Kongressen kräver att parlamentets kondoleansresolution om bönders dödsfall under uppståndelse

0
132

Webbplats där bönder protesterar mot gårdsräkningar i New Delhi. (Expressfoto av Amit Mehra)

Med att regeringen skulle lägga fram lagförslaget för att upphäva de tre omstridda jordbrukslagarna i parlamentet, krävde kongressledaren i Lok Sabha Adhir Ranjan Chowdhury på lördagen att kammaren skulle anta en kondoleansresolution för de bönder som miste livet under den årslånga agitationen.

Regeringen förväntas lägga fram lagförslaget på invigningsdagen för vintersessionen på måndag.

På lördagen skrev Chowdhury till Lok Sabhas talman Om Birla och förmedlade sitt krav på en resolution. “Jag ber er uppriktigt att som en markering av respekt gentemot våra annadata (bönder) att kammaren enhälligt kan anta en kondoleansresolution för de bönder som miste livet under jordbrukarnas agitation. Antagandet av resolutionen i kammaren kommer att förmedla vår tacksamhet för det offer som våra bondebröder har gett till nationen”, skrev han.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

Fackföreningar för bonde och oppositionsledare säger att hundratals kultiverare har dött under agitationen,som nådde Delhis gränser i november 2020. Bönder från olika delstater protesterade mot de tre jordbrukslagarna som regeringen sa var nödvändiga för att reformera branschen.

Läs |Kongressen ber om ursäkt från premiärministern; jordbrukslagarnas upphävande utlöst av rädsla för opinionsundersökningar, säger Chidambaram

Premiärminister Narendra Modi, i ett tal till nationen den 19 november, meddelade att de tre jordbrukslagarna kommer att upphävas eftersom hans regering inte kunde förklara deras fördelar för landets regering. bönder.

Under parlamentets budgetsession i februari i år hade kongressens parlamentsledamot Rahul Gandhi överraskat alla genom att be oppositionsmedlemmar att ställa sig upp för att iaktta två minuters tystnad som en hyllning till bönderna som dog under agitationen.

Hans drag hade då inte fallit väl in på talmannen. Tre BJP-medlemmar lade senare fram ett meddelande om privilegiebrott mot Gandhi’s flytt och sa att det var förakt för kammaren att be medlemmarna att iaktta tystnad utan tillstånd från ordföranden.

I ett separat brev till talmannen uppmanade Chowdhury på lördagen även talmannen att inleda processen för utnämning av vice talman — en tjänst som har legat ledig sedan konstitueringen av den 17:e Lok Sabha 2019.

📣 Indian Express finns nu på Telegram. Klicka här för att gå med i vår kanal (@indianexpress) och hålla dig uppdaterad med de senaste rubrikerna

För alla de senaste nyheterna från Indien, ladda ner Indian Express-appen.

  • Indian Express-webbplatsen har varit betygsatt GREEN för sin trovärdighet och pålitlighet av Newsguard, en global tjänst som betygsätter nyhetskällor för deras journalistiska standarder.

© The Indian Express (P ) Ltd