Tjeckerna beställer att barer och restauranger stängs tidigt, presidenten fördes till sjukhus med COVID

0
127

Tjeckiens president Milos Zeman. (Arkiv)

Den tjeckiska regeringen beordrade på torsdagen barer och klubbar att stänga klockan 22.00. och förbjudna julmarknader i ett försök att hejda en av världens högsta siffror för coronaviruset.

De nya restriktionerna inkluderar också ett maximalt deltagande på 1 000 personer vid kultur- och sportevenemang, vilket är ett stopp för de genomgripande nedstängningarna i grannländerna Österrike och Slovakien, där infektionssiffrorna är ännu högre. Bara timmar efter att de nya restriktionerna tillkännagavs, sa presidentkansliet presidenten Milos Zeman fördes till sjukhus efter att ha testats positivt för coronaviruset, även om lokala medier rapporterade att han inte visade några symtom.

Detta var mindre än en halv dag efter att den 77-årige ledaren lämnade sjukhuset efter en 46 -dagsbehandling för ett icke-relaterat kroniskt tillstånd. Tjeckerna registrerade mer än 25 000 nya fall, ett rekord, på tisdagen, och i genomsnitt 1 516 dagliga fall av covid-19 per miljon invånare under den senaste veckan, det tredje högsta i världen efter Slovakien och Österrike, enligt Our World in Data.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

Hälsominister Adam Vojtech sa att dagliga infektioner och sjukhusinläggningar sannolikt kommer att öka ytterligare, men regeringen hoppades att de nya åtgärderna skulle förhindra behovet av hårdare restriktioner. Gränserna för pubar och evenemang kommer utöver tidigare restriktioner som redan hindrar personer som inte har vaccinerats eller återhämtat sig från covid-19 från platser inklusive pubar, restauranger, biografer, frisörer och gym.

&#8220 ;Låt oss vänta 10 dagar och sedan kan vi eventuellt justera åtgärderna,” Vojtech sa efter att regeringen utlyst ett 30-dagars undantagstillstånd för att införa åtgärderna.

Många sjukhus har ställt in icke-brådskande vård för att reservera kapacitet för patienter med coronavirus, och vissa, särskilt i landets sydöstra gränser till Slovakien och Österrike, rapporterade att de var överfulla. Helikoptrar och en speciell ambulansbuss tog 19 patienter på torsdag från den östra staden Brno till sjukhus i huvudstaden Prag, 200 km (120 miles) bort.

Prague Motol University Hospital tog sju av dem.”Vi har nu 110 patienter, ungefär hälften av dem är i ett allvarligt eller halvallvarligt tillstånd och…två tredjedelar av dem är inte vaccinerade,” Motoldirektör Miroslav Ludvik berättade för reportrar.Premiärminister Andrej Babis – som ska lämna över till en ny administration om flera veckor – sade att regeringen var för obligatorisk vaccination av personer över 50 eller 60 år samt utvalda yrken, och det kan godkännas nästa vecka.

Den tillträdande regeringen har dock talat emot vaccinmandat. Tjeckien har vaccinerat 58,5 % av den totala befolkningen, under EU-genomsnittet på 65,8 %, enligt European Centre for Disease Prevention and Control. Data från hälsoministeriet visade att 70 % av patienter på intensivvården var ovaccinerade. Det fanns nästan 6 000 coronaviruspatienter på sjukhus och cirka 850 på intensivvård, visade uppgifterna.

📣 Indian Express finns nu på Telegram. Klicka här för att gå med i vår kanal (@indianexpress) och håll dig uppdaterad med de senaste rubrikerna

För alla de senaste världsnyheterna, ladda ner Indian Express-appen.

  • Indian Express-webbplatsen har varit betygsatt GREEN för sin trovärdighet och pålitlighet av Newsguard, en global tjänst som betygsätter nyhetskällor för deras journalistiska standarder.