerare som kommer genom internationella flygningar”. Läs mer

16:03 (IST)28 nov 2021 Karnatakas regering ber Mysuru, Dharwad, Bengaluru utbildningsinstitutioner att skjuta upp evenemang med 2 månader

Alla sociala & kulturella evenemang, konferenser, seminarier, akademiska evenemang, etc. i utbildningsinstitutioner kan skjutas upp i 2 månader: Karnatakas regering i en rådgivning efter de senaste covid-19-kluster i Mysuru, Dharwad, & Bengaluru.

15:39 (IST)28 nov 2021 Karnataka hälsoavdelning uppmanar alla utbildningsinstitutioner att genomföra RT-PCR-tester av studenter som anlänt från Kerala sedan 12 november

Karnatakas hälsoavdelning har uppmanat alla utbildningsinstitutioner att genomföra RT-PCR-tester av studenter som har anlänt från Kerala sedan den 12 november under Omicron-hot.

15:12 (IST)28 nov 2021 Genomför inneslutning, övervakningsåtgärder, Center till stater över Omicron-hot

Fackets hälsosekreterare Rajesh Bhushan skrev på söndagen till stater och fackliga territorier angående Omicron varianten av Covid-19 och bad dem att genomdriva intensiva inneslutningsåtgärder och aktiva övervakningsåtgärder och även öka täckningen av vaccination, rapporterade nyhetsbyrån ANI.

14:11 (IST)28 nov 2021 Sydafrikaner som var Covid-19-positiva infekterades med Delta-varianten: Officiell

De två sydafrikanska medborgare som testade positivt för COVID-19 visade sig vara infekterade med deltavarianten, sa en tjänsteman. Båda de sydafrikanska medborgarna var infekterade med deltavarianten, sade tjänstemannen i landsbygdsdistriktet i Bengaluru och begärde anonymitet.

Han sa vidare att duon testades positivt den 11 och 20 november, vilket avslöjar rädslan för eventuell spridning av den nya COVID-19-varianten “Omicron”, som har blivit en ny orsak till oro globalt. Enligt honom hade 94 personer från 1 till 26 november kommit från Sydafrika, av dem testades två positiva för vanlig Covid-19. (PTI)

14:10 (IST )28 nov 2021 Kejriwal skriver till PM Modi för att stoppa flyg från länder som drabbats av den nya Covid-varianten

Delhis chefsminister Arvind Kejriwal uppmanade på söndagen premiärminister Narendra Modi att stoppa flyg som kommer till Indien från länder som drabbats av en ny variant av coronavirus med omedelbar verkan.

“Vårt land har kämpat en tuff kamp mot corona för senaste ett och ett halvt åren. Med stora svårigheter och på grund av den osjälviska tjänsten från miljontals av våra Covid-krigare har vårt land återhämtat sig från coronaviruset”, skrev han i brevet. Med tanke på den nya Covid-varianten har ett antal länder, inklusive EU, avbrutit resor till de drabbade regionerna, sade han. (PTI)

14:10 (IST)28 nov 2021 Alla statliga avdelningar i hög beredskap med tanke på den nya Covid-19-varianten: Sisodia

Delhis vice chefsminister Manish Sisodia sa på söndagen att alla regeringsdepartement är i hög beredskap i kölvattnet av en ny variant av covid-19 och vädjade till folk att undvika onödiga sammankomster.

Sisodia sa att regeringsdepartement, särskilt hälsa, har fått i uppdrag att återigen förbättra infrastrukturen och andra nödvändiga faciliteter för att ta itu med eventuella hot från den nya varianten.

“Rädsla, oro är nödvändig för den nya varianten av covid- 19. Alla regeringsdepartement är i hög beredskap. Jag vädjar till folk att inte mingla i onödan och att vidta alla försiktighetsåtgärder”, sa han som svar på en fråga om den nya varianten vid sidan av en presskonferens. (PTI)

14:05 (IST)28 nov 2021 Australien bekräftar två fall av Omicron Covid-19 variant

Australien bekräftade på söndagen att två personer som anlände från södra Afrika under helgen hade testat positivt för Omicron-virusvarianten, vilket bidrar till ett växande antal länder som kämpar mot den mycket smittsamma stammen.

Hälsovårdstjänstemän i New South Wales, den folkrikaste staten, sa att båda passagerarna hade anlänt till delstatens huvudstad Sydney på lördagskvällen och testat positivt för Covid-19 sent på natten, innan genomsekvensering bekräftade Omicron-varianten på söndagen.

Australien ansluter sig till Storbritannien, Tyskland och Italien för att upptäcka Omicron-fall under helgen när fler nationer införde restriktioner för resor från södra Afrika. (Reuters)

12:48 (IST)28 nov 2021 “Vi har påbörjat en grundlig screening av resenärer från drabbade länder,” Karnatakas hälsominister om Omicron-varianten

Karnatakas hälsominister Dr Sudhakar K tog upp de begränsningsstrategier som introducerades i hans delstat för att stoppa spridningen av Omicron-varianten: “Vi har påbörjat en grundlig flygplatsscreening och stark vaksamhet av de som reser från Sydafrika, Hong Kong, Botswana & andra europeiska länder, som har sett den nya Covid-varianten.” 

12:45 (IST)28 nov 2021 Sydafrikaner som var Covid-19-positiva infekterades med Delta-varianten: Officiell

De två sydafrikanska medborgare som testade positivt för Covid-19 visade sig vara infekterade med deltavarianten, sa en tjänsteman.
         

Båda de sydafrikanska medborgarna var infekterade med deltavarianten, sa  tjänstemannen i landsbygdsdistriktet i Bengaluru och begärde anonymitet.
       

Han sa vidare att duon testades positivt den 11 och 20 november och avslöjade rädslan för eventuell spridning av den nya Covid-19-varianten “Omicron”, som har blivit en ny orsak till oro globalt .
       

Enligt honom hade 94 personer från 1 till 26 november kommit från Sydafrika, av dem testades två positiva för vanlig Covid-19.
       

Tjänstemannen sa också att de två smittade personerna har satts i karantän, övervakas av myndigheterna och att deras prover har skickats för ytterligare tester för att fastställa varianten. (PTI)

12:43 (IST)28 nov 2021 Israel stänger gränserna för internationella resenärer över Omicron-varianten

Snart efter uppkomsten av den snabbt spridande “Omicron”-varianten har Israel stängt sina gränser för alla internationella resenärer. 

LADDA MER

Kommersiella internationella flygningar har ställts in i landet sedan mars förra året på grund av coronavirus-pandemin. (File Photo)

Förklarat: Vad vi vet om Omicron-varianten av Covid-19 hittills

På fredagen klassade Världshälsoorganisationen (WHO) en ny variant av SARS-CoV-2, som för närvarande cirkulerar i Sydafrika, som en “variant av oro”. Den döpte den också till Omicron.

Network for Genomics Surveillance in South Africa (NGS-SA) hade identifierat varianten på måndagen. Den hade upptäckt en grupp besläktade SARS-CoV-2-virus, som tillhör en härstamning som heter B.1.1.529.

Tidiga tecken tyder på att denna variant möjligen är ännu mer överförbar än den mycket smittsamma Delta-varianten. , och att nuvarande vacciner kan vara mindre effektiva mot det.

Vad vet vi hittills om Omicron?

Nya varianter fortsätter att dyka upp när SARS-CoV-2 sprider sig, och betydelsen av varje mutation blir känd efter en tid. Men hälsomyndigheter över hela världen måste hålla ett öga på att identifiera vilka som är viktigare än andra. Det var som en del av en sådan övning som NGS-SA upptäckte B.1.1.529.

Från vad som är känt för närvarande har B.1.1.529 multipla spikeproteinmutationer, och preliminär analys tyder på att det är mycket smittsamt. Sydafrika har rapporterat en fyrfaldig ökning av nya fall under de senaste två veckorna, vilket sammanfaller med uppkomsten av B.1.1.529.

På torsdagen sa NGS-SA att B.1.1.529 har ökade snabbt i Gauteng-provinsen, som inkluderar Johannesburg och Pretoria, och kan redan finnas i de flesta provinser. NGS-SA har sagt att den fortsatta ökningen av fall möjligen underblåses av klusterutbrott.

Utlandsflyg startar den 15 december men nya Covid-rädslor utlöser en “risklista”

Internationella reguljära kommersiella flygningar till och från Indien kommer att återupptas den 15 december och framåt efter ett 21-månaders förbud, sade en order från ministeriet för civil luftfart på fredagen. Även om flytten potentiellt kan sänka priserna på vissa flygrutter med hög volym, kommer detta vid en tidpunkt då internationella resor står inför ny osäkerhet på grund av den nya Covid-19-varianten.

Regeringen släppte också en lista över “riskländer”, och arten av återupptagandet av internationella reguljära flygningar kommer att bero på om ett land finns med i denna lista. Det inkluderar länder i Europa, inklusive Storbritannien, och Sydafrika, Brasilien, Bangladesh, Botswana, Kina, Mauritius, Nya Zeeland, Zimbabwe, Singapore, Hongkong och Israel. Passagerare som reser från länderna i denna lista som utfärdats av ministeriet för hälsa och familjeskydd måste genomgå ytterligare åtgärder vid ankomsten till Indien, inklusive tester efter ankomsten.

 

 

  • Indian Express-webbplatsen har fått betyget GREEN för sin trovärdighet och pålitlighet av Newsguard, en global tjänst som betygsätter nyhetskällor för deras journalistiska standarder.

© IE Online Media Services Pvt. Ltd

  • Taggar:
  • Coronavirus
  • COVID-19
  • Narendra Modi
  • Omicron