Broadway-legenden Stephen Sondheim døde 91 år gammel

0
168

Komponist og tekstforfatter Stephen Sondheim, som omformet det amerikanske musikkteateret i andre halvdel av det 20. århundre, er død i en alder av 91. (AP)

Broadway-komponist og tekstforfatter Stephen Sondheim, som hjalp amerikansk musikkteater med å utvikle seg utover ren underholdning og nå nye kunstneriske høyder med verk som “West Side Story,” “Into the Woods” og “Sweeney Todd,” døde tidlig fredag ​​i sitt hjem i Roxbury, Connecticut, i en alder av 91 år, rapporterte New York Times.

Sondheim, hvis åtte livslange Tony Awards overgikk summen av noen annen komponist, startet tidlig og lærte musikkteaterkunst da han bare var tenåring fra “The Sound of Music” tekstforfatter Oscar Hammerstein II.

I en tweet fredag ​​sa New Yorks borgermester Bill de Blasio om Sondheim: “Et av de klareste lysene på Broadway er mørkt i kveld. Måtte han hvile i fred.”

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png Toppnyheter akkurat nå

Klikk her for mer

Skuespiller og sanger Anna Kendrick kalte Sondheim’s død “et ødeleggende tap.” “Å utføre arbeidet hans har vært blant de største privilegiene i min karriere,” Kendrick la til i en tweet.

“Hamilton” Skaperen Lin-Manuel Miranda, som ble veiledet av Sondheim, har kalt ham musikkteaters største tekstforfatter.

Sondheim’s mest suksessrike musikaler inkluderte “Into the Woods,” som åpnet på Broadway i 1987 og brukte barneeventyr for å løse tvangstanker fra voksne, thrilleren fra 1979 “Sweeney Todd” om en morderisk barber i London hvis ofre blir servert som kjøttpaier, og 1962’s “A Funny Thing Happened on the Way to the Forum,” en komedie i vaudeville-stil som foregår i det gamle Roma.

“Jeg elsker teater like mye som musikk, og hele ideen om å komme over til et publikum og få dem til å le, få dem til å gråte “ 8211; bare få dem til å føle seg – er avgjørende for meg,” sa Sondheim i et intervju i 2013 med National Public Radio.

Flere av Sondheim’s hitmusikaler ble omgjort til filmer, inkludert 2014-filmen “Into the Woods,” med Meryl Streep i hovedrollen, og 2007 “Sweeney Todd” med Johnny Depp. En ny filmversjon av “West Side Story,” Sondheim skrev tekstene til Leonard Bernsteins musikk, åpner neste måned.

Sangene hans ble feiret for sin skarpe vidd og innsikt i moderne liv og for å gi stemme til komplekse karakterer, men få av de kom på poplistene.

‘Klovner’ treff

Han hadde imidlertid en hit med den Grammy-vinnende “Send in the Clowns” fra hans musikal “A Little Night Music fra 1973.” Den ble spilt inn av blant andre Frank Sinatra, Sarah Vaughan og Judy Collins.

En av Sondheims største triumfer var hans Pulitzer-pris for 1984-musikalen “Sunday in the Park with George,” om den franske nyimpresjonistiske kunstneren Georges Seurat fra 1800-tallet. Mens Sondheim samlet utmerkelser, gjennomgikk New Yorks Broadway-teaterindustri mange endringer. Den hadde en nøkkelrolle i amerikansk kultur gjennom 1950-tallet, med mange Broadway-sanger på poplistene, men mistet betydning da rockemusikken fikk tak i publikum fra og med 1960-tallet. I økende grad lånte musikaler materiale fra TV og filmer, i stedet for omvendt, skrev komponisten Mark N. Grant i sin bok “The Rise and Fall of the Broadway Musical.”

USAs tidligere president Barack Obama, til høyre, overrekker Presidential Medal of Freedom til komponisten Stephen Sondheim under en seremoni i østrommet i Det hvite hus, 24. november 2015 i Washington. (AP)

Sondheim delte synet om at Broadway hadde opplevd tilbakegang, og uttrykte det gjentatte ganger i intervjuer.
“Det er så mange former for underholdning, teater blir mer marginalisert,” sa han til den britiske avisen The Times i 2012.

Men Broadway-musikaler ble også mer kunstneriske og Sondheim spilte en nøkkelrolle i deres utvikling, sa kritikere. Han utforsket så tungtveiende emner som politiske attentater i “Asssins,” menneskets behov for familie og draget av dysfunksjonelle relasjoner i “Into the Woods,” sosial ulikhet i “Sweeney Todd,” og vestlig imperialisme i “Pacific Overtures.”

Han utviklet også nye metoder for å presentere et teaterstykke. I stedet for å fortelle en historie fra begynnelse til slutt, hoppet han frem og tilbake i tid for å utforske et enkelt tema. Den ble kalt “konseptmusikalen.”
Broadway-publikum ble introdusert til Sondheim med “West Side Story” i 1957. Historien om et kjærlighetsforhold mellom en puertoricansk jente, Maria, og en hvit gutt, Tony, på arbeiderklassens Manhattan ble omgjort til en Oscar-vinnende film i 1961. De sentrale karakterene uttrykte sin forelskelse i sangene & #8220;Maria,” “Et sted” og “Tonight.”

Konflikt med mor

Sondheim ble født 22. mars 1930 i New York City av en velstående jøde foreldre som jobbet med mote. Han beskrev sin tidlige barndom som en ensom, med tjenere som hovedbedrift.

Etter at foreldrene hans gikk fra hverandre da han var 10 år gammel, flyttet Sondheim sammen med moren til det landlige Pennsylvania, hvor hun kjøpte en gård. Senere sa han at moren tok ut sin vrede over skilsmissen på ham. Han fant en surrogatfamilie i den nærliggende husstanden til Hammerstein og hans kone, Dorothy.

Hammerstein, som sammen med partner Richard Rodgers skapte de klassiske musikalene “Oklahoma!” og “The Sound of Music,” lærte tenåringen Sondheim å skrive musikkteater. Etter at Sondheim ble kjent, veiledet han andre på Broadway. Da Miranda begynte å jobbe med en rapmusikal om den amerikanske grunnleggeren Alexander Hamilton, oppmuntret og kritiserte Sondheim ham. Stykket ble en kjempehit på Broadway i 2015.

I billettsuksessen kom Sondheim til kort med Andrew Lloyd Webber, komponisten bak “The Phantom of the Opera” og “Katter” som Sondheim delte bursdag med.

Sondheim presset publikum, noe som noen ganger resulterte i billettkontor-flopper.

Noen av hans minst kommersielt vellykkede skuespill ble hyllet av kritikere. Disse inkluderte “Pacific Overtures fra 1976,” som skildret Japan under en tid med vestlig kolonialisme, og hans off-Broadway-produksjon fra 1990 “Asssins” om virkelige figurer som hver satte ut for å drepe en amerikansk president.

Sondheim hadde mange fans i den akademiske verden. I 1994 ble et kvartalsmagasin kalt Sondheim Review grunnlagt for å undersøke arbeidet hans, fem år etter at Oxford University i England utnevnte ham til gjesteprofessor i drama.

< /p>

Hans hengivne feiret den skarpe ironien i tekstene hans, som de beskrev som kommenterer alt fra grensene for USAs smeltedigel til ulempene ved ekteskapet.

Disse linjene fra “The Ladies Who Lunch” i hans musikal fra 1970 “Company” inneholdt et typisk stykke Sondheim’s vidd: “Her’s to the girls who play wife/Er de ikke for mye?/Holder hus, men holder en kopi av ‘LIFE" #8217;/Bare for å holde kontakten.”

Sondheim, som var homofil, bodde ikke med en romantisk partner før han var 61 år, ifølge en profil fra 2000 i The New York Times Magazine, der han sa at hans romantiske forhold sjelden var intense eller langvarige.

📣 Indian Express er nå på Telegram. Klikk her for å bli med i kanalen vår (@indianexpress) og hold deg oppdatert med de siste overskriftene

For alle de siste verdensnyhetene, last ned Indian Express-appen.

  • Indian Express-nettstedet har blitt vurdert GREEN for sin troverdighet og pålitelighet av Newsguard, en global tjeneste som vurderer nyhetskilder for deres journalistiske standarder.