Är mannen berättigad att slå hustrun? Enkäten har talande svar

0
101

Av de tillfrågade kvinnorna ledde Telangana med 83,8 procent av dem som sa att män är berättigade att slå sina fruar; Himachal Pradesh registrerade den lägsta med 14,8 procent.

En fallande fertilitet och en ökning av deras bankkonton pekar på kvinnors växande egenmakt, men när det kommer till attityder angående våld i hemmet visar den senaste nationella familjehälsoundersökningen hur långt det är som måste tillryggaläggas.

Svaren på frågan “Enligt din mening är en man motiverad att slå eller slå sin fru…,” från så många som 18 delstater och Jammu och Kashmir är talande.

Av de undersökta kvinnorna, Telangana ledde med 83,8 procent av dem som sa att män är berättigade att slå sina fruar; Himachal Pradesh registrerade den lägsta med 14,8 procent. Bland männen leder Karnataka med 81,9 procent av de tillfrågade som säger att sådant beteende är motiverat jämfört med 14,2 procent i Himachal Pradesh.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png Läs också |NFHS-undersökning: Nedgång i kvinnor som äger egendom, men bättre ekonomisk, social autonomi

Undersökningen ställde frågan och listade sedan “följande (sju) situationer” som skäl att slå eller slå hustrun: Om hon går ut utan att berätta för honom; om hon försummar huset eller barnen; om hon argumenterar med honom; om hon vägrar att ha sex med honom; om hon inte lagar mat ordentligt; om han misstänker henne för att vara otrogen; om hon visar respektlöshet mot svärföräldrar.

De vanligaste skälen som nämns för att motivera övergrepp i hemmet är enligt undersökningen att visa respektlöshet mot svärföräldrar , försummar hus och barn.

Läs också |National Family Health Survey-5: Hoppa in kvinnor som använder bankkonton, telefoner

Data för undersökningar som hölls 2019-21 släpptes på onsdagen. Dessa genomfördes i Assam, Andhra Pradesh, Bihar, Goa, Gujarat, Himachal Pradesh, Jammu och Kashmir, Karnataka, Kerala, Maharashtra, Manipur, Meghalaya, Mizoram, Nagaland, Sikkim, Telangana, Tripura och Västbengalen.

< p>

De andra delstaterna som har en hög andel kvinnor som motiverar våld i hemmet är Andhra Pradesh (83,6 procent), Karnataka (76,9 procent), Manipur (65,9 procent) och Kerala (52,4 procent). Män från Himachal Pradesh och Tripura hade lägst acceptans för övergrepp i hemmet med endast 14,2 procent, 21,3 procent av de svarande instämde.

Data från NFHS-4 (2015-2016) för hela landet släpptes i januari 2018 sa att även om 52 procent av de tillfrågade kvinnorna ansåg att det var rimligt att en man slog sin fru, höll bara 42 procent av männen med om det.

I den senaste undersökningen, av de 18 delstaterna, svarade kvinnor i 13 — Manipur, Gujarat, Nagaland, Goa, Bihar, Assam, Maharashtra, Karnataka, Telangana, Nagaland, Himachal Pradesh, Kerala och Västbengalen — valde “respekt för svärföräldrar” som huvudskälet till att rättfärdiga misshandel.

Detta följs av det andra alternativet: “försumma hus och barn” för att acceptera makars våld. “Att bli misstänkt för att vara otrogen” har det minsta antalet motiveringar för misshandel. Endast kvinnor (21 %) i Mizoram väljer det som huvudorsaken till fysisk misshandel framför de två andra alternativen.

Sharada AL, chef för Population First, en icke-statlig organisation som arbetar för kvinnors rättigheter, sa: “Denna sorts Den patriarkala mentaliteten är djupt insugad i medvetandet hos kvinnor som tycker att deras familj och make borde vara deras första prioritet.”

📣 Indian Express är nu på Telegram. Klicka här för att gå med i vår kanal (@indianexpress) och hålla dig uppdaterad med de senaste rubrikerna

För alla de senaste nyheterna från Indien, ladda ner Indian Express-appen.

  • Indian Express-webbplatsen har varit betygsatt GREEN för sin trovärdighet och pålitlighet av Newsguard, en global tjänst som betygsätter nyhetskällor för deras journalistiska standarder.

© The Indian Express (P ) Ltd