Första bekräftade fallet av omikron upptäckt i Sverige: ”Bör ta den på stort allvar”

0
56

Ett bekräftat fall av omikronvarianten av coronaviruset har upptäckts i Sverige, skriver Folkhälsomyndigheten i ett pressmeddelande. Det är en resenär som är hemmahörande i Skåne och som nyligen varit i södra Afrika. Provet togs för drygt en vecka sedan. Generaldirektör Karin Tegmark Wisell säger att det var väntat att varianten skulle upptäckas här, eftersom den hittats i flera andra europeiska länder. – De uppgifter vi har om varianten gör att vi bör ta den på stort allvar tills vi har mer kunskap, säger hon. Beskedet kommer kort efter att Dagens Nyheter rapporterat om två misstänkta fall av varianten i Jönköping. Dessa fall gäller personer som varit på resa till Sydafrika. De proven ska nu skickas till Folkhälsomyndigheten för att sekvenseras.