WHO om omikron: Inget tyder annorlunda symtom

0
62

Mycket är fortfarande inte klarlagt vad gäller den nya coronavirusvarianten omikron, skriver Världshälsoorganisationen (WHO) i ett uttalande på söndagskvällen. Det är bland annat fortsatt oklart om varianten är mer smittsam eller om den ger allvarligare sjukdom. I nuläget finns emellertid inget som tyder på att symtom kopplade till omikron skiljer sig från andra varianter, påpekar WHO. Organisationen påpekar att många som smittats med omikron tycks ha fått milda symtom, men att det rör sig om yngre personer, och att det kommer att dröja dagar eller veckor innan man kan dra djupare slutsatser. Det finns också data som tyder på att omikron ökar risken för personer som redan varit sjuka att smittas igen, men att detta inte är fastslaget. WHO skriver också att arbete pågår för förstå hur omikron förhåller sig till dagens vaccin.