Guantánamo Bay: Beyond the fengsel

0
58

En sjøoffiser ser på solnedgangen fra Glass Beach ved Naval Station Guantanamo Bay på Cuba, 22. september 2021. Basen har strender, parker med griller og fritidsbåter til leie for seiling og fisketurer. (Erin Schaff/The New York Times)

Skrevet av Carol Rosenberg

Nevn dette stedet, og folk har en tendens til å tenke på menn i bur iført oransje uniformer og på knærne, bildet av åpningsdagen i krigsfengselet fire måneder etter angrepene 11. september.

Men denne militærbasen er mer enn ett stort fengsel. Omtrent 6000 mennesker bor ved den amerikanske marinens utpost, som har smykkene fra småby-Amerika og fasilitetene til en universitetscampus og fungerer som en krysning mellom et inngjerdet område og en politistat.

https://images. indianexpress.com/2020/08/1×1.png

Den har et skolesystem for forsvarsdepartementet for barn til sjømenn og entreprenører, en havneby for marine- og kystvaktens forsyningsoppdrag, barer, ballbaner, nabolag med huskesett, strender med griller og fritidsbåter til leie for utflukter på bukten .

Den eneste McDonaldÕs på Cuba, ved Naval Station Guantanamo Bay, 20. september 2021. Restauranten åpnet i 1980 og ligger en 10-minutters kjøretur fra fengselssonen. (Erin Schaff/The New York Times)

Den har også en McDonald's med en drive-thru bred nok for taktiske kjøretøy, rett under en kirke på en bakketopp med et hvitt tårn. En 10-minutters kjøretur i én retning tar deg til Nob Hill, et nabolag med tre-roms boliger for junioroffiserer på base av 700 familier.

Kjør 10 minutter i en annen retning, forbi basens krattete ni-hulls golfbane, og du kommer til en port til det som egentlig er en base innenfor basen, interneringssonen. Det er under kommando av en brigadegeneral fra hæren som er ansvarlig for Pentagons siste 39 krigsfanger og en stab på 1500 mennesker, for det meste soldater fra nasjonalgarden på ni måneders tjenesteturer.

Les også | Juryen fordømmer terroristens tortur, oppfordrer til nåde

Basen dekker 45 kvadratkilometer grenseoverskridende Guantánamo Bay, den USA-kontrollerte vannmassen som deler basen i to. En liten enhet av marinesoldater er ansvarlig for sikkerheten på den amerikanske siden av 17,4 miles med gjerder som omgir basen. En del av den cubanske siden har et minefelt.

De fleste dager er det lett å glemme at basen ligger sørøst på Cuba.

Her snakkes det lite spansk, bortsett fra når en enhet på Puerto Rico nasjonalgarde er på posten for en tjenesteomvisning i fengselssonen. Tagalog og kreolsk er mer utbredt fordi omtrent en tredjedel av innbyggerne er filippinere og jamaicanere. De er ansatt av Pentagon-kontraktører og fungerer som ryggraden i arbeidsstyrken.

Et nabolag i forstadsstil ved Naval Station Guantanamo Bay på Cuba 20. september 2021. (Erin Schaff/The New York Times)

De driver med konstruksjon, lager og serverer måltider i restaurantene, og er kasserere i kommissæren. De skifter seng i gjesteboligene, klipper og farger håret i salongen, og tilbyr seiltimer på marinaen. Ingen har lov til å ta med familie, og de bor i separate boligområder vedlikeholdt av sine arbeidsgivere. Bingo inne i baseballsalen er et populært godkjent tidsfordriv.

På noen måter ligner basen på et universitetscampus – men en med skytebane, barberjern, hundrevis av soldater og sjømenn i kampdrakt og biler som plutselig stopper i veien klokken 08.00 når “The Star-Spangled Banner” sendes hver morgen.

Les også |For første gang offentlig beskriver en fange tortur på CIAs svarte steder

Noen innbyggere får utstedt måltidskort for spisestedene i kafeteriastil. Enslige soldater og sjømenn bor i sovesaler. Basen har en suvenirbutikk som selger T-skjorter i alumnistil, kaffekrus og shotglass. “Ingen dårlig dag,” sier en T-skjorte dekorert med palmer som kan skryte av “Good Vibes” og “High Tides” ved Guantánamo Bay. Den har en scene på lørdagskvelden på Tiki Bar, en frivillig samkjøring kalt Safe Ride slik at folk ikke drikker og kjører, og Anonyme Alkoholikere møter tre ganger i uken.

Det har også intramurale sportsbegivenheter og en seksuell kampanje for bevisstgjøring om overgrep.

Men det er tross alt en militærbase. Droner er forbudt. Trick-or-treating er kun tillatt i visse nabolag. Nyhetsfotografer må sende inn hvert eneste bilde de tar til militær sensur. Forbudte bilder inkluderer vakttårn, visse gjerder med barbertråd og sikkerhetskameraer, samt kritisk infrastruktur, for eksempel de fire vindturbinene som ruver over basen og kan sees på havet.

Amerikanske tropper på en ferge som krysser Guantanamo Bay på Cuba 19. september 2021. (Erin Schaff/The New York Times)

Alle som reiser til basen trenger tillatelse fra sjefen, et stemplet tilgangsskjema som i hovedsak er et visum til den uavhengige republikken Guantánamo Bay, og deretter et sete på et godkjent fly, vanligvis et Pentagon-charter fra østkysten.

Den nåværende sjefen er kaptein Samuel “Smokey” White, som går forbi Sam til de få beboerne om bord som ikke omtaler ham som “sir” eller “skipper.”

Les også |USA stenger en gang hemmelig Guantanamo fengselsenhet, flytter fanger

Han har en nulltoleranse for alkohol, noe som betyr at uansett hvor stor du er, kan du ikke ta en øl og kjøre bil. Bli tatt for å kjøre full, og fartøysjefen kan kaste deg av basen. Eller ikke.

Vanligvis er skipperen personen ved roret på et skip. Men hedersbevisningen er spesielt treffende fordi, helt siden USA avskåret seg fra det cubanske infrastrukturnettet på 1960-tallet, etter Fidel Castros revolusjon, er Guantánamo veldig mye som et fly til sjøs.

Basen behandler sitt eget vann i et avsaltingsanlegg og genererer sin egen energi fra fossilt brensel, solcellepaneler og vindenergi. Den forsynes med luft og sjø. En lekter to ganger i måneden fra Jacksonville, Florida, bringer mat til kommissæren, nye kjøretøyer til militæret, konstruksjons- og bygningsmateriell og husholdningsartikler. En flytur med kjøleskap to ganger i uken leverer fersk frukt og grønnsaker og andre lett bedervelige varer.

En utendørs tiki-bar ved Naval Station Guantanamo Bay på Cuba 25. september 2021. (Erin Schaff/The New York Times)

I nesten 20 år har basesjefer beskrevet forholdet mellom USA og Cuba langs gjerdelinjen som godartet, med ingen av spenningene antydet i «A Few Good Men». Hver juni minner basesjefen sin cubanske motpart i Frontier Brigade om at det vil være fyrverkeri den fjerde juli; ingen skyter på dem.

I 2018, da en skogbrann avanserte gjennom det cubanske minefeltet mot Nob Hill, gravde styrker fra begge sider grøfter og bekjempet brannen. Samarbeidet kulminerte med et cubansk helikopter fra sovjettiden som gjorde flere passeringer over marinebasen, øste opp vann fra bukten og dumpet det på bestemte hot spots for å snu dem.

Les også |Arven etter USAs post-9 /11 vende seg til tortur

Basen har også tusenvis av vildkatter, etterkommere av kattedyr som fant veien til basen gjennom det cubanske minefeltet eller av huskatter etterlatt av marinefamilier. En gruppe bekymrede katteelskere grunnla Operation Git-Meow, som søker å finne hjem til villkattene og prøver å overtale marinen til å tillate et frivillig fangst-, kastrerings- og slippprogram for å redusere villkattene.

Et lite samfunnssykehus på basen tilbyr familieomsorg og kunngjør den første babyen hvert nytt år på sin nettside. Den håndterer også omsorgen for fangene, uansett hvor komplisert det er, under et kongressforbud mot å bringe fanger til USA. Alle andre med en komplisert medisinsk sak blir rutinemessig sendt til fastlandet.

Det var en tid etter at fengselet åpnet i 2002, og fangebefolkningen steg til en topp på 660 i 2003, da basen travle med et formål. som dreide seg om interneringsoperasjonen.

Ett av to svømmebassenger ved Naval Station Guantanamo Bay på Cuba 20. september 2021. Basen har også bortgjemte steinete strender, en utpekt dykkepark og seil- og pontongbåter. (Erin Schaff/The New York Times)

Luftvåpenets lastefly leverte regelmessig fanger brakt fra Afghanistan, og basens beboere ble beordret til å holde seg inne for høysikkerhetsoverføring av fanger fra flystripen på den ene siden av bukten til celler på den ekstreme andre.

Tropper i kamuflasje cruiset basen i Humvees. Medlemmer av kongressen, høytstående militære brasser, regjeringsadvokater, journalister og utenlandske delegasjoner avla regelmessige besøk, og fylte Guantánamos gjestekvarter i hotellstil.

Over tid avtok interessen. Det var en mengde aktivitet etter at president Barack Obama beordret fengselet stengt, og administrasjonstjenestemenn arbeidet for å redusere antallet internerte. Men kongressens restriksjoner gjorde det umulig å overføre de siste dusinene til USA uansett grunn.

De fleste dager er fengselsoperasjonen som satte Guantánamo på kartet for to tiår siden ute av syne og ute av sinn – bortsett fra når en konvoi med hvite, vindusløse varebiler passerer McDonald's for å bringe en eller to fanger til rettskomplekset ved Camp Justice.

Denne artikkelen dukket opprinnelig opp i The New York Times.

📣 Indian Express er nå på Telegram. Klikk her for å bli med i kanalen vår (@indianexpress) og hold deg oppdatert med de siste overskriftene

For alle de siste verdensnyhetene, last ned Indian Express-appen.

  • Indian Express-nettstedet har blitt vurdert GREEN for sin troverdighet og pålitelighet av Newsguard, en global tjeneste som vurderer nyhetskilder for deres journalistiske standarder.