Chhattisgarh driver kolblocket som drivs av Adani trots WII röd flagga

0
122

Uppteckningarna från ett möte i unionens miljöministeriums skogsrådgivande kommitté (FAC) den 28 oktober visar att kommittén analyserade en “omedelbar begäran” om godkännande som lämnats in av delstatsregeringen.

TROTS en biologisk mångfaldsrapport från Wildlife Institute of India (WII) som varnar för att skogarna i Chhattisgarhs Hasdeo Aranya Coal Field (HACF) (en idé från den dåvarande UPA-regeringen) borde förklaras som ett “no-go-område”, delstatsregeringen trycker på för tillstånd att starta fas II av gruvdrift i PEKB-kolblocket, i samma område, visar uppgifter som granskats av The Indian Express.

PEKB — Parsa (East) och Kete Basan — kolblock ägs av Rajasthan Rajya Vidyut Utpadan Nigam Limited och drivs av Adani Enterprises, som är den officiella gruvutvecklaren och operatören (MDO) i detta företag.

Dokumenten från ett möte med Union Environment Ministrys Forest Advisory Committee (FAC) den 28 oktober visar att kommittén analyserade en “omedelbar begäran” om godkännande som lämnats in av delstatsregeringen. FAC diskuterade omledning av skogsmark för PEKB-kolblockets fas II utspridda över 1 136 hektar stora skogar.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

Enligt protokollet av mötet vidarebefordrade staten en åsikt från sin Advocate on Record att PEKB-förslaget kan övervägas enligt lag eftersom frågor relaterade till biologisk mångfald tas upp i Biodiversity Assessment Report som lämnats av Indian Council of Forestry Research and Education (ICFRE) , Dehradun.

Å sin sida, visar uppgifterna, visade ICFRE den gröna signalen för gruvdrift i “fyra sammanhängande kolblock” i HACF-området. “Tara, Parsa, PEKB och Kete förlängning, som antingen redan är öppnade eller i ett framskridet stadium för att få lagstadgade godkännanden/TOR-godkända, kan övervägas för gruvdrift”, sa ICFRE i sin rapport.

Toppnyheter just nu< ul class="pdsc-related-list">

 • PM Modi hoppar över partimötet; Oppn tar upp MSP, kvinnors kvot
 • BJP vinner jordskredsseger i Tripura medborgarundersökningar, vinner alla 14 urbana organ
 • Förklarat: Varför RBI har hållit igång införandet av stora affärsverksamheter inom banksektorn
 • Klicka här för mer

  Enligt protokollet sköt FAC slutligen upp ett beslut i frågan.

  Men protokollet visar också att ICFRE och staten ignorerade flera röda flaggor som WII höjde i sin egen bedömning, som ingick som volym II i ICFRE:s rapport.

  “Kolgruvorna tillsammans med den tillhörande infrastrukturutvecklingen skulle resultera i förlust och fragmentering av livsmiljöer. Det är sällan möjligt att mildra sådana effekter på vilda djur, särskilt djur med stora hemområden som elefanter, säger WII.

  WII kallade konflikten mellan människa och elefant i staten “redan akut” och “eskalerande”. ” och varnade för att varje ytterligare hot mot landskapet skulle kunna göra ”konfliktminskningen omöjlig för staten att hantera”.

  Den sade: “Att öppna upp de avgränsade kolblocken i HACF skulle äventyra imperativen för bevarande av biologisk mångfald och försörjning för skogsberoende lokalsamhällen. Till och med effekterna av de operativa gruvorna i PEKB och Chotia måste också mildras taktiskt, där det är möjligt.”

  ICFRE-rapporten utarbetades i samarbete med WII eftersom den var ett av villkoren som fastställdes av National Green Tribunal efter steg I-tillståndet gavs till kolblocket 2012.

  WII svarade inte på förfrågningar om kommentarer från The Indian Express. ICFRE svarade inte på frågor från The Indian Express om varför den gav den gröna signalen för gruvdrift i fyra block trots varningar från WII.

  “Efter order från hon. National Green Tribunal, daterad 24 mars 2014, gav Chhattisgarh-regeringen ICFRE (Indian Council of Forestry Research and Education) i uppdrag att genomföra en bedömning av biologisk mångfald av hela Hasdeo Aranya den 29 januari 2019, säger delstatsregeringen i ett uttalande utfärdat på hindi.

  “Parantu kewal unhi binduon par jin par antim roop se sehmati bani, använd hi vistrut-rapporten par shamil karte hue rajya shasan ko aawashyak karyawahi hetu bheja gaya (Endast de punkterna inkluderades i rapporten som lämnades till regeringen för nödvändiga åtgärder som det fanns ömsesidig överenskommelse)”, stod det, med hänvisning till ICFRE och WII.

  Den delstatsregeringen sa att den aldrig utsett WII för någon rapport. Den sade att en “kort rapport om begränsade punkter relaterade till vilda djur söktes från WII av ICFRE genom en intern rapport” som svarade på en lista med frågor från The Indian Express.

  Hittills har sex kolblock tilldelats i HACF, varav två är i drift för gruvdrift: PEKB-blocket och Chotia I- och II-blocket. PEKB skulle brytas i två etapper, där den första startade 2013 och pågick i minst 15 år. I det andra steget, visar uppgifter, skulle ett utökat område på 1 136 hektar brytas.

  Men enligt protokollet från FAC-mötet, “på grund av ökad produktionskapacitet skulle gruvverksamheten i fas I vara över 2021” – därför har tillstånd sökts för att avleda skogsmark för fas II.

  Enligt Chhattisgarhs regeringskällor hade Rajasthan, som har investerat 40 000 crore Rs i värmekraftsprojekt i Chhattisgarh, också skrivit till den om frågan.

  Ett annat kvarter i HACF som ägs av RRVUNL, Parsa, har fått skogs- och miljöröjning, även om stamsamhället i området protesterar mot tilldelningen. Den fick steg II-godkännande den 21 oktober, på rekommendation från regeringen.

  Den 13 oktober gick över 350 stammar från två distrikt över 300 km till Raipur för att registrera sin protest. En dag senare träffade chefsminister Bhupesh Baghel demonstranterna och försäkrade dem att “Kongressregeringen har stått tillsammans med stammarna och kommer att fortsätta att göra det”.

  Alok Shukla, sammankallaren för Chhattisgarh Bachao Andolan som hade marscherat med stammarna till Raipur, hävdade att både staten och centret uppmuntrade en miljökris, som till och med experter trodde skulle vara ohanterlig. “De ignorerar varningarna och trycker på för tillstånd framför FAC. Detta gjordes helt klart under press från företag”, påstod han.

  📣 Indian Express finns nu på Telegram. Klicka här för att gå med i vår kanal (@indianexpress) och hålla dig uppdaterad med de senaste rubrikerna

  För alla de senaste nyheterna från Indien, ladda ner Indian Express-appen.

  • Indian Express-webbplatsen har varit betygsatt GREEN för sin trovärdighet och pålitlighet av Newsguard, en global tjänst som betygsätter nyhetskällor för deras journalistiska standarder.

  © The Indian Express (P ) Ltd