Kvinna döms för mord på sambon

0
57

Publicerad 29 november 2021 kl 10.57

Inrikes. Den kvinna som åtalades för det så kallade Hedlandet-mordet friades för mord av tingsrätten. Men nu döms hon för brottet av hovrätten, till 16 års fängelse.

Gilla artikeln på Facebook

Kvinnan åtalades och dömdes av tingsrätten för brott mot griftefrid och grovt bedrägeri för att bland annat ha hanterat och bränt kroppen efter sin avlidna sambo.

Hon dömdes även för att ha överfört pengar från mannens konto till sitt eget. Tingsrätten frikände dock kvinnan från åtalet avseende mord.

Offret, en 50-årig företagare från Hallstahammar, försvann spårlöst i december 2018. I sms som skickades från hans telefon till släktingar påstods att han åkt på husvagnssemester.

Även hovrätten dömer kvinnan för brott mot griftefrid och grovt bedrägeri, men dömer henne även för mord.

Hovrätten delar tingsrättens bedömning att det inte är visat hur mannen dog. Enligt hovrätten räcker dock bevisningen som lagts fram i hovrätten för att komma fram till när mannen dog och att det bara var sambon som var närvarade vid den tidpunkten.

Till skillnad från tingsrätten kommer hovrätten också fram till att det genom de åtgärder som kvinnan vidtagit efter mannens död, däribland att städa efter och att bränna upp kroppen samt det faktum att mannen varit drogad vid dödstillfället är ställt bortom rimligt tvivel att kvinnan uppsåtligen dödat mannen.

– Den åtalade kvinnan har efter mannens död, under loppet av några dagar, gjort sig av med mannens mobiltelefon, köpt stora mängder rengöringsmedel, ved, bensin och tändstickor samt på olika sätt förvarat, transporterat och slutligen bränt upp mannens kropp. Agerandet kan inte förstås på något annat sätt än att hon gjort detta för att dölja att hon uppsåtligen dödat mannen. Kvinnan har inte heller kommit med några förklaringar till sitt agerande och därför har hovrätten inte haft samma skyldighet som annars att förhålla sig till alternativa händelseförlopp säger rättens ordförande, hovrättsrådet Sven Jönson, i ett uttalande.

Påföljden bestäms till fängelse i 16 år. Kvinnan ska också betala skadestånd till en del av mannens anhöriga.

Hovrättens ledamöter är eniga i bedömningarna.