Åkesson: S köpte segern av kurdisk kommunist

0
84

Publicerad 29 november 2021 kl 14.40

Inrikes. SD-ledaren Jimmie Åkesson riktar hård kritik mot att Magdalena Andersson idag blev vald till statsminister tack vare en uppgörelse med den kommunistiska kurdiska riksdagsledamöten Amineh Kakabaveh. I utbyte mot sin röst fick Kakabaveh ett löfte om svenska relationer med kurdiska kommunister kopplade till terrorgruppen PKK.

Gilla artikeln på Facebook

Magdalena Andersson valdes idag till statsminister med en rösts marginal, efter att Social­demo­kraterna säkrat stöd av den politiska vilden Amineh Kakabaveh (tidigare Vänsterpartiet).

Jimmie Åkesson konstaterade i sitt anförande i riksdagen inför omröstningen att Amineh Kakabaveh är en kurdisk kommunist.

– Magdalena Andersson kommer att röstas fram med en rösts marginal. Den rösten köper man genom att ingå en uppgörelse med riksdagens vilde. I denna uppgörelse lovar man att fördjupa sina kontakter med det kurdiska kommunistpartiet PYD. Det är ett parti som står nära terroristorganisationen PKK och anklagas för att kidnappa politiska motståndare, sade han.

PYD är den syriska delen av PKK, som av EU klassas som en terrororganisation.

Jimmie Åkesson konstaterade i riksdagen att uppgörelsen är “synnerligen häpnadsväckande”.

Efter omröstningen uttalade sig Åkesson återigen om saken i SVT.

– Det är anmärkningsvärt att det blir en kurdisk kommunist som avgör. Det är inte så det ska gå till, sade han och fortsatte:

– Det kommer naturligtvis att påverka Sveriges utrikesrelationer. Det ser väldigt illa ut, och framför allt är det inte kurdiska kommunister som ska bestämma vem som ska vara Sveriges statsminister, utan det är naturligtvis svenska folket.